Priredbe

POPI’ I POJEDI Počelo osmo izdanje cjeloljetnog programa: Festival žlahtine uvod u bogato vrbničko ljeto

Mladen Trinajstić

Egle Katunar iz Kuće vina »Ivan Katunar« / Foto M. TRINAJSTIĆ

Egle Katunar iz Kuće vina »Ivan Katunar« / Foto M. TRINAJSTIĆ

VRBNIK Festivalom žlahtine i u nj uklopljenim danom otvorenih vrata dijela vrbničkih vinarija ovog je vikenda krenulo još jedno, osmo po redu izdanje cjeloljetnog programa »Popi’ i pojedi« kakvima ljetne tjedne u otočnom središtu vinarstva obogaćuje Tursitička zajednica Općine Vrbnik.– Popi’ i pojedi je krovni naziv priredbi koje promoviraju autohtone vrijednosti u pripremanju hrane i proizvodnji vina, uz pripadajuće običaje te lokalne folklorne i glazbene izričaje – istakla je, predstavljajući nam programe koji će se ovog ljeta ondje događati, Sanja Polonijo, direktorica TU TZO-a Vrbnik, napomenuvši da su već proteklog vikenda Vrbenčani svojim posjetiteljima omogućili uživanje u tradicionalnim jelima, ali i čarima nadaleko poznate vrbničke žlahtine. U djelo ovog vikenda provedena prezentacija autohtonih proizvoda i vina učvršćuje poziciju Vrbnika kao najpoželjnije eno-gastro destinacije na Kvarneru, nastavlja naša sugovornica, napominjući da program Popi’ i pojedi gostima Vrbnika i ovog ljeta nudi tri centralna događanja.– Osim Festivala žlahtine u sklopu kojeg su vinoljupci ovog vikenda imali priliku obići vinarije Kuće vina »Ivan Katunar«, PZ-a Gospoja-Toljanić i Vinarije Nada te ondje kušati, ali i kupiti njihova ponajbolja vina i pjenušce, program Popi’ i pojedi obuhvatit će i događanja uklopljena u tjednu između 8. i 15. srpnja, kad će se održati Dani šurlica, dok će kraj kolovoza obilježiti Dani vina otoka Krka, nabraja Polonijo.




Doprinos programima kojima je uljepšan prvi srpanjski vikend dale su i članice krčke udruge Rukotvorine u čijoj su se režiji ondje odvijale radionice filcanja vune, kao i lokalni folkloraši – članice i članovi VKD-a Frankopan bez kojih ne prolazi niti jedno kulturno i zabavno događanje u tom otočnom mjestu.



Festival žlahtine, koji ima svoje vjerne posjetitelje i pobornike, posjetiteljima tog otočnog mjesta omogućio je da se na centralnom mjesnom trgu, Škujici, uključe i u popratna događanja u sklopu kojih su predstavnici HGK-ove Županijske komore Rijeka predstavili publikaciju »Vinska putovnica Primorsko-goranske županije«. Druženje vrbničkih, ali i otočnih vinara i vinoljubaca, iskoristili su i članovi Udruge malih vinara otoka Krka Bukaleta, koji su u toj prilici, na prigodnoj svečanosti, podijelili priznanja i nagrade vinarima čiji su se proizvodi pokazali najboljim u njihovim sad već tradicionalnim akcijama ocjenjivanja krčkih vina. Vinarom godine u toj je prigodi, prenio nam je to Ivica Šamanić, čelnik Bukalete, proglašen vrbnički vinar Anton Katunar i to »na račun« kvalitete njegova vina Kurykta iz 2015. godine.




Spomenimo i da su u onom zabavnom dijelu programa posjetitelje Vrbnika i njegova Festivala žlahtine (ali i pastirskog običaja – Razgona koji se nadovezao na »vinske programe«) zabavljali članovi grupa Whiteheads iz Rijeke i skupine Pan.