Creska janjetina

Počinju dani creske delicije: Pijat najbolje janjetine u državi za – 75 kuna

Biljana Savić



CRES I ove godine Turistička zajednica Grada Cresa organizira 6. tradicionalne Dane creske janjetine i maslinovog ulja. Manifestacija započinje sutra, 23. travnja i traje do 1. svibnja.


Creska janjetina koja je tijekom prošle godine čak dva puta proglašena najboljom janjetinom u Hrvatskoj, glavni je glumac ove gastro priče tijekom koje će čak trinaest creskih restorana nuditi janjetinu pripravljenu na najrazličitije načine po promotivnoj cijeni od samo 75 kuna. U subotu, 23. travnja u Martinšćici u restoranu Zlatni lav svi gurmani moći će degustirati janjeći žvacet ili pečenu janjetinu. Nedjelja 24. travnja rezervirana je za mjesto Beli gdje će u restoranu Tramontana biti ponuđen janjeći gulaš, dok će Oštarija Beli goste dočekati s janjetinom na bejski (umido – kuhana) i dropčićem. Konoba Trs u Krčini bit će domaćin Dana creske janjetine 25. travnja i pripremit će janjetinu na žaru. Gospođa Antica dočekat će goste u Gostionici Bukaleta u Loznatima 26. travnja sa svojom poznatom pohanom janjetinom. U Valunu, izuzev izvrsne ribe i plodova mora, na trpezi će biti i fina creska janjetina. Nadalje, 27. travnja restoran Na moru priprema janjetinu s roštilja na drveni ugljen, dok konoba Toš juna nudi janjeću juhu, janjeću jetricu alla veneziana (koradela) s palentom, janjetinu »umido alla veneziana« te kuhanu i pečenu janjetinu.


Ima toga još – 28. travnja je rezerviran za grad Cres gdje će čak pet restorana biti na raspolaganju za kušanje janjetine. Tog dana u konobi Kumpanija u ponudi će biti janjetina pod pekom, u restoranu Belona janjetina na žaru s palentom; restoran Nono Frane dočekat će goste s janjetinom al forno (iz pećnice), Pizerria Luna rossa pripremat će janjeći žvacet s njokima, a u restoranu Santa Lucia bit će ponuđena janjetina umido alla chersina. Posljednji dani restoranske ponude creske janjetine, 29. travnja, rezervirani su za veličanstvene Lubenice i konobu Hibernicia gdje će svi zainteresirani moći kušati janjeću juhu, tripice, jetrica i plućica alla veneziana, s domaćim palentom i kruhom.




Za praznik rada, 1. svibnja, na redu je degustacija janjećeg žvaceta pod Creskom ložom.


– Da smo mi na vašem mjestu, uzeli bismo godišnji odmor ili slobodne dane i uživali tjedan dana u najboljoj janjetini Hrvatske, na creskom suncu koje ljepše grije, u ambijentu koji oduzima dah, poručuje direktorica TZ Grada Cresa Sanja Živanović.