S lanjskih Dana šurlica u Vrbniku / Foto: TZO VRBNIK
VRBNIK Ljubitelji poznate i omiljene krčke, ručno pripremljene tjestenine – šurlica, spravljenih na način kako se ona stoljećima tradicionalno pripremala po vrbničkim receptima, na svoje će doći u nastavku srpnja posjete li to otočno mjesto. Naime, upravo u Vrbniku ovih dana startaju još jedni Dani šurlica – druga po redu ljetna manifestacija uklopljena u ovosezonski projekt TZ-a Općine Vrbnik poznat pod nazivom Popi’ i pojedi.
Program manifestacije »Popi’ i pojedi« i ovog je ljeta započet nedavno upriličenim Festivalom žlahtine, a uz Dane šurlica koji su pred nama, taj ljetni projekt TZO-a Vrbnik još čine i Dani vina otoka Krka kojima se, koncem kolovoza, ondje okrunjuje »hodogram« onog, u turističkom smislu, najintenzivnijeg dijela godine.
Tijekom dvije »udarne« nedjelje, na početku i na kraju Dana šurlica, na tri lokacije u Vrbniku (na Trgu Škujica, Placi Vrbničkog statuta i Ribarnici) od 18 sati moći će se degustirati šurlice s raznim prilozima, uz čašu žlahtine vrbničkih vinara. Pored tradicionalno pripremljenih šurlica s gulašom, u ponudi će na spomenutim lokalitetima biti i šurlice sa šalšom i krčkim pršutom, s kozicama ili šparogama, plodovima mora te bolonjez umakom, najavljuju organizatori programa u sklopu kojeg će, na Škujici, i ovog puta biti upriličen i popratni mali sajam domaćih gastroproizvoda poput sireva, ulja, meda, tjestenine, suhomesnatih proizvoda, likera, pekmeza itd. Dane šurlica i ovog će puta upotpuniti i »začiniti« i različiti glazbeni programi.