Prosvjed zbog ilegalne gradnje

Okupacija općinskog zemljišta: Protestno kupanje načelnika u bespravnom bazenu GPP Mikića

Mladen Trinajstić

Ionako se kupamo u svom bazenu, jer nalazi se na »okupiranoj« općinskoj zemlji – načelnik Robert Anton Kraljić / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Ionako se kupamo u svom bazenu, jer nalazi se na »okupiranoj« općinskoj zemlji – načelnik Robert Anton Kraljić / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Zemljište ispod hotela Malin i cijena kvadrata godinama su predmet »pregovora« Općine i Nikole Turčića (starijeg), da bi njegov GPP Mikić pred ljeto jednostavno krenuo graditi garaže, sunčališta i bazen. Iako je Općina to još 6. lipnja  prijavila inspekciji, do danas, kada su objekti gotovo dovršeni, nije došao – nitko



MALINSKA Neobičnom tiskovnom konferencijom ili bolje rečeno performansom upriličenom na već gotovo dovršenoj novogradnji u neposrednom susjedstvu hotela »Malin«, malinskarski općinski načelnik Robert Anton Kraljić ukazao je na bespravnu izgradnju dijela tog turističkog kompleksa, ali i uzurpaciju općinskog zemljišta od strane tvrtke GPP Mikić, u čijem je vlasništvu spomenuti hotel.


– Nakon što već mjesecima svjedočimo neobjašnjivom, a prema svima nama u lokalnoj upravi sad već i uvredljivom načinu djelovanja hotelijera, ili ako već hoćete – našeg lokalnog poduzetnika Nikole Turčića, ne znam što drugo napraviti i na koji način ukazati na karikaturalnu nedjelotvornost nadležnih institucija, nego li ovakvim simboličnim »kupanjem« u novom, bespravno izgrađenom bazenu. A on se, osim što je izgrađen bez ijednog papira, k tome još nalazi i na zemljištu u vlasništvu Općine Malinska-Dubašnica – istaknuo je Kraljić i dodao da je navedena hotelska tvrtka započela graditi sporni kompleks pred ljeto, i to nakon što je prethodno, početkom godine, predstavničko tijelo odbacilo prijedlog tvrtke GPP Mikić da joj se dio općinskog zemljišta u susjedstvu hotela proda po cijeni od 75 eura po četvornom metru.


Anton Kraljić, Malinska, uzrurpacija zemljišta, GPP Mikić, snimio Mladen TRINAJSTIĆ


Anton Kraljić, Malinska, uzrurpacija zemljišta, GPP Mikić, snimio Mladen TRINAJSTIĆ





– Vijeće je, odgovarajući na inicijativu našeg hotelijera, a koja k tome ni ne može biti realizirana bez provedbe javnog natječaja, odbacilo takav prijedlog držeći ga nerealnim te je naložilo angažiranje neovisnog vještaka. On je vrijednost zemlje, a radi se o turističkom zemljištu u neposrednoj blizini mora, procijenio na 125 eura – kaže Kraljić, ističući da je i takva procjena, po njegovom mišljenju, relativno skromna.



O svemu ovome smo zatražili očitovanje i od Ministarststva graditeljstva. Iz ureda glasnogovornika promptno nam je stigao odgovor koji prenosimo u cijelosti. »Građevinska inspekcija još nije obavila nadzor vezan uz navedenu prijavu. Lokacija je u planu obilaska u što skorije vrijeme« – stoji u očitovanju državnog tijela.



– Treba znati da je prije koju godinu, jedan drugi hotelski kompleks na području ove općine izgrađen na zemljištu sličnih karakteristika, a čija je vrijednost bila »vještački« procijenjena na 185 eura, te su hotelijeri dotadašnjim vlasnicima na koncu i platili po 200 eura za kvadrat. Ipak, lokalna je uprava bila voljna ući u aranžman po cijeni što ju je odredio vještak ali je, prema svemu sudeći, Turčićima i to bilo previše. U konačnici, odlučili su se oglušiti na općinski prijedlog i krenuti u izgradnju – kazuje tim potezom zgranuti načelnik Kraljić.


