Akcija Nezavisne liste Krk i udruge maslinara »Drobnica«

Politički aktivisti i maslinari krče ceste na Krku

Mladen Trinajstić

Želimo ovu stazu koju svakodnevno koriste šetači, biciklisti, berači šparoga, poljoprivrednici, šumari, vozači quadova i šetači kućnih ljubimaca, dovesti u red i vratiti joj stari sjaj, kažu organizatori 



KRK » U organizaciji Nezavisne liste Krk i udruge krčkih maslinara »Drobnica« održana je prva u nizu planiranih radnih akcija posvećenih čišćenju i uređivanju poljoprivrednih puteva i staza. Za prvu u najavljenom nizu organiziranih volonterskih »cifranja« makadamskih poteza kakvima je premrežena okolica grada Krka i kojima se jednako često i s podjednakim zadovoljstvom koriste krčki poljoprivrednici ali i turisti, odnosno izletnici i šetači, izabran je makadamski put na potezu Krk – Klanci. 



 Zaključili smo da posla ovdje još uvijek ima te da bi na nekim potezima bilo poželjno intervenirati i strojevima odnosno urediti i obnoviti nagibe te odvodne kanale, kako bi se spriječila daljnja erozija terena.



   Spomenuta staza koja povezuje krčki predio Paradiso sa susjednim naseljem Vrhom, prenose nam predstavnici organizatora akcije – David Mrakovčić i Goran Marević, bila je prilično zarasla. Kako se tim putem svakodnevno koriste brojni šetači, biciklisti, berači šparoga, poljoprivrednici, šumari, vozači quadova i šetači kućnih ljubimaca smatrali smo da bi taj poljoprivredni put ujedno šetnicu bilo poželjno urediti na način kakav dolikuje toliko frekventnom potezu, zaključili su Mrakovčić i Marević dodavši kako su proteklih dana ondje angažirani krčki maslinari, poljoprivrednici i lokal-politički aktivisti izveli »grublje« krčenje i košnju. Nakon obavljenog posla zaključili smo da posla ovdje još uvijek ima te da bi na nekim potezima bilo poželjno intervenirati i strojevima odnosno urediti i obnoviti nagibe te odvodne kanale, a sve kako bi se, na zadovoljstvo svih korisnika, spriječila daljnja erozija terena i stvorila čvršća i održivija podloga, prenose nam volonteri koji će sa svojim terenskim opservacijama i prijedlozima ovih dana upoznati i predstavnike lokalne uprave.  

  – Želja nam je ovu nekadašnju glavnu »transverzalu« prema Vrhu i dijelu Šotoventa dovesti u red i vratiti joj stari sjaj, naglašava Mrakovčić dodajući kako se nastojanja okupljenih obnavljača krčkih maslinarskih staza dobrim dijelom naslanjaju na htijenja krčkih poljoprivrednika vezanih uz bolje povezivanje maslinarske zone Sv. Juraj s gradom Krkom. Organizatori prve ovogodišnje dobrovoljne akcije čišćenja poljoprivrednih puteva i klanaca nadaju se i da će već sljedeća akcija privući još veći broj volontera.