Zavičajna zbirka

Otočna premijera dokumentarca o Branku Fučiću: Filmska priča o neumornom istraživaču glagoljice

Mladen Trinajstić

Dokumentarni film »Az, Branko pridivkom Fučić« prikazan je u slikovitom ambijentu Zavičajne etnografske zbirke Kornić u povodu njezina devetog rođendana. Riječ je o poetskoj priči o najuglednijem hrvatskom istraživaču glagoljice i freskoslikarstva, koji je ostavio dubok trag i na Boduliji



KORNIĆ  Otočna premijera dokumentarnog filma »Az, Branko pridivkom Fučić« u zajedničkoj organizaciji Katedre Čakavskog sabora Kornić i Udruge Knezovi Krčki Frankopani održana je u slikovitom ambijentu Zavičajne etnografske zbirke Kornić, i to u povodu njezina devetog rođendana.



Režiju i scenarij filma »Az, Branko pridivkom Fučić« o znanom otočnom znanstveniku i istraživaču potpisuje Bernardin Modrić, kameru Robert Kalčić, montažu Tin Kowalski, a glazbu Igor Karlić. Film je nastao u produkciji Istra filma, pod producentskom palicom Tihe Modrić. Inače, Bernardin Modrić na filmu je debitirao 1980. godine, a režirao je više od 130 kratkih igranih i dokumentarnih filmova koji su prikazivani i nagrađivani u zemlji i svijetu. Član je Zajednice hrvatskih umjetnika, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Društva hrvatskih filmskih djelatnika i Hrvatske udruge producenata.





Spomenuti, otočanima premijerno predstavljeni film nastao u radionici iskusnog i nagrađivanog filmskog autora Bernardina Modrića, poetska je priča o najuglednijem hrvatskom istraživaču glagoljice i freskoslikarstva čija je djelatnost, dobro je poznato, uvelike obilježila povijest umjetnosti naših krajeva druge polovice prošloga stoljeća.


Neizbrisiv trag


– Svake godine, koncem kolovoza, na Korniću se obilježava »Dan od kuće«, i to na spomen otvaranja Zavičajne etnografske zbirke Kornić koja je ovdje još 2007. otvorila svoja vrata, prenio nam je Damir Kremenić, predsjednik Katedre Čakavskog sabora Kornić, napomenuvši da je svoju vrijednu obljetnicu taj uvijek živ i posjetiteljima napučen »kornićarski muzej« ovog puta obilježio projekcijom (»pokaživanjem«) filma  Bernardina Modrića. Ovom zanimljivom dokumentarnom pričom o čovjeku koji je zadužio domaću povjesničarsku znanost, ali i ostavio dubok, neizbrisiv trag na planu istraživanja Bašćanske ploče i ostale umjetničke baštine Istre i Kvarnera, na sasvim prigodan način odajemo počast čovjeku koji se zauzimao za ono na čemu i mi ovdje radimo – izučavanju, prezentiranju i očuvanju kulturno-povijesne baštine ovog kraja, naglasio je Kremenić.


Noa kao mali Branko


Promocijom ovog filma na svojevrsan način povezujemo naš nedavni izlet u Roč i Hum u sklopu  jubilarne, 25. Ljetne škole glagoljice u Korniću, rekonstrukciju crkvice svetoga Dunata koju je nacrtao Branko Fučić i spomen na njegov dolazak na Ljetnu školu glagoljice, nastavio je Kremenić. Dodao je i da je upravo za ovu priliku članica KČS-a Kornić Marica Stašić Milić (koja je osobno poznavala Fučića) napisala i njemu posvetila pjesmu, predstavljenu ovom prigodom.


Dodatni »začin« zanimljivom događanju bilo je predstavljanje malog Noe koji je u premijerno predstavljenom filmu, dijelom snimanom i u prostoru Zavičajne etnografske kuće glumio malog Branka Fučića. »Pokaživanju filma« nazočili su i mali folkloraši KUD-a »Šoto« iz Jurandvora koji su u društvu više desetaka posjetitelja »Dana od kuće« imali priliku uživati u ovom lijepom i kvalitetnom filmu, kao i u domaćim slasticama kojima su organizatori počastili posjetitelje i uzvanike.