Ulaganje

Pet pametnih ploča školama u Krku i Vrhu

Mladen Trinajstić

Foto: mladen Trinajstić

Foto: mladen Trinajstić

Gradskom potporom »teškom« 101 tisuću kuna uskoro će biti dobavljene tri interaktivne ploče za Matičnu školu te dvije za Područnu školu u Vrhu. Usvojen je i prijedlog Izmjena Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2018.



KRK Razmatrajući predmete iz djelokruga zadaća Odsjeka za društvene djelatnosti Grada Krka, na okupljanju članova Kolegija krčkog gradonačelnika Darija Vasilića »pala« je jedna za osnovce s područja te otočne lokalne samouprave vrijedna i korisna odluka. Naime, gradonačelnik je u toj prigodi donio odluku o odobrenju novčane potpore Osnovnoj školi »Fran Krsto Frankopan« slijedom koje će, u cilju suvremenije i učinkovitije provedbe nastavnih procesa, uskoro biti dobavljene i instalirane interaktivne, odnosno tzv. pametne ploče. Gradskom potporom »teškom« 101 tisuću kuna tako će uskoro biti dobavljeno novih pet takvih ploča namijenjenih Matičnoj školi Krk i njenoj Područnoj školi u Vrhu.


Svima lakše


Krčka će matična škola, istaknuto je u obrazloženju donesene odluke krčkog gradonačelnika, dobiti tri takva suvremena nastavna pomagala, dok će se modernizaciji PŠ-a Vrh pridonijeti s dvije pametne ploče – interaktivnog sklopa koji, naglašeno je, školarcima omogućuje aktivnije sudjelovanje u nastavnom procesu. To elektroničko nastavno pomagalo, zaključio je Vasilić tijekom kraće rasprave koja je prethodila donošenju ove odluke o »pametnom« ulaganju novca, polaznicima dviju škola značajno će olakšati učenje, kao i pamćenje, odnosno usvajanje odslušanog gradiva, dok će nastavnicima, pored omogućavanja lakšeg formuliranja i pripremanja gradiva, isti taj iskorak omogućiti korištenje novih oblika auditivno-vizualnih modela prenošenja znanja polaznicima obiju škola.



Istom je prilikom izneseno i da je Gradu od Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) odobren kredit vrijedan 3,03 milijuna kuna, koji će biti namijenjen nastavku, odnosno dovršetku projekta modernizacije sustava javne rasvjete Grada Krka, točnije, kompletiranju već poodmaklog procesa zamjene starih, energetski rastrošnih rasvjetnih tijela novim svjetiljkama baziranim na LED tehnologiji.




Valja napomenuti da su sredstva za realizaciju tog energetskog projekta osigurana iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova te da će ih Grad koristiti uz iznimno povoljnu (fiksnu) kamatnu stopu od tek 0,1 posto godišnje na iznos kreditnog odobrenja.



Usvojen prijedlog


Raspravljajući pak o predmetima iz djelokruga Odsjeka za prostorno planiranje i zaštitu okoliša, krčki je gradonačelnik usvojio i prijedlog prvih Izmjena Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2018. godinu kojim se, nakon što ga naknadno još »blagoslove« i gradski vijećnici, ukupna sredstva potrebna za njegovu realizaciju određuju u iznosu 12,78 milijuna kuna. Slijedom tog netom definiranog programa, razvidno je da će se u ovoj godini za izgradnju (i projektiranje) nerazvrstanih cesta ukupno izdvojiti 7,39 milijuna proračunskih kuna, za izgradnju i projektiranje javnih površina na kojima nije dopušten promet motornih vozila, javnih parkirališta i zelenih površina 2,78 milijuna, a za širenje sustava javne rasvjete 950 tisuća kuna. Uz to, za uređenje groblja na području Grada izdvaja se 279 tisuća, a za izradu prostorno-planske dokumentacije većim je dijelom zapravo već realizirano predviđenih 1,37 milijuna kuna.