Maškare 2017.

Počeo karneval: Cresani dobili skijalište na glavnom gradskom trgu

Walter Salković



CRES Za otvorenje ovogodišnjeg karnevala i Cresani su dobili svoje skijalište na glavnom gradskom trgu, prigodno nazvano »Cresplatz neben Kirchen«. Iako je snijega bilo u drugim dijelovima otoka, nije se zabijelilo i središnje otočno naselje pa su organizatori skijališta, Karnevalska udruga »Vežgani«, morali dopremiti punu vreću umjetnoga.


Nakon nekoliko pokušaja slalomsku stazu uspješno je savladalo svih pet skijašica: Romi Šnajder i Nika Fiš, Ana Tanenbaum i Tina Namazana u paralel-slalomu punom sudaranja i padova, te na kraju zvijezda otočnog skijašta Janica Kosarić. Janica je i okrunjena za snježnu kraljicu creskog karnevala, a gradonačelnik Kristijan Jurjako predao joj je ključeve Grada.


– Predajem vam ključeve Grada i punu blagajnu, a ja se idem zabavljati. Vlast dobro iskoristite kako biste nam organizirali puno zabavnih događanja, poručio je gradonačelnik u odlasku Vežganima koji će i ove godine pripremiti bogat maškarani program.




Za glazbeni ugođaj otvorenja karnevala bio je zadužen DJ Gonzo, a vežgani su publiku počastili pečenim kobasicama, krafnama, medenjacima i kacotinima, izvornim creskim keksima. 


Maškare će gradom vladati do Pusnog utorka, 28. veljače, i u tom razdoblju organizirati niz događanja. Ljubitelje karnevala obradovat će četiri maškarana plesa, subotama i na posljednji dan karnevala, a za mlađe naraštaje organizirat će se Mića i Teen dječja reduta u nedjelje 5. i 12. veljače. Sva će se zabavna događanja održati u restoranu Nono Frane. Osim što će obogatiti zabavni život u Cresu, Vežgani će se uključiti i u maškarana događanja u okruženju, pa će tako sudjelovati na Međunarodnoj karnevalskoj povorci u Rijeci s maskom »Cres na Olimpu«.