Općina Malinska-Dubašnica

Odabran je izvođač radova, Maritimni centar u Malinskoj trebao bi proraditi do ljeta 2021.

Mladen Trinajstić

Vizualizacija izgleda budućeg Interpretacijskog centra maritimne baštine / NFO

Vizualizacija izgleda budućeg Interpretacijskog centra maritimne baštine / NFO

Već idućeg tjedna ćemo s predstavnicima izvođača ugovoriti posao, a već u prvim danima ožujka svjedočiti i začetku radova na izgradnji tog objekta – kaže načelnik Robert Anton Kraljić



MALINSKA – Gradnja Interpretacijskog centra maritimne baštine u Malinskoj bit će povjerena slovensko-hrvatskoj zajednici ponuditelja koju čije tvrtke Pomgrad i H-Grad. Spomenute dvije tvrtke, otkrio nam je jučer malinskarski načelnik Robert Anton Kraljić, bile su najpovoljniji ponuđači radova na izgradnji tog budućeg muzejsko-izložbenog i društvenog, odnosno sportskog kompleksa koji bi se uskoro trebao početi graditi na samoj obali tog otočnog lokalnog centra.


– Nakon što je koncem godine poništen prvi natječajni postupak u kojem se s ponudom za izgradnju maritimnog centra bila prijavila samo jedna tvrtka i to sa značajno većom ponudom od procijenjene projektantske vrijednosti, ponovljeni nam je natječajni postupak sad i definitivno donio ono čemu smo se nadali – više ponuđača, ali i značajno niže i prihvatljivije ponude – rekao nam je jučer Kraljić, predstavivši nam da se u ponovljenom postupku među tri ponuđača najpovoljnim pokazla spomenuta »zajednica« građevinskih tvrtki. A one su se velebni kompleks na lokalitetu znanom pod nazivom Lastavica obvezale izgraditi po cijeni 8,99 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 11,25 milijuna s uračunatim porezom, što je samo 250 tisuća kuna više od procijenjene vrijednosti projekta. Jedina pristigla ponuda u prvom, pokazalo se s razlogom poništenom natječaju, s PDV-om »težila« je gotovo 16 milijuna kuna!



Interpretativni centar maritimne baštine plod je kreativnosti arhitektonskih znalaca iz zagrebačke tvrtke NFO. Kako nam je jučer predstavljeno, 11,2 milijuna kuna »težak« projekt na zapadnom dijelu lučkog područja Malinskarima će donijeti dopadljiv kompleks ukupne površine 350 četvornih metara. U objektu (na čijem će se krovu urediti vidikovac i mali mediteranski vrt) uz višenamjenski izložbeni prostror naći će se prostora za spremišta opreme jedriličara i sportskih ribolovaca, koji će svaki ondje dobiti po 18 »kvadrata« servisnog prostora te k tome i dodatne uredske, kao i prostorije namijenjene sastancima članstva.





Najvažniji projekt


– Nakon što je sad napokon i službeno »iscurio« rok u kojem se neki od ponuđača mogao žaliti, a što se na našu radost nije dogodilo, sa zadovoljstvom mogu javnost izvijestiti da ćemo vrlo vjerojatno već idućeg tjedna s predstavnicima izvođača odraditi ugovaranje posla, a odmah potom, nadam se već u prvim danima ožujka, svjedočiti i začetku radova na izgradnji tog reprezentativnog objekta, najvažijeg i najvrednijeg kapitalnog projekta u ovom mandatu aktualne općinske uprave – nastavio je načelnik Općine Malinska-Dubašnica. Predstavljajući »hodogram« događanja na mjestu gradilišta nove atrakcije Malinske, objekta koji bi u budućnosti trebao postati žarište sustavnih nastojanja čuvanja i promoviranja duge i bogate tradicije malinskarskih »ljudi od mora«, onih koji su plovili, ali i onih koji su kroz stoljeća gradili tamošnje bracere, trabakule i bragoce, općinski nam je načelnik rekao i da će ponavljanjem natječaja prolongirani postupak odabira izvođača neizbježno rezultirati terminskim korekcijama i u pogledu dovršetka pojedinih faza tog projekta.


– Kao prvo i najvažnije, cilj nam je ovaj kompleks zgotoviti do ljeta 2021. godine i to ćemo, siguran sam, uspjeti. Ipak, ono što smo prvotno planirali, a što se ticalo naših nastojanja da Centar već ovo ljeto dočeka u »visokom roh-bau« stupnju dovršenosti, vrlo vjerojatno nećemo moći postići. Stoga je najrealnije očekivati da bi, nakon što se radovi zahuktaju tijekom ožujka i travnja, ovo ljeto gradilište moglo dočekati s dovršenim zemljanim radovima i izvedenim tek najosnovnijim konstrukcijskim elementima. U ljetnu će sezonu ta zona stoga morati ući uredno ograđena i konzervirana, a nakon što jenjaju gužve, zahvati će se nastaviti i dovršiti u rokovima koji će nam zajamčiti da ljeto 2021. godine dočekamo spremni, s potpuno dovršenim, opremljenim i funkcionalnim objektom – obrazložio nam je Kraljić.


Izgradnja velebnog kompleksa koštat će 11,25 milijuna s PDV-om / NFO


Izgradnja velebnog kompleksa koštat će 11,25 milijuna s PDV-om / NFO



Proračun i kredit


Načelnik nas je podsjetio i da će se izgradnja Interpretacijskog centra maritimne baštine dijelom financirati sredstvima iz općinskog proračuna, ali i kreditnim zaduženjem. Pet milijuna kuna financirat će se kreditom dok se ostatak, u visini 6,2 milijuna, »pokriva« iz općinskog proračuna tijekom ove, ali i iduće godine – nastavlja naš sugovornik od kojeg smo doznali i da je plan malinskarske općinske uprave da se tijekom ove i iduće godine taj projekt prijavi na sve natječaje mjerodavih ministarstava.– Stoga se nadamo da ćemo u međuvremenu dobiti i neku takvu, vanjsku potporu – zaključio je Kraljić, siguran da će, sa ili bez »pomoći sa strane«, Malinska do sredine 2021. godine imati važnu i vrijednu atrakciju, kompleks koji će osim izložbeno-interpretacijske i edukativno-prezentacijske funkcije imati i namjenu novog sjedišta lokalnih, s morem povezanih sportskih društava. To se u prvom redu odnosi na jedriličarski klub i sportsko-ribolovno društvo.

– Sve u svemu, na tom lokalitetu uz more, u luci, dobit ćemo atraktivan objekt koji će svoj produžetak imati i na privezištu gdje bi se trebali smjestiti s njim povezani »ploveći eksponati«, naše tradicijske barke – zaključio je načelnik, ne zaboravivši nam spomenuti i da će se u bližoj budućnosti, nakon što se prvotno zgotovi sam kompleks interpretacijskog centra, primjereno urediti i njegov širi okoliš, a koji će se oblikovanjem nadovezati na susjedni, već uređeni obalni trg – glavno ljetno okupljalište stanovnika Malinske i njihovih posjetitelja.