Grožđe (ni)je sazrelo

POČELA BERBA ŽLAHTINE Katunar već u akciji, u Vrbničkom polju još uvijek čekaju pravi trenutak

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić



VRBNIK/BAŠKA I dok se vinogradari koji su cijelu godinu marljivo radili na održavanju svojih nasada u Vrbničkom polju polako pripremaju za »službeni« početak trgadbe, čekajući signale tamošnjih enoloških znalaca koji svakodnevno prate parametre nužne za određivanje početka berbe, u vinogradima koje je poznati otočni vinar Anton Katunar nedavno podigao na lokalitetu Šupele ponad Baške berba je – krenula.


– Nije to ništa neobično niti izvanredeno jer se zbog brojnih klimatoloških razlika na ovim dvama mikrolokalitetima i svih prethodnih godina pokazalo da je kod nas najuputnije u berbu krenuti dva-tri tjedna ranije no što kreću kolege u Vrbničkom polju – otkriva nam vlasnik prije desetak ljeta zasađenog 30-hektarskog vinograda, nasada koji je tek lani dostigao svoj pun urod. Razlike ovog nasada i onih u Vrbničkom polju, osim u tlu koje je ovdje znatno kamenitije, jest i u orijentaciji, odnosno osunčanosti samog vinograda koji ovdje, na strmini izloženoj južnom i jugozapadnom suncu, ali i s nešto rjeđe zasađenim trsjem, dozrijeva znatno ranije u odnosu na lozu u »zemljanom« i ravnom Vrbničkom polju, napominje Katunar. Ističe i da se zbog svega toga, ali i niza drugih mikrolokalitetskih i klimatoloških razlika, i prosječni urod dvaju vinorodnih lokaliteta uvelike razlikuje.


Manje ispalo više


– Mi smo računali, a tako nam je i praksa pokazala, da je optimalan urod nasada na Šupelama oko kile grožđa po trsu, dok se u susjednom Vrbničkom polju po svakom trsu dobivaju i do tri kilograma ploda – nastavlja Katunar, ističući da je takav odmak od »vrbničke normale«, zajedno s već spomenutim različitostima, osim u datumu početka berbe, rezultirao i s mnoštvom željenih kvalitativnih pomaka zahvaljujući kojima je upravo na Šupelama proizvedena žlahtina »Sveta Lucija« nedavno, kao prva žlahtina uopće, dobila pravo »etiketiranja« oznakom vrhunskog vina. Manja količina donijela nam je bolju kvalitetu – konstatira naš sugovornik. – Berba će – nastavlja Katunar – potrajati tri tjedna tijekom kojih se nadamo ubrati oko 160 tisuća kilograma grožđa, koliko i lani, i ocjenjujemo da će i kvalitativni parametri biti na razini vina iz prošlogodišnje berbe koja je, nakon višegodišnjeg čekanja na »stasanje« naših nasada, napokon dosegla optimum i u kvalitativnom i kvantitativnom pogledu – zaključuje vrbničko-bašćanski vinski znalac.




Za razliku od Katunarovih berača koji su se s početkom ovog tjedna već počeli »šuljati« među trsjem zasađenim na obroncima bašćanske kotline, oni u ravnom Vrbničkom polju još uvijek »oštre škare« čekajući startni pucanj enoloških znalaca iz Poljoprivredne zadruge Vrbnik, posebice njena upravitelja Marinka Vladića.


Loza se »oporavlja«


– Pratimo kretanje šećera i kiselina, grožđe jest zdravo i ima ga i više no dovoljno, ali procjenjujemo da je uputno još malo pričekati, ustvrdio je jučer vrbnički enološki stručnjak, ocijenivši da je u ovom trenutku najizgledniji datum početka berbe negdje oko 8. rujna. Tad će naime parametri šećera i kiselina biti oko »ciljanih vrijednosti«, barem za karakter vina kojem ovdje težimo – kaže Vladić. Upitan o procjenama količinskih rezultata skorašnje berbe, kaže da je to teško precizno reći. – Mislim da se ne trebamo nadati ponavljanju lanjskih, rekordnih rezultata kad smo u našim podrumima preradili više od za nas dotad nevjerojatnih 1,14 milijuna kilograma grožđa te da će ove godine urod biti na razini onih boljih godina, ali ipak s 15 do 20 posto manjim količinama od prošlogodišnjih. Dodaje da je noramalan, prirodni slijed da se nakon izvanredno izdašnih godina loza u idućoj godini »oporavlja« pa stoga zaključuje da će ova ondje biti upravo takva.



Zadružni enolog kaže da su u PZ-u spremni za skorašnji početak prihvata uroda koji će im već za koji tjedan početi dovoziti njihovi brojni zadrugari. – Nabavili smo novu punionu koju ćemo, iz prostorija u kojima je dosad taj postupak obavljan, uskoro instalirati u jednoj od hala bivše »Vrbenke« koju smo lani kupili upravo s ciljem širenja i moderniziranja naših pogona i podruma, završio je prvi čovjek PZ-a Vrbnik, uvjerljivo najvećeg proizvođača Vrbničke žlahtine. Doznali smo i da je zadrugarima na račun prodaje vina od lanjske brebe dosad isplaćeno sedam kuna po kilogramu grožđa. Prema očivanjima PZ-ova vodstva, taj bi se iznos s nastavkom plasmana preostalih količina zadružnog vina berbe 2016. do konca godine trebao popeti do i više no zadovoljavajuće ukupne otkupne cijene od 10 kuna.



– Vremenske prilike koje su nas pratile u ovoj godini nisu bile loše. Istina, bilo je proljetnih mrazova koji su napravili štetu u nekim dijelovima polja, ali ipak ne toliko da bi to u utjecalo na ukupan urod. Ljeto nam je donijelo i dovoljno vlage, ali i sunca, a najveći su nam problem stvarale visoke temperature zbog kojih se u nekim periodima značajno ubrzavao proces zrenja. U takvim okolnostima dolazi do dehidracije biljke i njena ploda. Skraćivanje vegetacijskog perioda i izrazitim vrućinama izazvan gubitak vlage u pravilu rezultiraju nemogućnošću biljke da iz tla povuče onoliko vlage koliko zbog vrućine gubi, čak i u okolnostima kakve su bile ovog ljeta, kad je vlage u tlu bilo i više no dovoljno. Sve u svemu, sve je »pod kontrolom« i relativno dobro, posebice u smislu elemenata koji utječu na kvalitetu vina koje će, barem što se PZ-a Vrbnik tiče, zasigurno biti na razini na koju su ljubitelji naše Zlatne vrbničke žlahtine već odavno navikli – zaključio je Vladić.