Najveći srednjovjekovni festival na Jadranu

Otvorena 15. po redu Rabska fjera: Trodnevno putovanje u prošlost

Ivor Balen

Rab se još jednom nenadmašno maskirao u srednji vijek / Foto I. BALEN

Rab se još jednom nenadmašno maskirao u srednji vijek / Foto I. BALEN

Nakon podizanja zastave na Varošu i uvijek impresivnog mimohoda Srednjom ulicom do gradske lože, Fjera se »razlila« po cijelom gradu, gdje su se Rabljani po 15. put vratili u srednji vijek brojnim radionicama starih zanata i alata, prigodnom glazbom i ugostiteljskom ponudom...



Sinoć na Trgu svetog Kristofora otvorena je petnaesta Rabska fjera, najveći srednjovjekovni festival na Jadranu, trodnevni spektakl koji je pokrenuo organizaciju niza sličnih manifestacija u Hrvatskoj. Fjeru je otvorio gradonačelnik Raba Nikola Grgurić praćen očima brojnih Rabljana i turista natiskanih oko trga smještenog pod zidinama staroga grada. Ambijent je kao i svake godine bio idealan, s obzirom na očuvanost gradske jezgre unutar koje svaki prikaz srednjega vijeka izgleda autentično, Rab je idealno mjesto za povratak u povijest.


– Fjera je prvi i najveći srednjovjekovni festival u Hrvatskoj u sklopu kojeg će Rabljani prikazati kako se nekada živjelo na otoku. Fjera je simbol rada na očuvanju tradicije, entuzijazma i duha zajedništva te težnje za boljim životom. Dokaz da Rab može stvoriti nešto jedinistveno i prepoznatljivo – rekao je gradonačelnik Grgurić.


Usprkos svečanosti otvorenja s podizanjem zastave na Varošu i uvijek impresivnom mimohodu Srednjom ulicom do gradske lože, srce Fjere je po cijelom gradu, gdje Rabljani i predstavnici prijateljskih gradova, najjednostavnije rečeno, prikazuju srednji vijek. Tu su radionice sa zanatima i alatima, prigodna glazba, gostionice pod slamom s konobarima u krpama i šlapama, prodavači suvenira, vitezovi i mornari, običan puk pa vlastela i boljestojeći građani… Od kalice do kalice, odmah nakon otvorenja, Rab se pretvorio u ono što je nekad bio. I to, kao i svake godine, vrlo uvjerljivo.





Malo neizvjesnosti oko prodaje Imperiala Valamaru pojavilo se prije nekoliko dana kada Državni ured za upravljanje državnom imovinom nije donio konačnu odluku o tom pitanju. Jedini ponuditelj ipak će postati i novi većinski dioničar, što je jučer potvrdio ministar turizma Anton Kliman.


– DUUDI će donijeti odluku u srijedu. Ponuda za Imperial je jako dobra i dobra tvrtka koja će ga preuzeti će još bolje brinuti za destinaciju Raba – rekao je ministar.



Motiv dolaska


– Vjerujete mi, kada se negdje u Hrvatskoj spomene Rab, svi prvo mislimo na Fjeru. To je ono što se uvuklo u svijest domaćih i stranih gostiju. A s obzirom na brojke u e-Visitoru, pretpostavljam da i stranci planiraju doći ovdje u vrijeme Fjere. U Njemačkoj i drugim zemljama ljudi idu na godišnje odmore prema terminu Fjere, što je dokaz da je ona postala motiv dolaska, što je i osnovni cilj turističkog menadžmenta. Mi u Hrvatskoj njegujemo turizam doživljaja, a Fjera je upravo to – rekao je tehnički ministar turizma Anton Kliman, jedan od brojnih uglednika iz hrvatske politike i turizma koji su jučer bili na Rabu.


Onako letimično, a popis možda nije potpun, vidjeti se moglo i ministra prometa, pomorstva i infrastrukture Olega Butkovića, kolegu mu za EU fondove Tomislava Tolušića, gradonačelnike iz okolice Alena Andreškića (Lopar), Tomislava Klarića (Bakar), Damira Rukavinu (Crikvenica), Kristijana Jurjaka (Cres), direktora DUUDI-ja Tomislava Bobana, zamjenika primorsko-goranskog župana Petra Mamulu, direktoricu Turističke zajednice Kvarnera Irenu Peršić Živadinov…



Dobru atmosferu na Fjeri potencirali su tehnički ministri. Tomislav Tolušić, ministar za EU fondove, rekao je da je on iz Slavonije i naglasio svoje prezime na prvom slogu. Kasnije ga je Kliman nazvao onako »rapski«, s naglaskom na zadnjem slogu. – U mojoj Slavoniji sam često na srednjovjekovnim festivalima i uvijek tamo čujem kako je na Fjeri lijepo. Zato sam sada došao, da se uvjerim i sam – rekao je Tolušić, koji će danas na Rabu razgovarati i o europskim projektima i novcu.


Osim što ga je naglaskom »prekrstio«, ministar Kliman je podsjetio gradonačelnika Grgurića da i oni »dijele novce« za projekte. Ministar Butković je, kao i svaki put kada je na Rabu, naglasio da je on ovdje doma. – Ovo je prekrasna manifestacija, jedna od najvećih turističkih u Hrvatskoj, rekao je Butković.



Završnica u srijedu


– Fjera je zasigurno postala motiv dolaska u destinaciju. Mislim da je to vrlo dobro i ono što je dobro, ne treba mijenjati. Možda dodavati neke nove stvari – rekla je Peršić Živadinov.


U tom smislu, da se »momčad« koja dobiva ne mijenja, a ipak je gradonačelnik bio nogometaš, Rabljani ni ove godine nisu puno mijenjali. Najveću promjenu doživjelo je ono što šira javnost ionako ne primjećuje, a to je svečana konferencija za novinare s uglednicima i gostima, koja je, umjesto na Trgu Municipium Arba, održana na mjestu ostataka crkve svetog Ivana Evanđeliste. Tamo je predstavljen i novi veliki rapski projekt, mjuzikl na otvorenom, koji bi premijeru trebao doživjeti u srpnju iduće godine.


Nakon svečane presice svi su se uputili prema Varošu na otvorenje, početak kojega je označilo spuštanje samostreličara i vlastele po Bobotinama na trg. Rab se potom maskirao u srednji vijek na način koji je teško kopirati, a kamo li nadmašiti. Tko ne vjeruje, može se uvjeriti do srijede oko ponoći, kada će uz vatromet i laserski show Fjera biti zatvorena.