Radovi Rabljanke sve zapaženiji na međunarodnoj sceni

Otočna učiteljica u vrhu svjetske fine-art fotografije

Hrvoje Hodak

U pravcu novih art-avantura- Adriana Kaštelan

U pravcu novih art-avantura- Adriana Kaštelan

Rabljanka Adriana Kaštelan u svijetu fine-art fotografije



Adriana Kaštelan, samozatajna učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi Ivana Rabljanina Rab, posljednjih je godina postala često spominjano ime u svijetu fine-art fotografije, i to od strane vrhunskih kritičara i urednika renomiranih svjetskih fotografskih magazina. Iz godine u godinu tomu svjedoči sve veći broj izlaganja njezinih fotografija u prestižnim galerijama diljem svijeta, a njezino kreativno stvaralaštvo najbolje progovara o talentiranom oku koje svakom fotografiranom prizoru udahnjuje potpuno novi život.


– Prvi put sam svoj mali kompaktni fotoaparat uzela 2013. i krenula u šetnje sa psom, bilježeći trenutke i motive koji su mi se činili zanimljivima. Facebook profil omogućio mi je izlazak iz anonimnosti, a oduševljene reakcije na moje foto-crtice, ohrabrile su me da eksperimentiram i učim dalje, tako je počelo. Ipak, sve se nekako zahuktalo 2014. godine, kada je jedna moja fotografija objavljena na internetskoj stranici National Geographic Your Shot među fotografijama dana, a kasnije mi je isti taj National Geographic fotografije objavio na svojem Instagram i Pinterest profilu, čime je moj rad postao vidljiv mnogobrojnim zaljubljenicima u fotografiju na društvenim mrežama diljem svijeta. Nekoliko mojih fotografija zapaženo je i nagrađeno od urednika National Geographica – priča nam naša sugovornica.


Od Švedske do Teksasa


Fotografije su joj objavljivane i nagrađivane u fotozajednicama Fotoblur, 1X, Art Limited, ViewBug, pri čemu treba svakako spomenuti da ju je ViewBug uvrstio u grupu fotografija Behind The Lens gdje intervjuem fotografi opisuju tehniku rada dajući savjete. Godine 2016. i 2017. fotografije su joj izdane u časopisima: EYE Photo Magazine i Fine EYE Photo Magazine (Austrija), BLACK magazin (Njemačka), Monopix (Nizozemska), Camerapixo (Velika Britanija) i godišnjaku 1X Vision (Švedska), a 2018. u Landscape Photograpy Magazine (Velika Britanija).




U veljači 2017. sudjelovala je na grupnoj izložbi »Le Peysage« u Darkroom Gallery (Vermont, SAD), kada je između 857 pristiglih fotografija, izbor sveden na 53 među kojima su se našle i dvije Adrianine, a u žiriju je bila svjetski poznata fotografkinja Sandrine Hermand Grisel.


Fotografija i kratki intervju objavljeni su joj u 184. broju Digital Photographer Magazina, jednog od najpoznatijih fotomagazina koji mjesečno ima 800.000 pratitelja na društvenim mrežama. Fotografiju »Earth« – pejzaža s Raba, prepoznala je i dodala u svoju galeriju najljepših pejzaža svijeta u jednoj fotozajednici i Jessie Welace, fotografkinja i producentica na National Geographic Channelu, NBC-u i Travel Channel Internationalu. Još jedna fotografija Adriane Kaštelan u ožujku 2017. bila je izložena i u A Smith Gallery (Teksas, SAD) na grupnoj izložbi »Elsewhere«. Žiri koji je selektirao djela za izložbu predvodila je jedna od vodećih umjetnica fotomontaže Fran Forman.


Među elitom


Adrianin fotoprojekt »Rabska fjera« u kolovozu 2017. izabran je i objavljen na poznatom portalu za suvremenu fotografiju – LensCulture. Ovaj website je prema The Guardianu uvršten u najpopularnije fotografske website publikacije i galerije 2012. i prema The Independentu među 10 najboljih fotosajtova 2013. godine. Sudjelovala je i na izložbi WWA – WORLD-WOMEN-ART, koja je održana u prekrasnom gradiću Valbonne kraj Nice u listopadu 2017. godine.


– Premalo smo svjesni na kakvom lijepom komadiću Zemlje živimo. Moje su fotografije promatrače širom svijeta zainteresirale za Rab i Hrvatsku, a taj osjećaj da sam fotografijom nekome uspjela prenijeti ljepotu koju vidim i osjećam oko sebe, sličan je onom zadovoljstvu koje me obuzima kada kroz svoj osnovni životni poziv širim vidike djeci učeći ih novim spoznajama – kaže Adriana Kaštelan, koja je ove godine već sudjelovala na šest međunarodnih izložbi u organizaciji platforme za fotografiju GuruShots. Njezina fotografija »Mocira« našla se u siječnju među digitalnim izlošcima na prestižnom europskom fotodogađanju – 8. izdanju Rendez-Vous Image u Strasbourgu. U veljači je sudjelovala na fine-art međunarodnoj izložbi u organizaciji Blank Wall Gallery iz Atene, a njezine su fotografije iz ciklusa »Abstract Landscapes« bile dijelom stalnog postava i dostupne na screenu u predvorju te u sobama u hotelu Pullman San Francisco, kao dio izuzetno praćenog projekta Galerije Daylighted.


Dragocjena poznanstva


Nakon sudjelovanja na MIA Photo Fair u Milanu u ožujku, u travnju se na najvećem umjetničkom festivalu u Skandinaviji, Art Nordic u Kopenhagenu, predstavila fotografijom »Ribar«, a krajem svibnja u kultnoj galeriji New Moment Gallery u Beogradu izlaže fotografiju »Rab u noći«.


Nedavno, od 22. do 24. lipnja, u BlueArt Gallery u Berlinu među fotografijama crno-bijele tematike, predstavljena je i Adrianina fotografija »Moje more«, a uskoro je očekuje izložba u Hinterland galeriji u Beču za koju je žiri odabrao njezinu »Rajsku plažu«.


– Posebno me raduje što sam odabrana za sudjelovanje na Chania International Photo Festivalu koji će se održati od 28. kolovoza do 5. rujna na Kreti. Čak 350 fotografa iz čitavog svijeta pretvorit će grčki grad Chaniju u međunarodno središte umjetnosti s fokusom na fotografiji. Naime, upravo su poznanstva s divnim ljudima diljem svijeta nešto najljepše što sam dobila fotografiranjem, a posebno sam ponosna što redovito komuniciram i izmjenjujem iskustva s nekim od najpoznatijih fotografa današnjice. Svi ovi fotografski uspjesi zapravo su dio jednog lijepog sna, za koji se nadam da će potrajati. Bilježeći tako na geografskoj karti sve veći broj zemalja i gradova u kojima su izlagane moje fotografije, nastavljam dalje uz potporu svojih najmilijih, u pravcu novih art-avantura – zaključila je Adriana Kaštelan.