Županijski festival sportske rekreacije osoba starije životne dobi okupio u krčkom domu "Mali Kartec" gotovo tisuću sudionika

Oni su sve, samo ne stari: Sport, zabava i rekreacija najbolji eliksir mladosti

Mladen Trinajstić

Da nisu tako posvećeni sportu i aktivnom životu, zamislite koliko je sudionika ovog festivala današnje jutro moglo provesti po čekaonicama raznih klinika te koliko bi takav, »strogo klinički« vid skrbi o zdravlju bio skuplji u odnosu na ovaj sportsko-rekreacijski, rekao je prof. Mladen Pokrajčić



KRK Sport, zabava i rekreacija najbolja su kura i najučinkovitiji lijek za osobe starije životne dobi. I što je najbolje, za taj vam lijek nije potreban recept, a ne plaća se ni participacija.


Tim je riječima sav smisao, značaj i vrijednost tjelesne aktivnosti za osobe umirovljeničke dobi u samo dvije rečenice sažeo prof. dr. Vladimir Findak, predsjednik Hrvatskog saveza sportske rekreacije »Sport za sve«, organizacije koja već dugo potiče i podržava manifestacije poput Županijskog festivala sportske rekreacije osoba starije životne dobi, što je jučer održan na jesenskim, suncem okupanim sportskim terenima krčkog umirovljeničkog doma »Mali Kartec«.


Deveto izdanje te vrijedne županijske manifestacije koju, zbog odlične infrastrukture i dokazane gostoljubivosti, već tradicionalno ugošćuju djelatnici i korisnici spomenute krčke ustanove, okupilo je gotovo sedam stotina sudionika, a zajedno s njihovim pratiteljima te okupljenim predstavnicima brojnih udruga i ustanova koje pružaju skrb osobama starije životne dobi, u i oko krčkog doma jučer je boravilo, družilo se, zabavljalo i natjecalo skoro tisuću »sijedih glava«, ljudi za koje se slobodno moglo reći da su sve, samo ne stari!  

Korisna investicija


– Manifestacija čije sudionike i ove godine ugošćujemo u povodu Međunarodnog dana starijih osoba najbolja je potvrda da se rad, trud i ulaganja u osmišljavanje, organizaciju i provedbu aktivnosti sporta i rekreacije osoba starije životne dobi isplate, i to ne samo kroz nemjerljive efekte bolje socijalizacije naših umirovljenika i podizanja kvalitete njihova društvenog života. »Koristi« od aktivnosti koje i ovom prigodom u Malom Kartecu zorno prikazujemo opipljive su i mjerljive i u onom ekonomskom smislu, naglasio je ravnatelj krčkog doma prof. Mladen Pokrajčić, dodajući kako se društveno-ekonomska korist »masovnog rekreiranja« primorsko-goranskih penzića ogleda u smanjenju troškova njihova liječenja.




Zamislite koliko je sudionika ovog festivala, da svakodnevno ne rade to što rade i da nisu tako posvećeni zdravom i aktivnom životu, današnje jutro moglo provesti po čekaonicama raznih klinika te koliko bi takav, »strogo klinički« vid skrbi o njihovom zdravlju bio skuplji u odnosu na ovaj sportsko-rekreacijski, zaključio je naš sugovornik ustvrdivši kako se poticanja i pomaganja nastojanja uklapanja sporta, rekreacije i svih ostalih oblika zdravog i aktivnog života starijih osoba prije no bilo kakvim troškom trebaju smatrati – investicijom. 



Niti ove godine na festivalu nije nedostajalo glazbe i pjesme za koju su se, barem u onom formalnom dijelu svečanosti otvaranja, pobrinuli članovi sveprisutne klape krčkih umirovljenika »Nono«, kao i njihove riječke kolegice, članice zbora »Belveder« kojeg čine korisnice usluga Doma umirovljenika Kantrida.



Sila pozitivne energije


I uistinu, svatko tko se jučer zatekao blizu prostranog dvorišta krčkog Doma mogao je već u zraku osjetiti silu pozitivne energije i iskru nepatvorene životne radosti kojom su zračili sudionici okupljanja u kojem su, spomenimo i to, učešće uzeli članovi svih umirovljeničkih udruga, društava, klubova i matica, ali i svih ustanova u kojima se provodi skrb o starijim i nemoćnim osobama na području naše župnije.


Manifestacija koju u svojstvu glavnog organizatora i pokrovitelja »potpisuje« Primorsko-goranska županija, koju je ondje predstavljala mr. sc. Iva Josipović, viša savjetnica za socijalnu skrb u Upravnom odjelu za socijalnu politiku i mlade, pokazala je i dokazala da se u umirovljeničkim redovima krije još mnogo radosti, snage i životne energije koju, naglasio je jučer u svom obraćanju i krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, samo treba prepoznati, potaknuti i usmjeriti aktivnostima koje potom »poteku same od sebe«. 


  Sudionici cjelodnevnog događanja upriličenog u dvorišnom kompleksu Malog Karteca imali su se tako prigodu ogledati u grupnim, ali i pojedinačnim natjecanjima u boćanju, stolnom tenisu, pikadu, šahu i košarci, ali i vještinama kao što su »rukovanje« visećom kuglanom, nabacivanje kolutova ili pak svladavanje prepreka postavljenih na poligonu. Zbog velikog broja sudionika, dio se natjecanja odvijao i na gradskom boćalištu unutar Sportskog centra Joisp Uravić Pepi, a dobar dio okupljenih umirovljenika lijep i topao jesenji dan iskoristio je i za razgledanje povijesnog središta grada Krka.