Bogat program

Od 4 Islands do Crne ovce: Bašćani za predsezonu pripremili niz zanimljivih manifestacija

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Jedinstvena biciklistička utrka na četiri kvarnerska otoka održat će se od 11. do 14. travnja. Festival janjetine, individualizma, kreativnosti, otočne baštine, popularne kulture i sporta »Crna ovca« bit će trećeg svibanjskog vikenda



BAŠKA Tek što je popustila sibirska studen koja nas je sve do pred koji dan pratila, otočni turistički djelatnici požurili su predstaviti sve ono što su proteklih mjeseci radili spremajući se za nadolazeću predsezonu. A ona na Krku počinje već potkraj ovog mjeseca, u preduskrsno vrijeme tijekom kojeg će na naš najturističkiji otok početi pristizati prve posjetiteljske laste iz europskih zemalja. Prva je tako već jučer »javno istupila« direktorica TU TZO Baška, Ivana Kovačić što i ne čudi obzirom da je upravo ta destinaciju već godinama u to doba najživlja i najbogatija sportsko-rekreacijskim, gastronomskim i kulturnim odnosno zabavnim programima koji Bašku čine iznimno popularnim i posjećenim odredištem u razdoblju u kojem se dobar dio turističkih mjesta tek počinje buditi iz »zimske hibernacije«.



Posjetitelji ovog dijela otoka Krka tijekom cijelog će predsezonskog razdoblja imati prilike guštati i u svim čarima lokalne gastronomije, dijelom i kroz projekt Krk Food Festa koji će, u njegovoj prvoj etapi (od 30. ožujka do 29. travnja) u brojnim bašćanskim restoranima nositi »Dani šurlica i šparoga«.



Obilje događanja




– Pred nama je još jedna predsezona ispunjena događanjima koja u Baški i ove godine kreću tradicionalnim programom povezanim s svetkovanjem Uskrsa, kaže Kovačić najavivši da će ozračje uskrsne nedjelje (1. travnja) Bašćanima i njihovim posjetiteljima ovog puta uveličati članovi Zagrebačkog kvarteta – prvog i najstarijeg profesionalnog ansambla svoje vrste koji je na hrvatskoj glazbenoj sceni prisutan od davne 1919. godine. Sedam dana kasnije, 8. travnja, proslavit ćemo i jednu važnu obljetnicu, 20. rođendan Kulturnog društva »Šoto«.


U sklopu jubileja jurandvorskih folkloraša planirano je i predstavljanje dokumentarnog filma, knjige te CD-a. Predsezonu ćemo nastaviti u sportskom tonu, utrkom koja je Bašku pozicionirala kao važnu i zapaženu točku na cikloturističkoj karti Europe i svijeta. »MITAS 4 Islands MTB Stage Race« u svom će četvrtom izdanju startati iz Baške, nastavila je Kovačić ističući da 11. travnja očekuju više od 600 natjecatelja iz tridesetak zemalja – od Danske do Južnoafričke Republike.


Od 13. do 15. travnja, bašćansko »aktivno proljeće« nastavljamo prvim »B2B Trailom« – sportsko-turističko-zabavnim eventom namijenjenim poslovnim ekipama koje su odlučile svoje »team building« programe provesti u sportskom duhu. Bašku čeka i vikend uživanja u cvjetnim bojama, mirisima te pravoj proljetnoj atmosferi kojom će biti obilježeno četvrto izdanje »Baške rožice«. Ta manifestacija (20. – 22. travnja), podsjeća Kovačić, promovira lokalno zajedništvo i suradnju te jedinstvenu ljepotu prirode, prikazujući tako pravi duh Baške. Direktorica TZO Baška najavljuje i da će i ovog puta u sklopu svog festivala cvijeća Baška ugostiti prigodni prodajni »cvjetni« sajam ali i niz radionica te pratećih zabavnih zbivanja.


Crna ovca


Naš program događanja, zaključuje direktorica TZO Baška, ne bi bio potpun bez odlične glazbe i plesa na Staroj rivi. Zvijezda ovogodišnjeg »Hello Spring« koncerta (28. travnja) bit će Ivana Kindl. I onda, tijekom trećeg vikenda u svibnju, na red dolazi još jedan festival janjetine, individualizma, kreativnosti, otočne baštine, popularne kulture i sporta – »Crna ovca«.


Nakon uspješnog prošlogodišnjeg, povratničkog izdanja, Baška će uskoro iznova, zahvaljujući toj manifestaciji, postati središtem zabave, kulture, gastronomije i sporta kojima će, uz brojne koncerte, izložbe, radionice, kulinarske prezentacije i outdoor aktivnosti obilovati i ovo izdanje te vjerojatno najpopularnije bašćanske manifestcije. Iako će lista izvođača ostati iznenađenje do samog kraja, na Paladi se očekuju neka od najvećih imena domaće urbane glazbe, zaključila je naša sugovornica. ocijenivši da će, slijedom svega najavljenog, razrađenog i pripremljenog, narednih mjeseci mnogi »osjetiti potrebu« navratiti u Bašku.