ŽLU Cres

Odmakli radovi na dogradnji zapadnog dijela luke Cres

Hina

Foto Walter Salković

Foto Walter Salković



RIJEKA Radovi na dogradnji zapadnog dijela luke Cres obavljaju se nesmetano, uz poštivanje predloženih mjera zaštite i prevencije zaraze koronavirusom, a do sada je obavljeno gotovo 50 posto planiranih radova, priopćeno je ponedjeljak iz Županijske lučke uprave Cres.


Projekt dogradnje luke Cres predviđa izgradnju vanjskog lukobrana ukupne dužine oko 185 metara i širine oko šest metara te uređenje oko 280 metara kopnenog dijela luke. Ukupna vrijednost projekta je 40 milijuna kuna, od toga se 30 milijuna kuna sufinancira iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a završetak radova očekuje se do kraja 2021. godine.


Iz creske lučke uprave navode da se, prema informacijama Hrvatske komore inženjera građevinarstva i smjernicama o postupanju na gradilištima, građevinski radovi mogu nesmetano provoditi te da se radovi na novoj luci u Cresu stoga obavljaju prema planu.




„Iako se nalazimo u neizvjesnom razdoblju zbog pandemije, koja pogađa Hrvatsku i cijeli svijet, korona virus za sada nije zaustavio radove na gradilištima. To znači da se aktivnosti na dogradnji creske luke odvijaju u skladu s planiranim te smo u posljednjih 6 mjeseci realizirali gotovo polovicu radova“, izjavio je ravnatelj Županijske lučke uprave Cres Anton Opatić.


Obavljeno je bušenje i betoniranje 43 pilota, postavljanje naglavnih greda i glavnih uzdužnih nosača na cijelom lukobranu. Postavljeni su valobrani, a započelo je i betoniranje na konstrukciji lukobrana. Na lukobranu je počelo instaliranje javne rasvjete, struje, vode i hidrantske mreže, a počela je i rekonstrukcija postojeće obale, koja je pod konzervatorskom zaštitom.


Projektom će se osigurati zaštita lučkog područja luke Cres, odnosno zaštita uvale od udara valova i vjetra. Bit će omogućen odgovarajući privez i siguran vez za linijske brodove u cjelogodišnjoj linijskoj plovidbi te uređen kvalitetniji pristup mjestu ukrcaja za osobe smanjene pokretljivosti. Spojit će se autobusni i pomorski terminali i osigurati veća dostupnost terminala vozilima dostave i hitnih službi.