Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. studenoga 2019.
Program Erasmus +

PRAKSA U ITALIJI Trojica budućih krčkih automehaničara učit će u pogonima Ferrarija

Uoči početka nove školske godine, u krčkoj školi sve je spremno za niz novih EU projekata i programa / foto M. TRINAJSTIĆ
Uoči početka nove školske godine, u krčkoj školi sve je spremno za niz novih EU projekata i programa / foto M. TRINAJSTIĆ
Autor:
Objavljeno: 31. kolovoz 2018. u 22:13 2018-08-31T22:13:17+02:00

Uz trojicu ponajboljih automehaničara koji će u Bologni boraviti tijekom listopada i studenoga, put tog talijanskog grada na 16-dnevno praktično usavršavanje u ožujku će krenuti i šestero budućih hotelsko-turističkih tehničara te po dvojica kuhara i konobara iz krčke srednje škole

Krčka Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir iznimno je uspješna u korištenju financijskih potpora koje obrazovnim institucijama stoje na raspolaganju u unapređenju načina obrazovanja svojih učenika ali i stručnog usavršavanja nastavnika. Osim što je kroz brojne projekte krčka srednjoškolska ustanova zaslužila status »Škole ambasadora Europskog parlamenta«, škola je već godinama i aktivni dionik dvogodišnjeg »Erasmus +« programa mobilnosti koji se, pod nazivom »Through experience to competence«, nastavlja i u narednim mjesecima.

– Nakon što su naši učenici hotelijersko-turističkih i ugostiteljskih strukovnih programa već imali priliku odrađivati višetjedne programe praktične nastave u eminentnim hotelima i restoranima u Portugalu, na Malti te u Irskoj, tijekom listopada i studenog ove godine na praksu posredstvom tog programa sad put Italije šaljemo i trojicu naših ponajboljih automehaničara koji će tijekom 18-dnevnog boravka u Bologni imati priliku raditi i učiti radeći u suvremenim automehaničarskim radionama, naglasile su predstavljajući nam novi krug sudjelovanja otočne škole u EU programima njena ravnateljica, prof. Đurđica Cvitkušić i prof. Ane Pasarić, koordinatorica europskih programa u krčkom srednjoškolskom centru.

Ekonomski program

U ožujku put istog talijanskog grada u kojem će, a što je također bitno reći, naši automehaničarski praktikanti imati priliku upoznati se s procesima proizvodnje vrhunskih automobila u pogonima Ferrarija, kreće i šestero naših budućih hotelsko-turističkih tehničara te po dvoje kuhara i konobara čijim će se 16-dnevnim praktičnim usavršavanjem u tamošnjim hotelima zaključiti već spomenuti, čak 78,1 tisuću eura vrijedan program u sklopu kojeg su deseci naših srednjoškolaca dobili priliku širiti i jačati svoje stručne kompetencije, osjetiti izazove koji na tržištu rada pred njima u budućnosti stoje ali i uvidjeti potencijal nastavka svoje profesionalne izgradnje, napomenula je Cvitkušić.

Prof. Ane Pasarić i prof. Đurđica Cvitkušić

Dodala je da time ne završava provedba programa učeničke mobilnosti jer se, kaže ravnateljica, otočna škola planira prijaviti i uključiti u nov takav dvogodišnji projekt kojemu će se, osim polaznika već spomenutih strukovnih smjerova, sad moći priključiti i polaznici njenog ekonomskog programa.

Održivi turizam

Krčka je škola ujedno i partner u 128 tisuća eura vrijednom projektu kojim koordinira jedna rumunjska srednja škola. Uz Rumunje i nas u Krku, u tom projetku sudjeluju još i škole iz Italije i Portugala a tema na kojoj svi zajedno radimo je održivi turizam. U sklopu tog projekta u kojem će naši učenici i nastavnici sudjelovati i kroz studijske posjete svakoj od u nj uključenih zemalja, tražiti ćemo modele i instrumente razvijanja održivog turizma, kao protuteže masovnom turizmu, zaključila je Pasarić.