Inspekciji ni traga


Odmah po začetku izgradnje koja se već mjesecima »uredno« odvija na dijelu Mikićeva zemljišta, ali i na više od 2.000 uzurpiranih kvadrata, Općina je reagirala prijavom prema nadležnim tijelima Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, odnosno njegovom Odjelu inspekcijskog nadzora. Prijava je, dokumentima potkrepljuje Kraljić, »otišla« još 6. lipnja ove godine.


– Od tada smo, uviđajući da se na gradilištu i dalje ustrajno gradi, u više navrata od inspekcije tražili da nas izvijesti je li i što poduzeto. Na sve naše upite, požurnice i molbe, do današnjeg je dana izostao odgovor, kao i ikakav »terenski trag« postojanja službi čiji je glavni i jedini posao kontrola i zaustavljanje bespravne izgradnje te sankcioniranje bespravnih graditelja – kaže Kraljić, ne skrivajući svoje razočarenje neaktivnošću građevinske inspekcije koja je, konstatira, neposredno omogućila da se bespravni objekt golemih dimenzija dovede u današnje stanje »visoke gotovosti«.


GPP Mikić, Malinska, snimio Mladen TRINAJSTIĆ


GPP Mikić, Malinska, snimio Mladen TRINAJSTIĆ



– Poražavajuće je da načelnik kojemu, po logici stvari, na dušu ide skrb o općinskoj imovini, može tek bespomoćno gledati što bespravni graditelji pred njegovim očima čine s općinskim zemljištem – nastavlja Kraljić. Ističe i da je, više nego sam investitor kojemu ovo nije prvi bespravni graditeljski poduhvat, meta njegove ljutnje »pravna država« koja, ispada – to uopće nije.


Kaznena prijava


– Stoga danas i izvodim ovaj karikaturalni čin, i to s ciljem da njime prokažem Turčića, ali i one koji su zaduženi za postupanje u ovakvim situacijama, a koji to ne čine – kaže Kraljić, napominjući da je svjestan da će, na ovaj ili onaj način, »predmet« jednog dana morati biti riješen.


Anton Kraljić, Malinska, uzurpacija zemljišta, GPP Mikić, snimio Mladen TRINAJSTIĆ


Anton Kraljić, Malinska, uzurpacija zemljišta, GPP Mikić, snimio Mladen TRINAJSTIĆ



– Ili će se sve što je sad ovdje izgrađeno rušiti, ili ćemo se na poštenim i zakonom uređenim temeljima jednog dana dogovoriti oko kupoprodaje. Bazeni, višeetažne podzemne garaže i sunčališta hotela Malin jednog će dana morati – ili nestati, ili biti stavljeni u funkciju. Ja ne znam kako Turčić to planira izvesti bez da prethodno riješi pitanje njihove legalnosti. Ili se i uporabna dozvola u nas danas može dobiti bez papira i riješenih imovinsko-pravnih odnosa – pita se Kraljić ustvrđujući da ga, nakon svega, više ništa ne bi iznenadilo. Kaže da ni on osobno, niti bilo tko u Općinskom vijeću čiji je, uzgred rečeno, član i aktualni direktor GPP-a »Mikić« Nikola Turčić (mlađi), nema ništa protiv želje za razvojem i rastom bilo koje, pa ni te kompanije, ali i da se svi, pa i Mikićevi razvojno-investicijski planovi, moraju odvijati uz poštovanje zakona. Dodaje i da je, osim građevinskoj inspekciji, investitora nelegalno izgrađenog objekta (kojim je prema nalazu od općine angažiranog geodetskog vješataka »okupirano« točno 2.115 četvornih metara općinskog zemljišta) ovog ljeta i kazneno prijavio.


