Maksimalna pomoć obiteljima

Općina Baška se odlučila na hvalevrijedan potez: Svi mališani imat će potpuno – besplatan vrtić

Mladen Trinajstić

Najmlađi Bašćani odsad u vrtić i jaslice na račun Općine / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Najmlađi Bašćani odsad u vrtić i jaslice na račun Općine / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Cijenu od 600 kuna mjesečno za vrtićare, odnosno 700 kn za polaznike jaslica, od 1. rujna će podmirivati Općina Baška, ako je na njenom području prebivalište ili uobičajeno boravište evidentirano u poreznoj kartici barem jednog roditelja te ako nema nepodmirenih dugovanja



BAŠKA  Općinsko vijeće Općine Baška na svojoj nedavno održanoj sjednici sasvim je očekivano usvojilo prijedlog bašćanskog općinskog načelnika Tonija Juranića te tako sad i formalno na snagu stavilo odluku slijedom koje roditelji bašćanskih mališana, polaznika područne jedinice Dječjeg vrtića »Katarina Frankopan« Krk, više neće morati plaćati učešće u troškovima boravka svoje djece u toj predškolskoj ustanovi.


Netom donesenom Odlukom o sufinanciranju programa predškolskog odgoja i obrazovanja u Općini Baška, kompletan trošak skrbi o malim stanovnicama i stanovnicima te otočne lokalne jedinice preuzima Općina.


Velika ušteda


Tim će hvalevrijednim potezom  roditelji predškolaca s područja Baške i okolnih mjesta biti oslobođeni obveze plaćanja vlastitog učešća u podmirenju troškova boravka djece u vrtiću, a koje je kućne budžete njihovih obitelji dosad mjesečno osiromašivalo za 600 kuna kod djece vrtićkog uzrasta, odnosno 700 kuna kod djece korisnika jaslica.  


Kontinuirane provjere


Općina Baška tako je postala prvom lokalnom jedinicom na otoku Krku koja je omogućila potpuno besplatnu vrtićku skrb svim svojim predškolcima i jasličarima, a za troškove čega je u općinskom proračunu osigurano nešto više od 1,6 milijuna kuna, odnosno gotovo pola milijuna kuna više no dosad, u okolnostima u kojima su roditelji morali sufinancirati vrtićke i jasličke troškove. Valja reći i da je istom, netom donesenom odlukom, a koja se formalno počinje primjenjivati s prvim danom rujna, određeno i da će pravo na pokrivanje cjelokupnog troška boravka u vrtiću (i jaslicama) ostvarivati samo djeca čiji barem jedan roditelj na području općine Baška ima prebivalište ili uobičajeno boravište evidentirano u poreznoj kartici, i to na dan upisa djeteta u vrtić (ili jaslice) te za cijelo vrijeme njegova pohađanja.




Roditelji će morati platiti punu, ekonomsku cijenu boravka mališana u vrtiću u slučaju ako njihovo dijete (kojem Općina financira troškove boravka u cijelosti) neopravdano izostane deset ili više dana kumulativno, u neprekidnom tromjesečnom razdoblju, ističu, predstavljajući novu Odluku, bašćanski »općinari«. Osim za mališane koji pohađaju vrtić i jaslice u Baški, Općina će istu povlasticu omogućiti i za svoje male sumještane upisane u druge područne jedinice otočnog vrtića, ali samo u slučaju potpune popunjenosti smještajnih kapaciteta bašćanskog područnog vrtića.



Pravo na ovu povlasticu imat će roditelji mališana-korisnika usluge koji nemaju nepodmirenih dugovanja prema Općini Baška, istaknuo je općinski načelnik Toni Juranić, napominjući da će nova općinska potpora biti podvrgnuta stalnim i kontinuiranim provjerama, a sve da bi se izbjegao i prevenirao bilo koji oblik manipulacija ovom hvalevrijednom novinom.