Pčelari

Pčelarski sektor u PGŽ-u težak 110 milijuna kuna

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Pčelari PGŽ-a među svoja značajnija postignuća ubrajaju zaštitu izvornosti »Goranskog meduna«, gdje je postupak u završnoj fazi kao i početak postupka zaštite izvornosti »Meda kadulje Hrvatskog primorja«. Od lani manifestacija Salvia aurea u Omišlju promovira med od kadulje



MALINSKA U hotelu Malin u Malinskoj održan je stručnoznanstveni skup »Zeleno-plava pčelarska orijentacija«. Okupljanje pčelara organizirano i potaknuto od Udruženja pčelarskih udruga PGŽ, Hrvatskog pčelarskog saveza, Udruge pčelara »Kadulja« otok Krk, Udruge proizvođača meda od kadulje i meduna, Katedre za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ-a bilo je posvećeno analizi pčelarskih procesa te unapređenju primorsko-goranskog pčelarstva, kako kroz aktivnosti pčelarskih udruga tako i programe potpora pčelarstvu s nacionalne i regionalne razine.


Nedjeljko Mrakovčić, v.d. predsjednika Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije ondje je u toj prigodi prezentirao najvažnija postignuća ovdašnjih pčelara i prikazao pregled programskih aktivnosti Udruženja osnovanog pred osam godina.



Više o projektu »Salvia aurea« – ocjenjivanju kvalitete meda od kadulje prezentirao je krčki pčelar Mirko Almaši, predsjednik Udruge proizvođača meda od kadulje. On je pak ukazao na probleme s kojima se suočavaju pčelari u proizvodnji ovog traženog meda koji, istaknuo je, ovisi o izuzetno zahtjevnoj pčelinjoj paši, vrlo delikatnim klimatološkim uvjetima i mediteranskom staništu ove cijenjene medonosne biljke. Prava poslastica bila su predavanja prof. dr. sc. Dušanke Milojković-Opsenice i prof. dr. sc. Živoslava Tešića s Kemijskog fakulteta Sveučilišta u Beogradu koji su prezentirali zanimljive rezultate znanstveno-istraživačkog projekta »Bilateralno jačanje institucija u cilju postizanja vodećih uloga u području autentičnosti pčelinjih proizvoda« koji se zajednički provodi s riječkim Medicinskim fakultetom.





Anti varoa podnice


Doznali smo da je rastući pčelarski sektor na području PGŽ-a danas »težak« čak 110 milijuna kuna, a Mrakovčić je istom prigodom podsjetio i na najvažnije dosadašnje programske aktivnosti regionalnog pčelarskog udruženja, posebice nabavu tzv. antivaroa podnica, pčelinjih matica za članove UPU PGŽ-a te početak provedbe organizirane edukacije za zvanje »pčelar«. Anti varoa podnica omogućuje značajno veću higijenu u košnici, bolje provjetravanje i mnogo lakšu selidbu košnica.


Prema navodima v.d. predsjednika Udruženja pčelarskih udruga PGŽ-a, posljednjih su godina organizirana tri ciklusa »pčelarske škole« tijekom kojih je spomenuto zvanje – pčelara ali i pčelara specijalista steklo 170 polaznika, na području otoka Krka tako i Opatije gdje je edukaciju organizirala PU »Učka«. Organizatori skupa najavili su i nastavak programa pčelarske edukacije kojeg provode u suradnji s učilištem »Apis« iz Velike Gorice, ovog puta na području Grada Novog Vinodolskog.


Od većih postignuća primorsko-goranskih pčelara istaknut je njihov doprinos osnutku Hrvatskog pčelarskog instituta u Kastvu te organizaciji triju »Medenjaka ‘z Opatije«, županijskih smotra i sajmova pčelarstva s međunarodnim sudjelovanjem. Posebnu kvalitetu županijskim smotrama, ocijenio je Mrakovčić, daje činjenica da one u svoj programu uključuju i »Zlatno ulište«, vjerojatno najkompleksnije i najrigoroznije ocjenjivanje kakvoće meda u Hrvatskoj koje je 2016. godine doživjelo svoje deseto izdanje.



Jedan od zaključaka okupljanja pčelara jest i da će se, u okvirima svojeg Udruženja, odlučnije i snažnije okrenuti svom najvećem »prirodnom savezniku« – potrošačima, a sve da bi zajedničkim snagama nametnuli najviše standarde kakvoće te time dali »dodatnu vrijednost domaćim mednim proizvodima« jasno utvrđenog podrijetla i kvalitete.



Zaštita izvornosti


Velikim postignućem UPU PGŽ predstavnici spomenutog udruženja okarakterizirali su i tijek postupka zaštite izvornosti »Goranskog meduna« (koji je u završnoj fazi) kao i početak postupka zaštite izvornosti »Meda kadulje Hrvatskog primorja«. Nije zaboravljen ni spomen na novu manifestaciju kojom se odnedavna promovira med od kadulje, nazvanu »Salvia aurea« – Međunarodno ocjenjivanje kvalitete meda od kadulje koja se od lani održava u Omišlju.


Mrakovčić je istaknuo i da sva ta postignuća ne bi bila moguća bez potpora i pomoći Primorsko-goranske županije i pojedinih jedinica lokalne samouprave te institucija poput Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ čiji je ravnatelj, Dalibor Šoštarić, u istoj prigodi predstavio aktivnosti i programe kojima županijske strukture podupiru razvoj pčelarstva.