Sanacija dvorca Nova Kraljevica i Austrijske kule u krčkom kaštelu

Obnova EU sredstvima: Frankopanski kašteli na europskoj turističkoj ruti

Mladen Trinajstić

Dvorac Nova Kraljevica i Austrijska kula u krčkom kaštelu obnovit će se i staviti u funkciju turizma u sklopu projekta HERA za nešto više od 3,5 milijuna kuna. Već do početka 2016. ta dva kaštela naći će se na karti jedinstvenih turističkih ruta koje vode kroz osam jadranskih zemalja



KRK  Predstavnici Primorsko-goranske županije ovog tjedna u Zadru sudjeluju na sastanku projektnih partnera okupljenih na projektu HERA odabranom za sufinanciranje EU sredstvima u sklopu strateškog poziva IPA Adriatic CBC.


Projekt HERA, doznajemo od predstavnika Županije, odnosi se na upravljanje održivim turizmom, zasnovanim na zajedničkom kulturnom naslijeđu Jadrana, obrađuje specifične probleme u području kulture i turizma, posebice »nedostatak integriranog upravljanja i promotivnih strategija u sferi turizma za područje kulturno-povijesnog naslijeđa«.


A ono što će taj projekt učiniti zanimljivim Krčanima, kao i posjetiteljima grada i otoka Krka, jedan je od njegovih brojnih ciljeva, odnosno rezultata. Naime, Primorsko-goranska županija u sklopu spomenutog je programa, kao svojevrsne pilot-projekte budućih ulaganja, predložila provođenje dviju investicija na svom području.




To je sanacija ugaonih kula na dvorcu Nova Kraljevica – Frankopan, kao i uređenje Austrijske kule u krčkom Frankopanskom kaštelu smještenom na slikovitom Trgu Kamplin. 


Jedinstvena karta


Projekt bi već do početka 2016. godine frankopanske kaštele iz Primorsko-goranske županije trebao staviti na kartu jedinstvenih turističkih ruta koje vode kroz osam jadranskih zemalja, zajednički ih brendirati i promovirati, i to uz korištenje najboljih praksa prezentacije kulturne baštine uključenih u turističku ponudu, stoji u obrazloženju koje nam je, s ciljem predstavljanja tog zanimljivog projekta, dostavljeno iz Županije.


Frankopanski dvorac Nova Kraljevica, kao i Austrijska kula u krčkom kaštelu obnovit će se i staviti u funkciju zajednice i turizma uz pomoć nešto više od 3,5 milijuna kuna iz europskih izvora. Pritom će se, ističu primorsko-goranski dionici projekta, u kraljevičkom dvorcu stvoriti referentni posjetiteljski centar koji će posjetitelje virtualno voditi kroz sve frankopanske kaštele te kroz povijest znamenite obitelji Frankopan. 



Frankopanski kaštel u Krku ta je krčka plemićka obitelj u svrhu obrane grada gradila i uređivala tijekom duljeg perioda, između 12. i 15. stoljeća. Njegov najstariji dio čini Kvadratna kula, podignuta 1191., kako se pretpostavlja, s namjerom da postane zvonik obližnje krčke katedrale. Austrijska je pak kula smještena na jugoistočnom uglu kompleksa, a današnji naziv, pretpostavlja se, porijeklo vuče iz vremena njegove posljednje sveobuhvatnije obnove, odrađene u doba Austro-Ugarske. Austrijska je kula »uklapanjem« u kompleks kaštela preuzela ulogu stražarnice, osmatračnice, a dijelom i stambenog prostora. Tijekom radova na njenoj rekonstrukciji otkrivene su barem četiri faze njene izgradnje. Na vrhu je romanički prozor koji gleda na more, dok se na njenoj zapadnoj strani nalaze zazidana vrata koja su nekad davno krčkim stražarima i braniteljima služila za komunikaciju sa zidinama. Kaštel se danas nažalost još uvijek nedovoljno koristi u turističke svrhe, a njegova dojmljiva unutrašnjost tek povremeno služi kao pozornica za ljetne manifestacije. Krčka biskupija, u čijem je vlasništvu kaštel, tek ga je pred koju godinu otvorila za razgledavanje.



  Zadru 3,2 milijuna €


Vodeći partner u projektu HERA, koji okuplja 19 partnera iz osam država s područja jadranskog bazena je Zadarska županija, pa stoga i ne čudi da se sudionici ovog »prekograničnog« projekta, obilježavajući početak njegove provedbe, ovih dana okupljaju upravo u Zadru u čijem je Arsenalu tim povodom prekjučer održana i prigodna tiskovna konferencija. Uz PGŽ, u projekt je uključeno još pet hrvatskih priobalnih županija.


Ukupni proračun projekta HERA iznosi 8,8 milijuna eura, a u spomenutom iznosu Primorsko-goranska županija sudjeluje s ukupnim proračunom od 556.128 eura.


Od tog iznosa, čak 472.709 eura (85 posto) predstavljaju bespovratna sredstva Europske unije, dok će iz vlastitih izvora financiranja PGŽ za obnovu i revitalizaciju dvaju frankopanskih kaštela morati izdvojiti svega 83 tisuće eura. Projekt HERA sufinancira se iz IPA fonda, odnosno Programa jadranske prekogranične suradnje.


U sklopu ulaganja koja će, uz ostalo, obnoviti i revitalizirati dijelove dvaju atraktivnih frankopanskih kaštela, slični će se zahvati odvijati i u mnogim drugim jadranskim gradovima, ponajviše u Zadru, na čijem će području u obnovu vrijednih kulturno-povijesnih, odnosno arheoloških lokaliteta iz istog projekta osigurati čak 3,2 milijuna eura.