Uljara Punat u pogonu

Osrednja godina za otočne uljare: Zlatnih kapi moglo bi biti upola manje nego lani

Mladen Trinajstić

Prvo je krenula berba ranih sorti, no prava gužva u maslinicima očekuje se tijekom studenoga /Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Prvo je krenula berba ranih sorti, no prava gužva u maslinicima očekuje se tijekom studenoga /Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Maslinari koji su prvi »otvorili sezonu« berbom ranih talijanskih sorti, kažu da je osjetno manje ploda nego lani, a prisutne su i štete od štetnika. Zasad je dojam uljara da bi se ove godine moglo preraditi tek polovicu lanjskih količina



PUNAT  Kao i svake godine, i ove je već s početkom listopada svoja vrata otočnim maslinarima otvorila Uljara Punat, najveći takav pogon na otoku Krku u kojem se već tradicionalno prerađuje najveći dio bodulskih maslina.


Iako su prvi dani ovogodišnje berbe zaposlenicima tog pogona donijeli popriličnu količinu posla, slijedom impresija ondje prispjelih maslinara, ovaj se put ipak ne očekuje neka pretjerano dobra godina, niti po kvantitativnim, niti po kvalitativnim pokazateljima.


Miljenko Parčić, voditelj tog modernog prerađivačkog postrojenja koje djeluje u okrilju otočne trgovačke kuće Trgovina Krk iz Malinske, rekao nam je da su s radom službeno krenuli još pretprošlog vikenda te je već u onom prvom tjednu »uhodavanja« ondje prerađeno te u ulje pretočeno »iznenađujućih« 40-ak tona maslina.




Kad bi se nastavilo tim tempom, mogli bismo računati na rekordnu godinu ali je, nažalost, već sada sasvim izvjesno da ipak neće biti tako, kaže Parčić, dodajući da je nakon prvog zamaha sad uslijedilo – zatišje.


Miljenko Parčić, voditelj Uljare Punat / Foto Mladen TRINAJSTIĆ


Miljenko Parčić, voditelj Uljare Punat / Foto Mladen TRINAJSTIĆ



Štetnici ostavili trag


Dojmovi maslinara koji su u danima produljenog vikenda dobro zapeli i pobrali što se brati moglo, govore da je ove godine na stablima osjetno manje ploda nego lani, ali i da su na maslinama nažalost razmjerno prisutne štete koje su, posebice na plodovima talijanskih sorti, »ostavile« maslinove mušice, a ponegdje i svrdlaši.


Tim štetnicima načete masline, nažalost, ni u kvalitativnom smislu ne donose parametre na kakve smo ovdje navikli pa tako, iako ulja koja prerađujemo i dalje redom »debelo« ulaze u kategoriju ekstradjevičanskih, njihova organoleptička svojstva baš i nisu onakva na kakva smo, posebno u ovom početnom dijelu berbe, već svi navikli.


To se u prvom redu odnosi na barem zasad ipak izostalu pikantnost i karakterističnu reskost ulja dobivenih na početku berbe. Iako je, kaže Parčić, u ovako ranoj fazi teško i nezahvalno prognozirati tijek i završne rezultate ovogodišnje berbe koji će se početi nazirati tijekom studenoga, dojam puntarskih uljara jest da bi se ove godine ondje moglo preraditi i dobiti tek polovicu količina koje su bilježene u lanjskoj berbi, tijekom koje su strojevi Uljare Punat preradili više od 800 tona maslina.



Kako saznajemo od voditelja puntarske uljare, aktualni randman kreće se u okviru 9 kg ulja na stotinu kilograma maslina. Iako je znalo biti i značajno boljih randmana, s obzirom na kvalitetu ploda koji im ovih dana dolazi na preradu, Parčić kaže da ovaj aktualni u konačnici i nije tako loš.



Viša otkupna cijena


– Za preradu se i dalje potrebno najaviti, odnosno predbilježiti, a masline će se, sve dok za preredu bude potrebe, primati svakog dana od 7 do 19 sati, a nedjeljama od 16 do 19 sati. Cijena prerade ostala je u također već poznatim okvirima, što znači da za 100 kg maslina trebati izdvojiti 150 kuna (s uračunatim PDV-om). Po običaju, prerada se može platiti i u ulju – s 2 kg ulja na 100 kg prerađenih maslina. Sam otkup ulja obavlja se po cijeni od 65 kn/kg. Još lani ulje smo otkupljivali po cijeni od 60 kn za kilogram, što drugim riječima znači da smo, pretpostavljam, na radost naših brojnih uzgajivača ove plemenite mediteranske kulture, ove godine otkupnu cijenu podigli za pet kuna, napominje Parčić, podsjetivši i da se ulje otkupljuje samo od maslinara koji su u poljoprivrednom upisniku. Svi ostali mogu uljari prodati svoje ulje isključivo kao »ušur«, odnosno do nivoa visine naknade za uslugu prerade i to po istoj, već navedenoj cijeni.


Uljara Punat / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ


Uljara Punat / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ



– Zasad nam na preradu otočani donose isključivo plodove talijanskih sorti koje u odnosu na one naše domaće, autohtone sorte koje na Krku i nadalje dominiraju, dozrijevaju nešto ranije. One domaće, procjenjujemo, s obzirom da nešto kasnije dozrijevaju, početi će u uljaru u značajnijim količinama pristizati tek za kojih tjedan dana – kaže voditelj uljare Trgovine Krk.


U pogonima najvećeg otočnog prerađivača maslinova ulja, kad se posao zahukta i proradi po sistemu »kontinuirane prerade«, dnevno se u prosjeku smelje i u ulje pretvori kojih 25 tona maslina. Ove godine do takvog zamaha u radu još nismo stigli, a ostaje vidjeti i hoćemo li uopće, napominje Parčić, uvjeren da će konačni rezultati ovogodišnje berbe ipak zadovoljiti želje i potrebe sve šireg kruga ljubitelja krčkog ekstradjevičanskog maslinovog ulja.


Uljara Punat / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ


Uljara Punat / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