Učvršćen most prijateljstva

Obnovljena Povelja o bratimljenju San Marina i Raba

Hrvoje Hodak

Kopiju ukrasnog reljefa s likom sv. Marina u štukaturi iz rapske katedrale darovan je gradonačelnici San Marina / Foto Hrvoje HODAK

Kopiju ukrasnog reljefa s likom sv. Marina u štukaturi iz rapske katedrale darovan je gradonačelnici San Marina / Foto Hrvoje HODAK

Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić zahvalio je prijateljima iz San Marina na gostoprimstvu i povjerenju, ali i žiteljima Raba i San Marina koji su srcem i djelima stvarali i jačali prijateljske spone



SAN MARINO  Uzvratna svečanost potpisivanja obnove Povelje o bratimljenju gradova San Marina i Raba održana je uoči blagdana sv. Marina, 3, rujna, kada ova najmanja i najstarija europska republika slavi državni blagdan u čast svojega osnivača, sveca koji svojim rapskim porijeklom čini okosnicu ovog prisnog prijateljstva.


Nastavak prijateljstva


Bila je to još jedna prilika da se u godini obilježavanja 50. jubileja čina prijateljskog i institucionalnog povezivanja ovih dvaju gradova svi prisjete 22. lipnja 1968. godine, dana kada su u San Marinu Povelju o bratimljenju među gradovima potpisali gradonačelnik Giovanni Busignani i predsjednik tadašnje Skupštine Općine Rab Zvonimir Gušćić.


Svježa su i sjećanja na najteže trenutke u novijoj hrvatskoj povijesti, kada su se prijatelji iz San Marina, bez imalo oklijevanja, samoorganizirali i počeli dovoziti na Rab humanitarnu pomoć tijekom Domovinskog rata, a dugo prijateljstvo prepuno je i puno vedrijih trenutaka, brojnih međusobnih posjeta, veselih druženja, sportskih i viteških nadmetanja i kvalitetnih suradnji.Zahvaljujući upravo »malim«, običnim ljudima, i obiteljima koje su svojim recipročnim poznanstvima, toplinom i prisnošću kroz proteklo vrijeme izgradile doista »neuništiv most prijateljstva između otoka i brda«, danas, 50 godine kasnije, u ulozi novih potpisnika obnovljene Povelje o bratimljenju, ponovno u San Marinu našli su se gradonačelnica Grada San Marino Maria Teresa Beccari i gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić te državni tajnik za turizam Republike San Marino Augusto Michelotti i predsjednik Gradskog vijeća Grada Raba Željko Peran.

Delegaciju Grada Raba, u kojoj su među ostalima još bili i zamjenik gradonačelnika Denis Deželjin, direktorica Ureda TZG-a Raba Ivana Matušan i ravnateljica POU Rab Katarina Ribarić, ali i sve ostale prisutne goste i uzvanike na svečanosti, srdačno je najprije pozdravila gradonačelnica Maria Teresa Beccari, prisjetivši se nedavnih prekrasnih uspomena s njihovog lipanjskog boravka na rodnom otoku sv. Marina, kada je u Maloj vijećnici Grada Raba održana svečanost potpisivanja obnovljene Povelje o bratimljenju.




Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić u svojem je obraćanju zahvalio prijateljima iz San Marina na iskrenom gostoprimstvu i povjerenju, kao i svim onim žiteljima Raba i San Marina koji su srcem i djelima stvarali i jačali prijateljske spone.


Primjer koji treba slijediti


– Ta nam iskrena i topla povezanost danas daje osjećaj pripadnosti jednoj velikoj obitelji, i zalog je ispisivanju novih stranica prijateljstava i suradnje generacija koje dolaze, rekao je.Svečanosti je prisustvovao i veleposlanik Republike Hrvatske u Italiji, Jasen Mesić, koji je u kratkom obraćanju, ne skrivajući ponos što može nazočiti činu obnove Povelje, kazao i to da Vlada Republike Hrvatske u razvijanju još boljih međudržavnih odnosa s Republikom San Marino, treba slijediti primjer ovako uspješne 50-godišnje suradnje gradova Raba i San Marina.

Renomirani hrvatski povjesničar umjetnosti i konzervator prof. Miljenko Domijan je, u ime Grada Raba, gradonačelnici San Marina Beccari darovao kopiju ukrasnog reljefa s likom sv. Marina u štukaturi iz rapske katedrale, rad Giaccoma i Clementea Somozzija iz 1798. godine, što je izazvalo iskreno oduševljenje i spontani aplauz svih prisutnih u dvorani.


Ovim svečanim događanjima, prethodio je obilazak groblja u San Marinu gdje je delegacija Grada Raba uz predstavnike Grada San Marina i u društvu obitelji Monaldi, položila vijenac i zapalila svijeću na grobu Narcisa Monaldija, studenta koji je boraveći na Rabu s grupom svojih kolega davne 1959. godine, tragično stradao.


I baš je taj događaj, unatoč svoj njegovoj tragici, zbog načina na koji su se Rabljani tada ponijeli, dodatno zbližio Rab i San Marino, još jednom dokazujući da se pravi prijatelji prepoznaju u teškim trenucima.