»Ne dam se ucjenjivati«


Na upit o tom slučaju, osnivač i vlasnik tvrtke Mikić, Nikola Turčić (stariji), rekao nam je da je sve što se ondje događa posredni rezultat »kaubojštine« lokalne uprave koja je na njegovu inicijativu odgovorila na način kojem nitko tko podupire razvoj gospodarstva, posebice u turizmu, ne bi smio biti sklon.


Nikola Turčić, GPP Mikić, Malinska,


Nikola Turčić, GPP Mikić, Malinska,



– Valjda smo dvadeset puta s načelnikom i »općinarima« razgovarali o tom našem planu i u pregovorima nudili i više no fer cijenu koju nisam izmislio, već ju je definirao ovlašteni vještak – kaže Turčić, tvrdeći da cijene kvadrata kojima načelnik sad licitira – nisu realne. »Ako bude trebalo rušiti, rušit ćemo«, nastavlja Turčić, ističući da je sporno zemljište već dva desetljeća predmet njihova »navlačenja« s Općinom.


– Radi se o parceli koja je do jučer bila šikara, a koja će dovršetkom našeg ulaganja biti oplemenjena i stavljena u funkciju turizma. Odluke Vijeća koje je odbacilo našu ponudu motivirane su zavišću i ljubomorom prema mojoj tvrtki koja je još donedavno, kao jedina na otoku, uspješno vodila hotel koji posluje kroz cijelu godinu. Ponuda koju smo nudili i danas vrijedi, ali se ne dam ucjenjivati – kaže Turčić, napominjući da je Općina od njega, odnosno njegove tvrtke, u prošlosti također uzimala zemljišta, pa i ono na kojem je danas parking, a gdje je on planirao graditi terene za tenis.



– Turčićima smo, u pregovorima koji su vođeni prije no što je krenula gradnja goleme, višeetažne armirano-betonske građevine na općinskoj zemlji, nudili čak i mogućnost zamjene tog njemu ondje potrebnog zemljišta za neke druge parcele u njegovu vlasništvu, a koje su mogle biti interesantne Općini. Sve smo, pokazale su procjene angažiranih vještaka, mogli »prebiti« kroz međusobno zamijenjenu kvadraturu, kaže načelnik, tvrdeći da je i takve prijedloge Turčić lakonski izignorirao. Nakon svega, mogu zaključiti da je ovo čemu svjedočimo rezultat gole i neskrivene investitorske pohlepe, bahatosti i ničeg drugog – završio je Kraljić, napomenuvši da mu kao demokratski izabranom načelniku, njegova zakonom propisana dužnost skrbi o javnom dobru ne dozvoljava »da stane, niti popusti«.



Neželjeno dijete


– I zemljište pod cestom pred Malinom sam pošteno platio u postupku pretvorbe, odnosno kupnje tog hotela, a u međuvremenu mi je oduzeto slijedom odredbi Zakona o cestama. Drugim riječima, puno je toga i od moje tvrtke oteto ali sam, unatoč svemu, i dalje bio i ostao voljan razgovarati i pregovarati, kao i raditi i graditi – završio je Turčić. Naglasio je i da se odnos Općine prema njegovoj tvrtki, a koji je okarakterizirao »kao prema neželjenom djetetu«, ogleda i na plaži pred njegovim hotelom, za koju ima koncesiju.


 – S te osnove svake godine plaćamo i do 150 tisuća kuna, a nitko zauzvrat, osim nas samih, ondje niti kunu ne ulaže u obalni pojas i pomorsko dobro koje su svi slobodni uživati. Ono što smo napravili, uvjeren sam, korisno je za cijelu lokalnu zajednicu, pa i lokalnu samoupravu – ocijenio je Turčić, napomenuvši da od općinske šikare koja je ondje dojučer stajala, baš kao ni od u šikaru zaraslog Haludova, nitko nema niti će imati koristi.