Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Cres

Palača Moise postaje prvorazredni edukacijski centar

Gosti i domaćini u obilasku palače Moise / Snimio  Walter SALKOVIĆ
Gosti i domaćini u obilasku palače Moise / Snimio Walter SALKOVIĆ
Autor:
Objavljeno: 22. lipanj 2017. u 15:36 2017-06-22T15:36:54+02:00

Upravo je mnoštvo nepredviđenih radova bio jedan od razloga posjeta, jer je trebalo procijeniti što će se realizirati već osiguranim sredstvima, a za što će trebati osigurati dodatna sredstva

CRES Gradilište palače Moise, renesansne patricijske kuće koja će nakon obnove i rekonstrukcije ugostiti Centar za cjeloživotno učenje te Centar humanističkih i društvenih znanosti Sveučilišta u Rijeci, posjetili su državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl i pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković.

Uvjerili su se da se radovi, iako se radi o izuzetno složenom projektu s puno iznenađenja, odvijaju prema planovima te dobili obećanje izvođača radova, zagrebačke tvrtke Ing-grad, da će građevinski radovi biti dovršeni do veljače 2018. godine.

Dodatna sredstva

Upravo je mnoštvo nepredviđenih radova bilo jedan od razloga za ovaj posjet dužnosnika Ministarstva kulture Cresu jer je trebalo procijeniti i odlučiti što će se realizirati već osiguranim sredstvima, a za koje će intervencije trebati osigurati dodatna financiranja. Projekt je ukupno vrijedan 4.150.000 eura, od čega su 3,5 milijuna sredstva Europske unije, a ostatak je osiguralo Ministarstvo kulture. Predstavnici Ministarstva i čelnici Grada Cresa predvođeni gradonačelnikom Kristijanom Jurjakom, složili su se da se radi o izuzetno značajnoj investiciji te da će potrebna dodatna sredstva za nepredviđene radove osigurati iz nacionalnih izvora.

Obilasku zgrade priključili su se predstavnici svih dionika uključenih u projekt, od Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije koja upravlja cijelim projektom, preko nadzornih inženjera i konzervatora, do izvođača, te su sa zadovoljstvom utvrdili da se već naziru budući sadržaji: u većem dijelu palače planirani su prostori koji će se koristiti u edukativne svrhe (predavaonice, učionice, knjižnica i kongresna dvorana), osiguran je smještaj za studente i predavače, kao i prostori komercijalne prirode (restoran, kafić, knjižara, izložbeni prostor).

Tražit će dozvolu i za radove u sezoni

Predstoje dva ljetna mjeseca kad su bučni građevinski radovi zabranjeni na otoku, no zbog važnosti projekta i obveze držanja strogih rokova Europske unije izvođač radova zatražit će dozvolu da i tijekom sezone nastavi s aktivnostima. Uskoro započinje postavljanje vanjske stolarije kako bi se zgrada zatvorila te bi se u sezoni odvijali samo radovi u unutrašnjosti, prvenstveno ličilački i keramičarski. 

Na taj će način palača i aktivnosti koje će se u njoj provoditi, uz svoju edukativnu dimenziju, imati utjecaj na kulturni, društveni te gospodarski razvoj grada Cresa, otoka i regije.

Restauriranje

Budući da su tijekom pripremnih građevinskih radova otkriveni zanimljivi oslici u unutrašnjosti, ali i na pročelju zgrade, većina njih će se restaurirati ili interpretirati kako bi i budući korisnici palače mogli u njima uživati. Otkriveno je i nekoliko stupova s kapitelima, te monofore koji će se sačuvati i uklopiti u konačni izgled zgrade. Upravo je posao restauratora najosjetljiviji i očekuje se da će trajati do samog dovršetka radova.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.