Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
8. prosinca 2019.
Otpad

ODVOZ "PUMPA" CIJENE Loparanima računi za smeće viši i do 50 posto

ODVOZ "PUMPA" CIJENE Loparanima računi za smeće viši i do 50 posto
ODVOZ "PUMPA" CIJENE Loparanima računi za smeće viši i do 50 posto
Autor:
Objavljeno: 23. siječanj 2019. u 8:03 2019-01-23T08:03:48+01:00

U raznim realnim kombinacijama, povećanje ukupne cijene usluge s varijabilnim dijelom može biti od oko 13% pa do 50%, no ako smo odgovorni građani, i ako budemo koristili 90-100 odvoza godišnje, što provjereno zadovoljava potrebe, i to će poskupljenje biti manje, kazao je načelnik Borić

LOPAR U potpuno ispunjenoj prostoriji DVD-a Lopar održana je javna tribina na temu gospodarenja otpadom, njegovog razvrstavanja te primjene novog cjenika komunalnog poduzeća Lopar Vrutak, pružatelja usluge prikupljanja i odvoza otpada na području Lopara.

Kad je riječ o gospodarenju otpadom na području općine Lopar, 2019. godinu obilježit će početak rada pretovarne stanice u sklopu odlagališta otpada »Sorinj«, a tijekom godine planira se početak izgradnje reciklažnog dvorišta, kao i početak sanacije odlagališta.

O svim nepoznanicama vezanim ponajviše uz novu Odluku i cjenik javne usluge te očekivano poskupljenje iste, okupljenima su na javnoj tribini govorili načelnik Općine Josip Borić i direktor Lopar Vrutka Zdenko Jakuc, a gosti tribine bili su i predstavnici rapskog komunalnog poduzeća Dundovo.

Odzvonilo izuzecima

Vrlo sadržajnom prezentacijom direktor Zdenko Jakuc nastojao je okupljenim Loparanima pojasniti na koji se način odgovornost prema otpadu koji stvaramo reflektira na konačnu cijenu odvoza tog istog otpada, pa je konkretnim simulacijama predočio koliko krajnjeg korisnika može koštati nešto manja odgovornost, a koliko potpuna neodgovornost prema otpadu. Pritom treba reći da će minimalni fiksni dio naknade javne usluge za Općinu Lopar bit nešto manji u odnosu na ono što su žitelji imali do sada, i to zahvaljujući ponajviše provedenoj novoj prostornoj izmjeri kojom je Geodetski zavod evidentirao čak 144% više izgrađenih površina na području općine Lopar u odnosu na posljednju izmjeru iz 2000. godine. Što se pak tiče varijabilnog dijela cijene javne usluge koji se vezuje uz odvoz, stvari su bitno drugačije jer prema Ugovoru s tvrtkom Ekoplus samo jedan odvoz otpada 20-tonskom poluprikolicom s prešom sa Sorinja na ŽCGO Marišćina košta 9.400 kuna (470 kn/tona).

– U raznim realnim kombinacijama, povećanje ukupne cijene javne usluge s varijabilnim dijelom može biti od nekih 13% pa do 50%, no ako smo odgovorni građani, i ako budemo koristili 90-100 odvoza godišnje, što provjereno zadovoljava potrebe, i to će poskupljenje biti manje – kazao je Borić i nastavio:

– U obitelji s 2-4 člana, van turističke sezone, realno je moguće imati jedno pražnjenje kante od 120 lit. u 14 dana, a takvih smo kanti za mješoviti komunalni otpad najviše podijelili. Budemo li tako radili, u prvih pet mjeseci, ukoliko baš nemamo nekakvu izvanrednu situaciju u kućanstvu, možemo imati maksimalnih 10 odvoza. Koliko budemo odvajali i reciklirali, toliko ćemo uštedjeti, jer onaj dio MKO-a kojeg Lopar Vrutak ne preuzme, neće biti odvezen na odlagalište i na Marišćinu, a ono što preuzme, to naravno mora odvesti na odlagalište i dalje na Marišćinu, i to je ono što košta.

Lopar je godinama održavao komunalni sustav koji se obnavljao i zanavljao, i taj sustav moramo i nadalje podržavati fiksnim dijelom iznosa računa koji se sada temelji na izmjerenim kvadratima. Svima su nam sada uvjeti jednaki i više ne bi trebalo biti izuzetaka kakvih je dosad bilo. Naime, dosad su najveći dio troška na svojim leđima nosila ona kućanstva koja su pošteno prijavljivala 12, 14, 16 ležajeva, a njihovi susjedi koji svojih 16 ležajeva nisu prijavili, naprosto nisu bili u sustavu.

Testna godina

– Ovo je testna godina, i unatoč tome što se Općina Lopar nalazi u velikom investicijskom ciklusu, ukoliko ovaj sustav, temeljem naše građanske odgovornosti, počne stvarati viškove, odnosno ukoliko mi smanjimo trošak u onom varijabilnom dijelu odvoza koji nas puno košta, pa umjesto 2.000 tona generiramo primjerice 1.500 tona miješanog komunalnog otpada i tako sami sebi stvorimo uštede, te ako nas pritom i Država pomogne svojim subvencijama, ovi bi računi mogli dosta pasti u nekom narednom razdoblju, možda čak i tijekom ove godine.

Direktor Lopar Vrutka Zdenko Jakuc iznio je i podatke koji ukazuju na to da se u Loparu od 2013. do danas, za razliku od mnogih hrvatskih gradova i općina u kojima još nema niti kanti, niti dovoljno kamiona, niti prostora za selektiranje, vodila briga o održavanju, obnavljanju i spremnosti sustava. Naime, uz 60% sufinanciranja od strane Fonda za zaštitu i energetsku učinkovitost, u Loparu je 2013. kupljen novi kamion za skupljanje otpada (Mitsubishi Fuso) – kapaciteta 5m3, a već naredne 2014. Lopar je prvi u Hrvatskoj nabavio mobilno reciklažno dvorište. Godine 2015.

Lopar Vrutak korisnicima bez naknade dijeli četiri kante za selektivni otpad, a iste je godine kupljen još jedan moderan kamion za prikupljanje otpada. Oba kamiona opremljena su sustavom za elektronsku evidenciju pražnjenja (Eco mobil) i odvoza otpada. Godine 2016. Lopar Vrutak kupuje i kamion s grajferom za glomazni otpad, a 2018. stižu i nove čipirane crne kante za miješani komunalni otpad čije je besplatno dijeljenje započelo u prosincu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.