– Naša se škola, nastavila je prof. Pasarić, uključila i u niz novih sličnih projekata pa je tako upravo krenuo i onaj u kojem će, za razliku od prvospomenutog – okrenutog učenicima, novi biti usmjeren i njihovim nastavnicima. S početkom srpnja započela je provedba dvogodišnjeg projekta mobilnosti nastavnika pod nazivom »Motivated techers 4 motiveted students«, obrazlaže Pasarić ističući da je cilj tog sveukupno 23,1 tisuću eura »teškog« programa (financiranog europskim novcem) stručno usavršavanje otočnih srednjoškolskih nastavnika u područjima uvođenja inovativnih načina poučavanja, korištenja digitalnih tehnologija u nastavi te unapređenje njihovih upravljačkih kompetencija. U sklopu tog projekta ostvarit ćemo 10 mobilnosti odnosno gostovanja i sudjelovanja naših nastavnika u programima i radionicama njihova stručnog usavršavanja a koje će u narednom periodu biti organizirane u Estoniji, Finskoj, Italiji, Španjoslkoj, Irskoj, Velikoj Britaniji te na Malti, zaključuju Cvitkušić i Pasarić.

Dolazak stranaca

Napominju da krčka škola neće biti isključivo obrazovana ustanova čiji će djelatnici »upijati tuđa znanja«.

– Koliko smo dobri i kvalitetni u uvođenju i provođenju suvremenih i inovativnih načina poučavanja ali i prepoznati u sad već i međunarodnim okvirima svjedoči podatak da je u sklopu jednog drugog, tzv. »job shadowing« projekta više nastavnika iz zemalja EU-a upravo Krk i SŠ Hrvatski kralj Zvonimir izabralo za mjesto obogaćenja i dogradnje vlastitih nastavničkih kompetencija. U nastojanju praćenja i upoznavanja modela organiziranja i provođenja nastave u našoj školi ali i školskog managementa u cjelini, već na proljeće iduće godine počet će nam na jednotjedne studijske boravke u naš grad dolaziti naše europske kolege, među kojima tri portugalska i dva španjolska srednjoškolska nastavnika. Oni će, objašnjava nam Pasarić, imati priliku pasivnim sudjelovanjem u nastavnim procesima unutar otočnog srednjoškolskog centra te u suradnji s njegovim nastavnicima upoznati sve aspekte pripreme, razrade i provedbe nastavnih procesa u krčkoj školi.

Krčki srednjoškolci ovog su proljeća na stručnoj praksi, u sklopu Erasmus+ programa, bili u hotelima irske prijestolnice / foto SŠ KRK

Krčki srednjoškolci ovog su proljeća na stručnoj praksi, u sklopu Erasmus+ programa, bili u hotelima irske prijestolnice / foto SŠ KRK

I to nije sve, ustvrdile su naše sugovornice upoznavši nas s novinom da je ta otočna škola nedavno postala voditeljem odnosno koordinatorom projekta strateškog partnerstva među školama koji se, također u kvirima Erasmus+ programa, provodi pod nazivom »Start your own bussiness«.

Sajam vježbeništva

– Zajedno s učenicima partnerskih škola iz Estonije, Njemačke, Poljske i Portugala, naši će učenici tako dobiti priliku kreirati ali i sudjelovati u programima čiji je temeljni cilj podizanje učeničkih poduzetničkih vještina. Učenici će kroz programe koji će se provoditi imati priliku graditi i razvijati svoje poduzetničke kompetencije a što će, osim kroz mobilnost učenika i nastavnika odnosno njihovo sudjelovanje u edukacijskim programima koji će se odvijati u svim nama partnerskim školama, rezultirati i izdavanjam dvaju digitalnih, multimedijalnih priručnika. A oni će pak biti besplatni i dosptupni svim učenicima i nastavnicima koji će kroz njih dobiti niz uporabljivih smjernica za integrirarenje međupredmetne teme poduzetništva u redovnu nastavu. Vrijednost tog partnerstva odnosno programa veća je od 115 tisuća eura, a djelom tog novca financirat će se i »veliko projektno finale« koje će u svibnju 2020. godine, uz učešće svih sudionika iz nabrojenih europskih zemalja, u Krku organizirati i upriličiti upravo naša škola, zaključile su Cvitkušić i Pasarić.

U sklopu tog okupljanja krčka će srednja škola ugostiti i Međunarodni sajam vježbeničkih tvrtki na kojem će učenici dobiti priliku prezentirati vlastite poduzetničke projekte i znanja koja su stekli, te tako i u praksi promovirati poduzetništvo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.