Otočni komunalac rascjepkan u tri zasebne tvrtke

Ponikve u tri dijela: Krčki potrošači ne trebaju se plašiti debljih računa

Mladen Trinajstić

Nova organizacija neće poskupiti rad niti jedne od sada zasebnih tvrtki, a korisnici komunalnih usluga i u 2014. će na kućne adrese dobivati jedan jedinstveni račun na kojem će, za razliku od dosadašnjeg, iznos svake od stavki za koje ih tereti neka od Ponikvinih »tvrtki nasljednica« biti zasebno naznačen i odvojen



KRK  Krčko komunalno društvo Ponikve, u obliku u kojem je dosad djelovalo, više ne postoji. Od prvog dana siječnja ove godine otočni je komunalac »rascjepkan« u tri zasebne tvrtke – »Ponikve voda«, »Ponikve eko otok Krk« te »Ponikve usluge«.


Razlozi dijeljenja i organizacijskog razdvajanja tog uspješnog i po mnogo čemu drugačijeg domaćeg komunalnog poduzeća, kako smo već izvještavali, ne leži u neslozi, niti u kakvim poslovnim ili pak financijskim problemima, već u novim odredbama važećeg Zakona o vodama koji je propisao kako se do konca 2013. godine sve djelatnosti komunalnih društava koje ne spadaju u područja vodoopskrbe i odvodnje moraju izdvojiti od te »izvorne« komunalne zadaće.


Formalni čin koji je proteklih tjedana, na predstavničkim tijelima svih krčkih lokalnih samouprava (koje su ujedno i suosnivači odnosno suvlasnici dosadašnjih Ponikava) blagoslovljen rezultirao je osnutkom dviju novih tvrtki u kojima su, u omjerima u kakvima su osnivači polagali pravo nad imovinom i glasovima u Skupštini te tvrtke, osnivački omjeri »preneseni« i na novoosnovane tvrtke Ponikve eko otok Krk te Ponikve usluge. 




  


Vodoopskrbna društva


Preneseni su i djelatnici uposleni u dosadašnjim radnim jedinicama zaduženim za zbrinjavanje otpada odnosno zajedničkim službama računovodstva, financija i kadroviranja pa tako u konačnici nitko od zaposlenika otočnog komunalca nije ostao bez posla niti plaće. 


   – Promjene do kojih je došlo korijen vuku iz na nacionalnoj razini provedenog planiranja dramatičnog smanjenja broja vodovoda odnosno okrupnjavanja i povezivanja tvrtki koje njima upravljaju. To se čini s nakanom formiranja značajno većih vodoopskrbnih društava koja će biti »podobnija« za korištenje nemalih sredstava koja našoj zemlji stoje na raspolaganju iz europskih kohezijskih fondova, izvora iz kojih se dobiva značajno »krupniji« novac od onog koji nam je stajao na raspolaganju u pretpristupnom razdoblju, ali za jednako tako krupnije projekte od onih kakve su mogle pripremiti i u djelo provesti lokalne komunalne tvrtke, riječi su kojim nam je uzroke organizacijskih promjena Ponikava objasnio direktor Frane Mrakovčić.


Spomenuti se otočan i nakon razdvajanja komunalnog društva na tri tvrtke zadržao na mjestu prvog komunalca Bodulije s time da je od prvog dana 2014. godine on sad formalno profesionalni direktor »Ponikve voda«, dok direktorske dužnosti u dvjema »sestrinskim« kompanijama od tada obavlja volonterski. 


   – Ništa se bitnijeg promijenilo nije niti unutar tih novih tvrtki u čijem mi operativnom vođenju i nadalje asistiraju ljudi koji su i dosad bili zaduženi za vođenje dojučerašnjih radnih jedinica. Umjesto rukovoditelja radnih jedinica, oni su sad postali mojim pomoćnicima, prenosi nam Mrakovčić dodajući kako je na mjesto pomoćnika direktora zaduženog za vodu imenovan Neven Hržić, na mjesto onog zaduženog za zbrinjavanje otpada (i energetiku) Ivan Jurešić, dok je Boranka Miler najodgovornija predstavnica tvrtke Ponikve usluge, kuće koja će obavljati »zajedničke poslove« za spomenute dvije tvrtke i koja se, kako zakon u takvim slučajevima propisuje, neće moći uključivati u bilo kakve oblike tržišnog nuđenja svojih računovodstvenih usluga. 



Doznali smo kako s unutarnjim promjenama unutar triju Ponikvinih tvrtki još uvijek ipak nije sve završeno.    – Već spomenuti osnivački udjeli u novim tvrtkama morat će se uskoro mijenjati unutar tvrtke »Ponikve usluga« čijim će suvlasnicima, najvjerojatnije u 30 posto osnivačkog udjela, uz sve krčke općine i Grad Krk (koji će ondje sačuvati 70 posto vlasničkog udjela op.a.) u jednakim omjerima postati i dvije Ponikvine sljednice – »Ponikve voda« te »Ponikve eko otok Krk«. Spomenuti će čin, objasnio nam je Mrakovčić, rezultirati time da će potom sve krčke lokalne jedinice, ali i dvije Ponikvine nasljednice toj tvrtki moći povjeravati određene »zajedničke« poslove, i to bez potrebe provođenja javnih natječaja.


  


Ostvareni ciljevi


Sve ukazuje kako smo postignutim preustrojem ostvarili najbitnije ciljeve tog »pothvata«, uz ostalo i nastojanje da zadovoljavanje zakonskih propisa ne donese nikakav porast troškova našeg ukupnog poslovanja, a time niti rast cijena usluga koje pružamo. Organizacija koju smo postavili, kategorički ustvrđuje Mrakovčić, neće poskupiti rad niti jedne od sad zasebnih tvrtki u odnosu na njihovo dojučerašnje poslovanje u obliku radnih jedinica.


Stoga ni potrošači ne trebaju strijepiti od podebljanih računa, zaključuje naš sugovornik. Govoreći o tom, za otočane u konačnici i najvažnijem »efektu« novog ustroja direktor Mrakovčić kaže kako će otočni korisnici komunalnih usluga i u 2014. godini na kućne adrese svakog mjeseca dobivati jedan jedinstveni račun na kojem će, za razliku od dosadašnjeg, iznos svake od stavki za koje ih tereti neka od Ponikvinih »tvrtki nasljednica« biti zasebno naznačen i odvojen.