Brže intervencije

Pag dobiva Javnu vatrogasnu postrojbu: Kroz pet godina zaposlit će 21 osobu

Hina

Ilustracija, Foto: Novi list

Ilustracija, Foto: Novi list



Grad Pag će do konca godine osnovati Javnu vatrogasnu postrojbu što će omogućiti brže intervencije u slučaju požara te u budućnosti zapošljavanje 21 osobe s otoka Paga.


»Nakon tri godine zajedničkih napora Grada Paga i općina Kolan i Povljana do kraja godine pristupiti će se registraciji ustanove Javne vatrogasne postrojbe Pag, raspisat će se javni natječaj za zapošljavanje, obuku i školovanje zaposlenika«, istaknuo je paški gradonačelnik Ante Fabijanić, dodajući kako će sve tri jedinice sudjelovati u troškovima JVP te organizirati zaštitu od požara i zajednička dežurstva.


Očekujemo financiranje države iznosu od 2, 8 milijuna kuna, kao i pomoć kroz donacije u nabavi opreme, rekao je Fabijanić ističući kako osnivanje JVP puno znači za Pag i dvije spomenute općine.




Vatrogasno će vozilo u roku jedne minute izaći na teren na području Grada Paga, a pet minuta po pozivu na područje Kolana i Povljane. Također, kroz narednih par godina zaposliti će se 21 osoba te ćemo i na taj način zadržati ljude na otoku, istaknuo je.


Sjedište JVP Pag biti će u Vatrogasnom domu DVD-a Pag.


Hrvatska vatrogasna zajednica izdala je pozitivno rješenje na odluke Paga, Kolana i Povljane o osnivanju JVP Pag. Grad Pag se po izvršenju svih propisanih radnji i ishođenju konačnog Rješenja obvezuje do kraja godine registrirati javnu ustanovu koja će u budućnosti zapošljavati 21 osobu s otoka Paga, priopćili su u petak iz Grada Paga.


Javno vatrogasna postrojba sudjeluje u provedbi preventivnih mjera zaštite od požara i eksplozija, gašenju požara i spašavanju ljudi i imovine ugroženih požarom i eksplozijom, pruža tehničku pomoć u nezgodama i opasnim situacijama te obavlja i druge poslove u nesrećama.


Postrojba može, uz vatrogasnu djelatnost upisanu u sudski registar, obavljati i druge djelatnosti koje služe obavljanju vatrogasne djelatnosti ili se uobičajeno obavljaju uz tu djelatnost (održavanje vozila, organizacija kulturnih i sportskih priredaba, prijevoz vode i sl.)