Krčka ovca

Pastirska fešta na Krku: Mirjana Orlić ostrigala ovcu za tri i pol minute

Mladen Trinajstić

Šampionka u striži ovaca Mirjana Orlić / Snimio M. TRINAJSTIĆ

Šampionka u striži ovaca Mirjana Orlić / Snimio M. TRINAJSTIĆ

Vrhunac 1. Izložbe krčke ovce nedvojbeno je bilo natjecanje domaćih pastira u striži ovaca, dojmljiva »utakmica« vještih ovčara u spretnosti baratanja škarama pred okupljenim gledateljima



 Svoju tradicionalnu pastirsku feštu – Razgon, Vrbenčani su ove godine prvi puta obogatili »Izložbom krčke ovce«, manifestacijom koja je već u svom premijernom izdanju pokazala potencijal izrastanja u jedno od atraktivnijih ljetnih događanja. Iz mora umnogome sličnih ljetnih zbivanja kakvih u turističkoj sezoni na Krku ne manjka, ova je novopečena zabavna manifestacija iskočila originalnošću ponude i sadržaja koji su se, kako i sam naziv spomenutog događanja kaže, »vrtjeli« oko vjekovne hraniteljice otočana, životinje bez koje bi život generacija Bodula zasigurno bio teži i oskudniji, a domaća gastro ponuda kojom se danas otočani s pravom diče i – značajno siromašnija.



A da je Razgon i prateća mu izložba »pun pogodak« potvrdio je i jedan od petero sudionika istog natjecanja, Franjo Toić, član udruge »Pramenka« s otoka Cresa.


– Ove je godine kod nas već po 10. put održana Izložba creske ovce i drago mi je što vidim da istim putem sad kreću i naši krčki kolege, naglasio je Toić. Ovo je jedna od onih rijetkih prilika u kojima svi shvatimo koliko smo si slični i u kolikoj nas mjeri povezuju isti običaji, način života ali i potrebe, odnosno problemi, zaključio je creski uzgajivač ovaca – ima nas, još uvijek nas ima!





Doprinos »Rute«


Prva izložba krčke ovce koja je na trgu Škujica održana upravo povodom pastirskog običaja iz davnina (a koji se slavi prve nedjelje po blagdanu sv. Petra i Pavla te kojim se označava završetak perioda mužnje ovaca odnosno njihovo puštanje na slobodnu ispašu op.a.) ove je godine uklopljena u projekt TZO-a Vrbnik »Popi’ i pojedi«. Njime se, uz lokalnu gastronomiju i vinarstvo, promiče i potiče sve ono domaće, autohtono i iznad svega – kvalitetno. – Za razliku od prethodnih godina kad je Razgon obilježavan tek pučkom i folklornom feštom, ove smo godine to tradicionalno slavlje odlučili obogatiti nizom pratećih »turističkih« zbivanja posvećenih promicanju i poticanju ovčarstva koje je, uz vinogradarstvo i vinarstvo, zasigurno jedna od najvažnijih »preokupacija« žitelja ovog dijela našeg otoka, prenijela nam je Sanja Polonijo, direktorica TU TZO Vrbnik. Ne skrivajući svoje zadovoljstvo tijekom prvog izdanja te manifestacije Polonijo je spomenula i da su iza njega, u organizacijskom smislu, spremno stali i predstavnici Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza, a kao pokrovitelj i Ministarstvo poljoprivrede te Općina Vrbnik. Bogata ponuda domaćih proizvoda, posebice ovčjih sireva, tako je ovom prilikom obogaćena i prigodnom, »revijalnom« izložbom ovaca iz stada ovčara s područja Vrbnika ali i susjedne nam Baške, jednako kao i onih s otoka Cresa, nastavila je Polonijo posbno podcrtavši doprinos kojeg Razgonu ali i brojnim drugim kulturno-zabavnim manifestcijama u Vrbniku sad već redovito daju članovi i članice creske udruge »Ruta«. Oni su, naime, i ovom prilikom brojne mališane okupirali njihovim uključenjem u radionice filcanja vune.


Ručno šišanje stada


Vrhunac 1. Izložbe krčke ovce nedvojbeno je bilo natjecanje domaćih pastira u striži ovaca, dojmljiva »utakmica« vještih ovčara u spretnosti baratanja škarama. Pred okupljenim gledateljima i najvijačima iskusni su ovčari pokazali što znaju i umiju u natjecanju u kojem je svoju vještinu nadmoćno dokazala MirjanaOrlić iz Drage Bašćanske, ovčarica koja je svoju ovcu do kože ogolila za točno tri i pol minute.


– Ma nije ovo ništa, rezultat je to kojim se kod kuće baš i ne bih ponosila, priznala nam je dok su njeni konkurenti još uvijek dovršavali svoje striženje vješta »šišačica« naglasivši da njena spretnost u rukovanju škarama ne treba čuditi, s obzirom da »kod kuće« drži više od 650 ovaca. Cijelo to stado suprug i ja, sami, ostrižemo istim ovakvim škarama, ne mašinama ili bilo kakvim drugim električnim pomagalima, otkriva Orlić napominjući da bi publika njenu pravu brzinu i spretnost vidjela tek nakon što se zagrije, odnosno nakon treće ili četvrte ostrižene ovce! Praksa, samo praksa, to je ključ brzine u obavljanju ovog posla, zaključila je simpatična Draškinja koja se, doznali smo i to, uzgojem ovaca bavi već puna dva desetljeća.