Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. siječnja 2020.
Krk

Petica za transparentnost: Bodulski proračuni kao otvorena knjiga

Foto Mladen Trinajstić
Foto Mladen Trinajstić
Autor:
Objavljeno: 27. srpanj 2019. u 10:53 2019-07-27T10:53:44+02:00

U »konkurenciji« 576 proračuna u RH, čak šest krčkih dobilo je ocjenu odličan, a jedino je Općina Vrbnik dobila vrlo dobar jer ni ove godine nije objavila »proračunski vodič za građane«

KRK - Predstavnici svih krčkih jedinica lokalne samouprave, ili bolje rečeno, njihovi žitelji iz čijih se izdvajanja dobrim dijelom pune lokalni proračuni otočnih općina i Grada Krka, imaju razloga biti zadovoljni. To se prvenstveno može zaključiti na temelju transparentnosti otočnih lokalnih jedinica kad je riječ o javnom predstavljanju njihovih proračuna, a koju je, po sad već dobro uhodanom sustavu, proteklih mjeseci pratio i analazirao Institut za javne financije na razini cijele zemlje. U »konkurenciji« 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj, oni velike većine krčkih općina i Grada i ovog su puta prošli više no dobro te su, uz izuzetak onog Općine Vrbnik koji je dobio ocjenu vrlo dobar, svi u pogledu tranparetnosti naposljetku ocijenjeni najvišim – odličnim ocjenama.

Ključni dokumenti

Rezultati analize proračunske transparentnosti lokalnih jedinica, doznajemo, mjereni su i uspoređivani s brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim internetskim stranicama, i to u razdoblju od studenog 2018. do ožujka 2019. godine. Ključnim dokumentima, ističu provoditelji ove zanimljive analize, okarakterizirano je godišnje izvršenje proračuna za 2017., potom i polugodišnje izvršenje proračuna za 2018., prijedlog proračuna za 2019. te izglasani proračun za 2019. godinu, ali i proračunski vodič za građane za njihov ovogodišnji, važeći proračun. U obzir su pritom uzimani samo dokumenti koji su bili dostupni isključivo u navedenom razdoblju na mrežnim stranicama općina i gradova, a ne i naknadno objavljivani dokumenti. Provedbom takve analize pokazalo se da su odlikašima, u okvirima otoka Krka, naposljetku (p)ostale općine Omišalj, Malinska-Dubašnica, Dobrinj, Punat i Baška te Grad Krk. Općina Vrbnik je jedina spomenutu analizu završila s četvorkom i to, doznajemo iščitavanjem izvješća Instituta koji tu akciju provodi s ciljem poticanja odgovornijeg, kvalitetnijeg, učinkovitijeg i pravednijeg prikupljanja i trošenja javnog novca, »na račun« toga što, baš kao ni prethodnih pet godina, niti ove godine nije objavila svoj »proračunski vodič za građane«.

Plus Dobrinja i Punta

Prosječna proračunska transparentnost mjerena brojem navedenih proračunskih dokumenata, stoji u istom izvješću, iz godine u godinu se popravlja te je u ovom ciklusu, na razini cijele Hrvatske, dosegla prosječnu ocjenu 3,9 (od mogućih 5). To je, ističu organizatori ovog programa, znatno poboljšanje u odnosu na 2015. kada je ta ocjena bila na poražavajućem prosjeku od svega 1,8. Ipak, usprkos poboljšanjima i vrlo dobrim prosjecima (županije 4,9, gradovi 4,3, općine 3,8), predstavnici Instituta za javne financije ovog puta ukazuju na prevelike razlike u proračunskoj transparentnosti pojedinih lokalnih jedinca, posebice među općinama. U usporedbi s rezultatima prošlogodišnjeg istraživanja kad su petice uz Grad Krk dobile i Općine Baška, Malinska-Dubašnica i Omišalj, a četvorke Dobrinj, Punat i Vrbnik, ovogodišnji je rezultat posebno dobar i pohvalan za dobrinjske i puntarske »općinare« koji su, za razliku od svojih vrbničkih susjeda, ove godine ipak napravili korak u dobrome smjeru.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.