Zavičajna etnografska zbirka Kornić

Oživjele stare kornićarske igre “Za po vanka”

Mladen Trinajstić

Igre za po vanka u dvorištu Etnografske zbirke Kornić predstavila Marija Gračaković / Snimio  Mladen TRINAJSTIĆ

Igre za po vanka u dvorištu Etnografske zbirke Kornić predstavila Marija Gračaković / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ



KORNIĆ  U organizaciji Katedre Čakavskog sabora Kornić, u tom krčkom mjestu proslavljena je i prigodnim, vrlo zanimljivim programom obilježena 11. obljetnica osnutka Zavičajne etnografske zbirke Kornić.


Dan od kuće, kako su spomenuto događanje nazvali kornićarski čuvari i promotori kulturno-povijesne baštine, bio je ispunjen oživljavanjem starih kornićarskih dječjih igara »za po vanka«.


Za podsjećanje okupljenih velikih i malih na igre koje su se ondje igrale u nekim prošlim vremenima, bila je zadužena Marija Gračaković, u aktivnosti Katedre uvijek uključena otočanka.




A ona je, prisjećajući se pravila igara koje je i sama kao mala igrala, današnjim klincima i klincezama predstavila i približila mnoge dječje igre, ali i ozračje vremena u kojima su se one na svakom kantunu igrale, u kojem nije bilo ni kompjutora, ni igraćih konzola ili pak mobitela bez kojih je današnjoj djeci svakodnevica nezamisliva.


U ugodnom ozračju dvora Zavičajne etnografske zbrike veliki i mali Kornićari tako su se zabavljali i igrali sve dok, sa zalaskom sunca i općim »zamračenjem«, nije nastupio trenutak u kojem je održana prigodna projekcija dokumentarnog filma »Voleći Carmen«.


Predstavnici KČS-a Kornić dan »svoje« kuće tako su zaključili svojevrsnim ljetnim kinom koje je ostvareno u suradnji s predstavnicima Međunarodnog festivala povijesnih dokumentarnih filmova »History film festival«, odnosno njegovim direktorom  Bernardinom Modrićem.