Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 1
Sutra: 14° 14° 1
23. travnja 2019.
Ulaganje

Policijska postaja u Krku ide u energetsku obnovu

Foto Mladen Trinajstić
Foto Mladen Trinajstić
Autor:
Objavljeno: 4. siječanj 2019. u 9:58 2019-01-04T09:58:16+01:00

Plan je da se obnovi i energetski unaprijedi fasada, izmijeni stolarija, ugradi štedljivija centralna kotlovnica, a na krovu postavi solarno postrojenje

KRK Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade te ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić potpisali su nedavno Sporazum o zajedničkoj suradnji spomenutih ministarstava u području energetske obnove objekata zahvaljujući kojemu će, uskoro, biti izvedeni opsežni zahvati energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u 26 MUP-ovih objekata, među kojima i na Policijskoj postaji u Krku.

Program energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora, a koji provodi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, odvija se u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020.

Potpisani sporazum težak je više od 78 milijuna kuna, od kojih se čak 39,5 milijuna odnosi na bespovratna sredstva koja će našoj zemlji doteći iz kohezijskih programa, odnosno fondova EU-a. Sveoubuhvatna energetska obnova i modernizacija MUP-ovih zgrada odvijat će se u više etapa, od kojih ona prva, među spomenutim trojcem netom ugovorena, podrazumijeva izvedbu zahvata na policijskim postajama Daruvar, Zlatar Bistrica, Policijskoj upravi međimurskoj (u Čakovcu), Policijskoj postaji i Postaji prometne policije Karlovac, Policijskoj postaji Petrinja, Policijskoj upravi požeško-slavonskoj (Požega), Policijskoj postaji Grubišno Polje, Policijskoj postaji Ploče te PP Vrbovec.

Druga etapa radova koji bi se također trebali odvijati u ovoj godini podrazumijeva iste zahvate na još devet policijskih objekata pa će tako, uz policijsku postaju smještenu u gradu Krku, radovima energetske obnove biti još obuhvaćene i policijske postaje Donja Stubica, Otočac, Jastrebarsko, Okučani, Buje i Dubrava, ali i Postaja aerodromske policije Pleso, kao i zgrada PU brodsko-posavske u Slavonskom Brodu.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar tim je povodom istaknuo da će simboličnim primjerom dobre međuresorne suradnje brojne policijske postaje postati energetski učinkovitijima, a time i ugodnijima za rad. Ministar zaštite okoliša i energetike Ćorić dodao je da se uz energetsku učinkovitost samih objekata, ovim Sporazumom i radovima koji će uslijediti pridonosi ispunjenju nacionalnog cilja povećanja energetske učinkovitosti, odnosno smanjenja potrošnje energije.

– Naš je cilj poboljšati stanje policijskih postaja, koje su uglavnom dotrajale – zaključio je naposljetku ministar unutarnjih poslova Božinović.

Kako smo neslužbeno doznali, plan je da se na zgradi u kojoj svakodnevno rade krčki policajci u sklopu zahvata koji predstoje obnovi i energetski unaprijedi njena vanjska izolacijska ovojnica, odnosno fasada, ali i izmijeni stolarija. K tome, Policijska postaja u Krku trebala bi dobiti i novu, u odnosu na današnju značajno štedljiviju i učinkovitiju centralnu kotlovnicu, dok bi na krovu zgrade trebalo biti postavljeno i suvremeno solarno, odnosno fotonaponsko energetsko postrojenje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš