Prepoznatljiva delicija

PRIZNANJE SAMOZATAJNOM BODULSKOM PRŠUTARU Krčki pršut zlatnog sjaja

Mladen Trinajstić

Vjekoslav Žužić nastavlja žeti nagrade, priznanja i medalje sa svojim "Krčkim pršutom" / Foto M. TRINAJSTIĆ

Vjekoslav Žužić nastavlja žeti nagrade, priznanja i medalje sa svojim "Krčkim pršutom" / Foto M. TRINAJSTIĆ



Da krčki mesar i pršutar, vrijedni i samozatajni Vjekoslav Žužić svojim proizvodima niže nagrade i priznanja, i nije više neka novost. Ipak, činjenica da njegov Krčki pršut – proizvod za čiju se zaštitu zemljopisnog porijekla na tržištu Europske unije prije nekoliko godina Žužić zapravo sam izborio – nigdje ne ostaje neprimjećen i nenagrađen, nije niti bi smio biti razlogom ignoriranja postignuća koje krčki pršuti nastavljaju redati na baš svakom pršutarskom festivalu, okupljanju domaćih proizvođača te delicije među kojima spomenuti otočanin oduvijek igra važnu ulogu. Njegovo najnovije postignuće zlatna je medalja s kojom se Žužić na svoju Boduliju vratio s nedavno održanih, petih po redu Dana hrvatskog pršuta, ovog puta održanih u zagrebačkom hotelu International.


Priznanje struke


Manifestacija koju je, upravo zahvaljujući Žužićevoj ulozi na domaćoj pršutarskoj sceni svojevremeno čast imao ugostiti i grad Krk, iznova je okupila brojne najbolje i najiskusnije domaće proizvođače tog specijaliteta. Susret je i ovog puta za glavni i osnovni cilj imao nastojanje dopridonosa boljem korištenju ekonomskih, gospodarskih i gastronomskih potencijala tog cijenjenog proizvoda, a iznova ga je, ovog puta u suradnji s Gradom Zagrebom, organizirao Klaster hrvatskog pršuta čiji je član i Mesnica Žužić. Kao u svakoj drugoj prigodi kad svoje ponajbolje proizvode »na kup« stave domaći pršutari, bilo je upriličeno stručno ocjenjivanje i nagrađivanje onih najboljih, najukusnih, ali i najmirisnijih delicija. Kako nam je prenio Vjekoslav Žužić, na ocjenjivanje je ovog puta pristiglo deset uzoraka, među kojima su zastupljeni bili baš svi certificirani hrvatski pršuti – Krčki, Istarski, Drniški i Dalmatinski.



Žužić proizvodnju i prodaju, odnosno promociju svog pršuta posljednjih godina »odrađuje« u svojoj Kući krčkog pršuta – suvremenom pogonu podignutom u Vrhu, u sklopu kojeg se ljubitelji tog krčkog gastrospecijaliteta, osim upoznavanja sa svim fazama njegove proizvodnje, mogu prepustiti i guštanju u njegovim čarima unutar njegova ugostiteljskog dijela. Iako je maksimalni potencijalni proizvodni kapacitet tog pogona znatno veći, Žužić se i danas u svojoj produkciji drži godišnje proizvodnje od oko dvije tisuće pršuta – količine za koju, kaže nam, zna da je može prodati. 





Iako je apsolutnim pobjednikom ovogodišnjih Dana hrvatskog pršuta proglašen pršut Drniških delicija Maran, razloga za zadovoljstvo imao je i Žužić, čiji je Krčki pršut ovjenčan zlatom.


– Iako svako toliko svojoj kolekciji medalja i priznanja pridodam neku novu, ne prestajem im se veseliti, niti ih ne doživljavati važnima i vrijednima, posebice stoga što ih dodjeljuje struka, odnosno ljudi iz branše koji, baš kao i ja, znaju što je dobar pršut i koliko znanja, rada i truda u njegovu proizvodnju treba uložiti – ističe Vjekoslav Žužić. – Zlato koje sam sad osvojio u Zagrebu drugo je moje ovogodišnje priznanje najblistavijeg sjaja jer sam istu takvu potvrdu kvalitete svojih proizvoda, samo koji tjedan prije, osvojio i na pršutarskom festivalu u Drnišu, nastavlja naš sugovornik koji boje krčkog pršutarstva brani na svim, ili gotovo svim takvim okupljanjima.


Prepoznatljiva aroma


Inače, Žužić je pažnju šire javnosti na sebe (i svoj pršut) skrenuo u travnju 2015. godine, kad je postao proizvođač prvog hrvatskog proizvoda s europskom oznakom zaštićenog zemljopisnog podrijetla. Proizvodnja njegova Krčkog pršuta kojom se ovaj otočanin još uvijek jedini bavi, upravo zahvaljujući toj je činjenici sad ograničena isključivo na područje otoka Krka. Taj trajni suhomesnati proizvod od svinjskog buta (bez zdjeličnih kostiju), osim što sukladno specifikaciji i tradicionalnoj recepturi mora biti suho salamuren morskom solju i začinima, sukladno pravilima i procedurama za koje se ovaj otočni poduzetnik svojom upornošću izborio, od trenutka njegove zaštite moraju odlikovati i elementi njegova sušenja na zraku, bez dimljenja, te zrenja u trajanju od najmanje godinu dana. Sve to, reći će znalci, »pršutu z Bodulije« daje blagu i prepoznatljivu aromu kojom se, upravo savršeno, sljubljuje i sa svim ostalim gastroadutima otoka Krka – kvalitetnim krčkim sirom, ekstradjevičanskim maslinovim uljem te nezobilaznom vrbničkom žlahtinom s kojima, bez dvojbe, Krčki pršut čini dobitni »poker asova«.



Zadaća dvodnevne manifestacije na kojoj se Žužić okitio zlatom, promoviranje je pršuta kao našeg tradicionalnog gastroproizvoda, uz inzistiranje na očuvanju njegove izvornosti i autohtonosti. A sam Klaster kreiran je da bi potaknuo razmjenu znanja i iskustva, i to putem organiziranih radionica i okruglih stolova na kojima svoja mišljenja razmjenjuju ključni subjekti prehrambene industrije, a sve s ciljem poticanja gospodarske suradnje. Ovogodišnja smotra realizirana je pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske gospodarske komore, Grada Zagreba, Veterinarskog instituta Zagreb – Veterinarskog zavoda Split te Prehrambeno tehnološkog fakulteta u Zagrebu.