Ulaganje u sigurnost

Plan za Dinu: Najprije proglašenje “crne točke”, pa najesen sanacija

Mladen Trinajstić

Zbog narušene razine skrbi o sigurnosti kompleksa Dina Petrokemija i nefunkcioniranja hidrantske mreže, samo jedan opušak može izazvati katastrofu, kaže Mirela Ahmetović / Foto Silvano JEŽINA

Zbog narušene razine skrbi o sigurnosti kompleksa Dina Petrokemija i nefunkcioniranja hidrantske mreže, samo jedan opušak može izazvati katastrofu, kaže Mirela Ahmetović / Foto Silvano JEŽINA

Proglašenje »crnom točkom« preduvjet je za sanaciju, a najveći problem je nefunkcionalnost hidrantske mreže koja će u najskorijem roku ipak morati biti vraćena u funkciju, rekao je državni tajnik Ante Čikotić



OMIŠALJ – Nakon što je delegacija čelnika svih lokalnih jedinica otoka Krka prošlog tjedna realizirala svojevrsni prosvjedni posjet ministru zaštite okoliša i energetike Slavenu Dobroviću te tom prigodom inzistirala na konačnom početku sanacije opasnog otpada iz postrojenja Dina Petrokemije, taj su napušteni i zapušteni pogon jučer posjetili i u pratnji »lokalaca« obišli predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Na čelu delegacije bili su državni tajnik u ministarstvu Ante Čikotić i pomoćnik ministra za inspekcijske poslove Dario Matanović.


Točno godinu dana nakon što je neka druga, sad već bivša ekipa istog ministarstva isto tako obišla Dinu, ovog puta u »informativni razgled« oronulog postrojenja dali su se i predstavnici Općine Omišalj, za sigurnost zaduženi predstvnici MUP-a i JVP-a Krk i brojnih drugih institucija, pa čak i bivših djelatnika Dine koji ovakvim posjetiteljima imaju što reći o trenutnom stanju i rizicima koji iz tog davno ugaslog industrijskog postrojenja vrebaju.


Hidrantska mreža


Nakon što se zajedno s omišaljskom načelnicom Mirelom Ahmetović, koja je zapravo i »isprovocirala« ovaj posjet i reakciju nadležnih, uvjerio u trenutno stanje stvari u napuštenoj i od ljudi (ali ne i kemikalija op.a.) davno ispražnjenoj Dini, Čikotić je najavio i formalno pokretanje mjera koje bi u narednim mjesecima trebale rezultirati proglašavanjem tog postrojenja »crnom točkom«, a time i pokretanjem zakonom predviđenih mjera sanacije.




– Mogu reći da je, prema onome što smo danas ovdje vidjeli, stanje u Dini u nekim segmentima čak i bolje u odnosu na ono kakvo srećemo u funkcionalnim postrojenjima slične vrste, poput onog u rafineriji Sisak ili pak u riječkom rafinerijskom postrojenju, ustvrdio je naposljetku Čikotić priznavši da problema ipak – ima.


– Najveći problem jest nefunkcionalnost hidrantske mreže koja će u najskorijem roku ipak morati biti vraćena u funkciju, da bi se omogućilo interveniranje vatrogasaca ako se pokaže potreba, istaknuo je državni tajnik priznavši da to nije i ne bi trebalo biti financijski zahtjevnije ulaganje u sigurnost kompleksa koji, kaže, mora zadržati industrijsku namjenu. Danas smo napravili korake koji će pridonijeti čim skorijem saniranju stanja po pitanju sigurnosti, ali i korake koji će kompleks nakon sanacije koja bi nakon izrade potrebne dokumentacije mogla krenuti već u listopadu ove godine, zadržati uporabljivim u ostalim strateški važnim projektima koji se planiraju. Ponajprije u smislu izgradnje i stavljanja u funkciju plutajućeg LNG terminala, rekao je Čikotić zbog čijeg je dolaska i najava umjereni optimizam jučer iskazala i omišaljska načelnica.


Živi bili pa vidjeli


– Naravno da sam zadovoljna kad interes za ovaj veliki problem na koji već dugo ukazujemo pokažu nadležna državna tijela, tim više što ih na interes ali i djelovanje obvezuje i zakonska regulativa, rekla je Ahmetović dodavši da je optimistična bila i pred godinu dana kad su Dinu, bez ikakvih rezultata, obilazili i neki drugi predstavnici istog ministarstva. Za razliku od tada, ovog smo puta ipak čuli najave da će Dina biti proglašena »crnom točkom« i sanirana, s tim da želim da se ovog puta to uistinu i dogodi. Odugovlačenje sa sanacijom izuzetno je opasno za sve u okružju, jer bi zbog narušene razine skrbi o sigurnosti kompleksa i nefunkcioniranja hidrantske mreže, samo jedan opušak mogao izazvati katastrofu, rekla je Ahmetović.


Živi bili pa vidjeli, moglo bi se reći nakon jučerašnjeg »druženja« Omišljana i im gostiju ali da je Dina u najmanju ruku rijedak primjer neorganiziranosti i nedjelotvornosti svih onih koji bi u ovakvim situacijama trebali skrbiti o javnoj sigurnosti, nije teško zaključiti. Nadajmo se da će takvom stanju uskoro napokon ipak doći kraj.