Vrijedne pohvale

Pariški Le Monde: Cres i Lošinj među 20 top-destinacija

Nenad Hlača

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Ugledni francuski dnevni list preporučio je posjet Cresu i Lošinju opisujući naše otoke kao raj za ljubitelje prirode, ali i hvaleći hotelski smještaj visoke kvalitete



PARIZ Da je Kvarner jedna od najboljih turističkih destinacija, znamo zapravo oduvijek. Od jučer to znaju i brojni Francuzi. Ugledni pariški dnevni list Le Monde sačinio je popis najatraktivnijih svjetskih turističkih destinacija koje preporučuje posjetiti u 2017. godini. Le Monde je Francuzima savjetovao obići dvadeset destinacija, a među njima su i kvarnerski otoci Cres i Lošinj.


– Otoci Cres i Lošinj na Jadranu, na sjeveru Hrvatske raj su za ljubitelje prirode. Obiluju brojnim skrivenim uvalama, pješačkim stazama i šarmantnim mjestašcima. Nude i hotelski smještaj visoke kvalitete, no još uvijek ih posjećuje malo francuskih turista. Otok Lošinj, uz grad Opatiju i danas je predvodnik razvitka turizma u Hrvatskoj, kao što je to bio i u 19. stoljeću kada se ovdje odmarala aristokracija Austro-Ugarske, piše Le Mond.


Zanimljivo je da su novinari Le Monda Cres i Lošinj rangirali na višem mjestu od Atene, a svoj Pariz skromno su smjestili na 20. mjesto.– Iznimno smo ponosni kada nas prepoznaju u svijetu, komentirala je ovu vijesti gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić.

– Svih ovih godina njegujemo našu posebnost i autentičnost. Prije deset godina strateški smo se opredijelili za održivi razvoj i konsenzusom svih koji rade u turizmu zacrtali put odgovornog turizma kojim njegujemo našu prirodnu i kulturnu baštinu, kako ne bismo ugrozili bioraznolikost po kojoj je cresko-lošinjski arhipelag poznat. Zbog toga i ostvarujemo 2,2 milijuna noćenja godišnje, a naši gosti opet nam se vraćaju i preporučuju Lošinj svojim prijateljima. Uz razvitak zdravstvenog turizma bit ćemo sve bliži turizmu koji traje čitavu godinu.




Kada nas ovako ugledne novine poput Le Monda prepoznaju i preporuče to nam puno znači, jer pokazuje da smo na pravom putu, ali i da moramo biti još pažljiviji u razvitku i vrednovanju prirodnih resursa kako bismo našu destinaciju učinili još prepoznatljivijom, zaključila je gradonačelnica Ana Kučić.