Lopar

Oaza za ljubitelje umjetnosti: Park Kapić pretvoren u BookCrossing zonu

Biljana Savić

Posjetitelji mogu sjesti, odmoriti se, čitati ili zaigrati partiju »Čovječe ne ljuti se«



LOPAR Park Kapić pretvoren je u prvu BookCrosing zonu u Loparu, oazu za ljubitelje lijepog i umjetnosti koji tamo mogu sjesti, odmoriti se, pročitati dobru knjigu ili zaigrati partiju »Čovječe ne ljuti se«.


Riječ je o projektu koji je osmislio, a zatim tijekom prošle i ove godine, kroz niz manjih programa realizirao Centar za kulturu Lopar, u suradnji s mještanima Lopara.


– Najprije je u travnju prošle godine pokrenuta kampanja prikupljanja knjiga za potrebe »Biblioteke na plaži« u sklopu koje su mještani Lopara, drugih mjesta na otoku, ali i izvan otoka donirali 500-ak naslova na hrvatskom i stranim jezicima, među kojima su zastupljeni svi književni rodovi i žanrovi. U listopadu i studenom, u okviru projekta »Kreativnost u svakodnevici«, na radionicama u kojima je sudjelovalo 39 polaznika, od blokova siporexa izrađena je i mozaikom obložena klupica. Ova instalacija u prosincu je nadopunjena stolićem, također obloženim mozaikom, koji je izrađen u suradnji s učenicima Područne škole Lopar u sklopu šireg projekta »Gradim svoj svijet«, a zanimljivo je da je njegova gornja ploha obrađena kao ploča za igru »Čovječe ne ljuti se«.




Za vrijeme ovogodišnjih proljetnih praznika s polaznicima radionice »Mozaikom do ljepšeg i ugodnijeg okoliša« koja je organizirana ususret Danu planeta još smo jednu žardinjeru, koju nam je donirao Lopar Vrutak d.o.o., ukrasili staklenim mozaikom. Od odgovarajućih materijala otpornih na atmosferilije u međuvremenu je izrađena i prva kućica za knjige koja je postavljena u parku – ispričala nam je priču o ovome projektu Tonka Kavran, ravnateljica Centra za kulturu Lopar.