Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1n
Sutra: 7° 7° 1n
10. prosinca 2019.
Obilježen 20. travnja

Počast oslobodiocima Cresa i Lošinja

foto: Ira CUPAĆ MARKOVIĆ
foto: Ira CUPAĆ MARKOVIĆ
Autor:
Objavljeno: 20. travanj 2011. u 20:29 2011-04-20T20:29:12+02:00

CRES/LOŠINJ  Polaganjem cvijeća na spomen obilježjima NOB-a, u srijedu je na Cresu i Lošinju, obilježen 20. travnja, dan kada su antifašisti, prije 66 godina, oslobodili cresko-lošinjsko otočje te ga priključili matici Hrvatskoj. 

Uz cresku delegaciju Grada, koju su činili gradonačelnik Kristijan Jurjako, dogradonačelnik Nenad Kučić i članovi savjeta gradonačelnika Jadranko Bjelkanović i Oliver Filipas, pred spomenikom palim borcima na ulazu u Cres vijence su položili predstavnici Udruženja umirovljenika  te oni najvažniji bez kojih ovog dana ne bi ni bilo, sudionici NOB-a i članovi Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Cresa – Elena Sablić, Anton Filinić i Anton Sablić, koji su se prisjetili teških dana Drugog svjetskog rata, velikog ponosa i domovinskog zanosa nakon oslobađanja i pobjede.

Predsjednica Udruženja umirovljenika Marija Rogić istakla je da s obzirom na značaj ovog datuma koji je Cres priključio Hrvatskoj ne smijemo dozvoliti zaborav i da se o njemu više treba podučavati djecu kako s 20. travnja ne bi samo povezivala naziv gradskog šetališta, nego znala povijesni smisao ovog važnog datuma.

Gradonačelnik Kristijan Jurjako kazao je kako je još kao član Nezavisne gradske liste mladih, a kasnije i kao član HNS-a, sa svojim kolegama uvijek obilježavao ovaj datum, koji ima povijesno značenje za otok, za razliku od prijašnje gradske vlasti koja je jedno vrijeme imala prekid u obilježavanju dana oslobođenja.

Nakon Cresa, cvijeće je položeno i na spomen obilježjima u Orlecu i Martinšćici. 

Povodom dana oslobođenja lošinjski gradonačelnik Gari Cappellli uputio je poruku sugrađanima.

–  Da nije bilo antifašističke borbe ne bi bilo ni slobodnog Lošinja, ni slobodne Hrvatske.

Upravo je ona ostvarila okvire suvremene Hrvatske, a NOB borba svrstala je hrvatski narod među pobjednike. Zato na današnji dan svaka upaljena svijeća i položeni cvijet jesu i bit će simbol zahvalnosti svakom borcu, koji je dao dio sebe ili položio život u dugom putu za slobodnu i suverenu domovinu, navodi Cappelli.

Delegacija Grada Malog Lošinja u sastavu dogradonačelnica Ana Kučić, predsjednik Gradskog vijeća Anto Nedić, vijećnici Boris Badurina, Martina Turkalj, Franko Vodanović, Petar Goleš, Siniša Dakić-Barichevich, pročelnica Ružica Baumgarten i direktor gradske tvrtke Lošinj usluge Daniel Kljiić na spomen obilježjima u Velom Lošinju i na Velopinu položili su cvijeće. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.