Dan strvinara

Opstanak bjeloglavih supova od neprocjenjive je važnosti. Samo ovog ljeta spašeno ih je 11

Walter Salković

Ilustracija Foto: Roni Brmalj

Ilustracija Foto: Roni Brmalj

Jedina hrvatska populacija živi na kvarnerskim otocima i broji stotinjak parova koji se gnijezde na Cresu, Krku, Prviću i Plavniku. Oni su prirodni čistači okoliša i imaju jedinstvenu ulogu u ekološkom sustavu



BELI – Povodom Međunarodnog dana strvinara koji se obilježava prve subote u mjesecu rujnu, Javna ustanova »Priroda«, te zagrebački Zoološki vrt i udruga BIOM pripremili su prigodni program koji se odvijao na tri lokacije. Na riječkom Korzu se od 2. do 10. rujna može pogledati izložba na otvorenom »Na nebu orli – priča o kvarnerskim bjeloglavim supovima«, a u zagrebačkom ZOO-u, u neposrednoj blizini volijere u kojoj su bjeloglavi supovi, u subotu je pripremljen edukativni kutak o strvinarima i kreativna radionica izrade kljuna, ogrlice i krila.


Kreativne radionice


Tijekom vikenda u Centru za posjetitelje Beli traju dani otvorenih vrata te ga posjetitelji mogu razgledati i sudjelovati u programu bez plaćanja ulaznica. Za tri grupe djece djelatnici »Prirode« vodili su kreativne radionice oslikavanja platnenih torbi, a Vedran Lucić iz udruge BIOM održao je predavanje »Kako pesticidi, metci i lijekovi truju supove i što možemo napraviti?«.


Dani otvorenih vrata započeli su malom svečanošću tijekom koje je Zagrebačka pivovara predstavila rezultate nedavno završene kampanje Ožujskog piva »Zaštićene zakonom«, te uručila dostavno vozilo Javnoj ustanovi Priroda. Novo vozilo pomoći će njenim djelatnicima i volonterima u lakšem prikupljanju i transportu hrane kako za supove na hranilištu, tako i za one na oporavku.




– Jako smo sretni što smo napokon dobili svoje prvo vozilo. Ono će nam omogućiti iskorak u brizi za bjeloglave supove, posebice jer je u prirodi sve manje hrane za njih. Zato na Cresu imamo posebno hranilište, a vozilo će nam omogućiti lakše prikupljanje i dostavu hrane. Hvala cijelom timu Ožujskog na inicijativi i realizaciji, kazala je tom prilikom Irena Jurić, ravnateljica Javne ustanove Priroda.


– Bjeloglavi sup jedna je od četiri životinjske vrste uključene u kampanju »Zaštićene zakonom« koja je nedavno uspješno privedena kraju. Uz pomoć naših potrošača prikupili smo čak 650.000 kuna za pomoć risu, vuku, dupinu i bjeloglavom supu. Zahvalio bih se dragim kolegama iz Javne ustanove Priroda na velikom trudu koji ulažu kako bi pomogli ovim veličanstvenim životinjama, kao i na divnoj suradnji u proteklih par mjeseci. Nadam se da će im ova naša donacija barem malo pomoći na tom putu i olakšati svakodnevicu, istaknuo je Zlatko Novaković, senior brand manager Zagrebačke pivovare za Ožujsko pivo.


Važna je edukacija


Jedina hrvatska populacija bjeloglavih supova živi na kvarnerskim otocima i broji stotinjak parova koji se gnijezde na Cresu, Krku, Prviću i Plavniku. U cilju pojačane brige za ovu ugroženu i strogo zaštićenu vrstu u Belom je formiran Centar za posjetitelje s oporavilištem za bjeloglave supove kojim upravlja županijska javna ustanova »Priroda«.


– Primorsko-goranska županija, uz Javnu ustanovu Priroda, od samog početka projekta ulaže u Centar te osigurava sredstva potrebna za skrb o supovima u Oporavilištu. Centar, već drugu godinu za redom, prihodima od ulaza i donacija pokriva troškove plaća dvaju zaposlenika, a ponosni smo da ove godine bilježimo i porast broja posjetitelja. Do kraja kolovoza Beli je posjetilo sedam tisuća sedamsto ljudi – istaknula je Marina Medarić, zamjenica župana PGŽ-a.Edukacija otočana i gostiju o vrijednosti bjeloglavih supova ključna je za njihov opstanak. Te su ptice prirodni čistači okoliša i imaju jedinstvenu ulogu u ekološkom sustavu. Centar Beli smješten je u zgradi nekadašnje područne škole koja je na taj način, i nakon odlaska posljednjeg učenika, nastavila s edukativnom djelatnošću.

Jednoglasna briga


– Opstanak bjeloglavih supova za nas je od neprocjenjive važnosti. U brizi o njima svi mi otočani smo jednoglasni. Posebno se trudimo naše najmlađe, djecu s otoka, s područja Primorsko-goranske županije, ali i cijele Hrvatske uključiti u edukaciju o ovim nevjerojatnim pticama, kazao je Josip Pope, ravnatelj Osnovne škole Frane Petrića iz Cresa i izaslanik creskog gradonačelnika na svečanosti u Belom.


Javna ustanova Priroda koja upravlja Centrom i oporavilištem, u svibnju je u prirodu pustila četiri bjeloglava supa koji su se oporavljali u Belom, a tijekom ovog ljeta spašeno je još osam supova. Trenutačno se u oporavilištu nalazi jedanaest supova.