Borba za teritorij

Pokušaj mirenja rapskih i kamporskih lovaca: Kuna čeka da se Kunić i Golub dogovore

Ivor Balen

Na otoku su tri lovačka društva: Kunić iz Raba, Kuna iz Lopara i Golub iz Kampora – nastao izdvajanjem iz Kunića. Problem je što i Golub i Kunić polažu pravo na lovište u Kamporu, a Loparani i čitav otok trpe štetu zbog njihovih razmirica



RAB  Rapski lovci napravili su  korak prema dogovoru kojim bi mogli razmrsiti svoje višegodišnje razmirice. Nakon sastanka održanog u Maloj vijećnici Grada Raba, koji je inicirao gradonačelnik Nikola Grgurić, odašilju se tonovi koji naslućuju mogućnost potpisivanja novog sporazuma. No, s najavama treba biti oprezan jer, kako je prošlost pokazala, rapski lovci brzo se posvađaju, a sporo se mire i dogovaraju. Dok se novi sporazum ne potpiše, na gubitku su svi jer lovištem VIII/102 Rab, koje obuhvaća cijeli otok, upravlja Lovački savez Primorsko-goranske županije, što je mjera s ciljem poticanja društava na dogovor. S obzirom da lovstvo može biti i jedan oblik turističke ponude, zbog »trajnog lovostaja« na gubitku je praktički cijeli otok.


Na Rabu postoje tri lovačka društva: Kunić iz Raba, Kuna iz Lopara i Golub iz Kampora – nastao izdvajanjem iz Kunića. Problem je u tome što i Golub i Kunić polažu pravo na lovište u Kamporu, a Loparani trpe kolateralnu štetu njihovih razmirica. 


Kako objašnjava Damir Žic, predsjednik Kunića, najstarijeg društva na otoku osnovanog 1931. godine, problemi su počeli 90-ih godina kada je dio Kunićevih lovaca osnovao Golub. Zanimljivo je da je i on, inače također Kamporac, tada bio među njima.




– Ja sam bio među osnivačima Goluba, ali to društvo nije osnovano s ciljem da lovi u Kamporu, nego je cilj tada bio da se zakupi lovišta na otocima Dolin, Doflin, Laganj i Trstenik. Nas dio osnivača Goluba ostao je u Kuniću, a dio se osamostalio. I danas je više Kamporaca u Kuniću, nego u Golubu. Nas je u društvu 67-68, a njih pet-šest žele cijeli Kampor samo za sebe i da nitko ne dođe ni blizu. Ima tu malo zločestoće, malo inata i sitnih interesa, ali ništa strašno – kaže Žic i dodaje da je njegovo društvo spremno na postizanje sporazuma.  


Krčki model


– Mi se u načelu slažemo sa svime, premda smo već deset godina zakinuti u dijelu Kampora. Nagovaramo ostale da prihvate sporazum po kojem neće biti teritorijalne podjele, nego da lovci Raba love zajedno na cijelom otoku. Lopar nije zagrižen, ali oni iz Kampora žele svoj teritorij – rekao je Žic.


U ovoj priči zanimljivi su brojevi članova pojedinih društava, koji sugeriraju koje je društvo koliko veliko, pa prema tome zaslužuje i veći teritorij. Prema podacima koji se mogu naći na stranicama Lovačkog saveza PGŽ-a, Kunić ima 67 lovaca, Golub 13, a Kuna 33. Međutim, predsjednik Kunića rekao je da Kamporaca ima »pet-šest«, a predsjednik Goluba Zdenko Perić pak kaže da je na cijelom otoku oko 60 aktivnih lovaca, od čega ih je u njegovom Golubu 13.  


– Prema sporazumu, Golub je koristio katastarsku općinu Kampor, Kuna Lopar, a Kunić sve ostalo, što je oko 2/3 otoka, premda imaju manje lovaca nego dva ostala društva zajedno. Međutim, ovo je zloba koja se vuče već duže godina, tvrdi Perić, dodavši da je najbolje rješenje ono koje se primjenjuje na otoku Krku. 


Kršili staru podjelu


–  Po meni, rješenje problema ovisi o Kuniću i o tome žele li oni prihvatiti opciju upravljanja po uzoru na Orebicu iz Krka. Po tom modelu pojedina društva imaju autonomiju upravljanja, a baza bi bila udruga društava s predsjedništvom – kaže Perić, dodavši da je stari sporazum propao upravo zato što Kunić nije poštovao granice, čime su narušeni međuljudski odnosi. 


– Lovište otoka Raba je od pamtivijeka bilo podijeljeno. Mi imamo dom i mogućnost za razvoj lovnog turizma, svake nedjelje organiziramo akcije čišćenja. Oni su očito ljubomorni, a mi imamo viziju i program. Možemo imati preko milijun kuna godišnje od lovnog turizma, što bi Rabu bila i velika reklama, rekao je Perić, dodavši da je grupica Kunićevih lovaca kršila staru podjelu lovišta, o čemu postoje, kako je istaknuo – i zapisnici u policiji.


Loparani ističu da su oni za dogovor te da ne namjeravaju sjediti i čekati da se druga dva društva dogovore, već aktivno sudjelovati.


– Sastanak je bio konstruktivan i nadamo se postizanju dogovora na zadovoljstvo svih rapskih lovaca. Lovstvo otoka Raba treba očuvati i razvijati ga u smjeru turizma i zaštite okoliša, rekao je tajnik Kune Oliver Pičuljan. Predsjednik društva Anton Petrinić naglasio je da je i na sastanku rečeno kako je ovdje riječ prije svega o problemu između Kunića i Goluba te da Kuna nije odgovorna za to što lovište već godinama nije u funkciji. Loparani predlažu da lovište bude podijeljeno na način da sva tri društva budu ravnopravno zastupljena u gospodarenju. Izvršni odbori pojedinih društava raspravljat će o prijedlozima izrečenima na sastanku, nakon čega će biti donesene odluke…