Iskorak

Omišaljska knjižnica “Vid Omišljanin” ušla u mrežu GKR-a

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Tim umrežavanjem knjižnična usluga u Omišlju prelazi na novu razinu te će cjelokupno djelovanje knjižnice sada biti oblikovano u skladu s principima knjižničarske struke i standardima kvalitete Gradske knjižnice Rijeka



OMIŠALJ Dan uoči svečanog obilježavanja dana svoje općine – Duhovskog utorka, Omišljani su obilježili i važan »kulturni iskorak«. Prigodnim okupljanjem ljubitelja »konzumiranja« pisane riječi s obiju strana Krčkog mosta, jučer je ondje proslavljeno formalno priključenje omišaljske knjižnice »Vid Omišljanin« mreži knjižničkih objekata Gradske knjižnice Rijeka.


– Od danas je ova naša, lani obnovljena, značajno proširena i knjižnom građom uvelike obogaćena knjižnica i u formalnom smislu postala dijelom mreže odjela i ogranaka Gradske knjižnice Rijeka – obznanila je, obraćujući se okupljenima na prigodnoj svečanosti omišaljska načelnica Mirela Ahmetović. A s obzirom na to da ta krčka općina već godinama nosi epitet »najobrazovanije krčke lokalne samouprave«, ocijenila je i da nema, niti može biti ljepšeg i primjerenijeg dara Omišljanima za dan njihove općine.


Nova razina


– Riječ je o povijesnom trenutku u kojem knjižnična usluga u Omišlju prelazi na novu razinu profesionalnosti kroz koju će cjelokupno djelovanje knjižnice sad biti oblikovano u skladu s principima knjižničarske struke i standardima kvalitete Gradske knjižnice Rijeka – nadovezao se Niko Cvjetković, ravnatelj GKR-a, podsjetivši da se odsad svi naslovi Knjižnice »Vid Omišljanin« mogu pronaći i u online katalogu te ustanove (na katalog.gkr.hr).




Ovaj uspješno realizirani projekt rezultat je nastojanja, ulaganja i podrške Općine Omišalj djelovanju profesionalne knjižnice u Omišlju koja, ulaskom našeg prvog i zasad jedinog »otočnog izdvojenog pogona« u organizacijsku mrežu naše ustanove, sad poprima kvalitetnije te korisnicima i dostupnije obličje – zaključio je Cvjetković, najavivši da će prvi »kvalitativni iskorak« otočani u toj knjižnici raspoznati u začetku njena svakodnevnog rada, ali i u značajno bogatijoj te šarolikijoj ponudi periodike.



Osim predstavljanja novog organizacijskog oblika unutar kojeg odsad djeluje knjižnica i nove profesionalne knjižničarke koja će odsad svakodnevno skrbiti o potrebama čitača s tog dijela otoka, prigodnu svečanost načelnica Ahmetović iskoristila je i da se simboličnim znakom pažnje zahvali dosadašnjoj, sad već bivšoj knjižničarki Vilmi Jelavić na svemu što je godinama činila u razvijanju i promoviranju aktivnosti tog važnog elementa omišaljske kulturne svakodnevice. 



Članarina 50 kuna


Knjižnica Vid Omišljanin s tek nešto manje od pola milijuna kuna lani je obnovljena, proširena i sadržajima obogaćena zajedničkim ulaganjima Općine Omišalj, PGŽ-a i Ministarstva kulture. Nakon osiguravanja prostornih i materijalnih preduvjeta nužnih za njen kvalitetan rad, institucionalizacijom i profesionalizacijom te ustanove sad je zaokružen postupak njena »podizanja na višu razinu«, složno su ustvrdili Ahmetović i Cvjetković, ocijenivši da će to postignuće podići kvalitetu života svih žitelja tog dijela otoka Krka. Spomenimo i da godišnja članarina iznosi simboličnih 50 kuna, a učlanjenjem se dobiva pravo korištenja svih odjela i ogranaka Gradske knjižnice Rijeka. Svi trenutni članovi Gradske knjižnice Rijeka moći će koristiti usluge omišaljske knjižnice.