Proljetna akcija

ODVAJANJE SE ISPLATI: Krčkim domaćinstvima besplatan kompost

Mladen Trinajstić

Foto: M. Trinajstić

Foto: M. Trinajstić

Na kućne adrese otočana i vikendaša s računima za komunalne usluge, stigli su i kuponi s kojima na Treskavcu mogu, u više termina do konca lipnja, preuzeti vreće komposta dobivenog od odvojenog kućnog biootpada i komina iz otočnih uljara



KRK Po već dobro uhodanom i od otočana i prihvaćenom modelu suradnje lokalnih komunalaca s korisnicima njihovih usluga, djelatnici Komunalnog društva »Ponikve eko otok Krk« i ove godine Krčane nagrađuju besplatnim kompostom proizvedenim od prikupljenog biootpada. Kako doznajemo od predstavnika te otočne tvrtke, još jedna, već jedanaesta po redu proljetna akcija besplatne podjele komposta otočnim domaćinstvima započela je prošlog tjedna, a korisnici Ponikvinih usluga o svim su detaljima informirani posredstvom letaka koji potrošačima komunalnih usluga već neko vrijeme stižu na kućne adrese, zajedno s redovnim računima za komunalne usluge.


Termini preuzimanja


Radi se o već tradicionalnoj akciji čiji je glavni cilj promocija odvojenog prikupljanja otpada i dodatno motiviranje korisnika Ponikvinih usluga da se i u budućnosti nastave ponašati odgovorno prema okolišu, baš kao što su to i dosad činili. Inače, u sklopu ove akcije svake godine razdijeli se više od 7 tisuća vreća kvalitetnog komposta. Otočani će tako, a nakon što je od 19. do 23. ožujka već uspješno odrađena prva u nizu višednevnih akcija podjele, svoj besplatni kompost iznova moći preuzimati u kompleksu na Treskavcu 20. i 23. travnja, te potom još od 29. travnja do 4. svibnja. Svi koji ni tada zbog nekog razloga ne stignu do odlagališta, svoje će besplatne 50-litarske vreće komposta još imati priliku preuzeti 21. i 24. lipnja. Vreće je na spomenute dane u krugu reciklažnog dvorišta Treskavac moguće preuzeti u vremenu od 9 do 17 sati, izuzev nedjelja i državnih praznika.





Krenula tradicionalna podjela komposta svim korisnicima Ponikvinih usluga


Odlično prihvaćeno


I tako, dok se dobar dio hrvatskih lokalnih jedinica još uvijek muči oko ustroja i organiziranja svojih zakonski propisanih modela gospodarenja otpadom, Krčani već dulje od desetljeća kroz ovu akciju uživaju plodove svoje odavno dokazane ekološke discipliniranosti, odnosno već davno u praksu implementiranog sustava zbrinjavanja komunalnog otpada. Od otočana, otočnih vikendaša, ali i turista iznimno dobro prihvaćena praksa, sad već navika primarnog odvajanja otpada zahvaljujući kojoj se na Krku danas odvojeno prikupi i zbrine više od polovine ondje ukupno »proizvedenog« otpada tako, potvrđuje to i ovaj primjer, daje ploda, između ostalog i kroz proizvodnju te podjelu komposta koji otočani koriste za dohranu i oplemenjenje svojih vrtova, cvjetnjaka, maslinika i vinograda, kao i javnih zelenih površina.



7 tisuća vreća kvalitetnog komposta razdijeli se svake godine u sklopu ove akcije



Krčani već dulje od desetljeća kroz ovu akciju uživaju plodove svoje odavno dokazane ekološke discipliniranosti



Da iz kompostane uređene u krugu suvremenog i tehnološki potpuno »zaokruženog« otočnog reciklažnog dvorišta Treskavac izlazi kvalitetno organsko gnojivo proizvedeno od zelenog otpada prikupljenog na cijelom otoku, ali i komine masline dovezene iz otočnih uljara, krčki komunalci svojim korisnicima potvrđuju predočenjem rezultata detaljne kemijske analize svoga komposta. Nju je moguće iščitati na mrežnim stranicama otočnog komunalca dostupnim na adresi www.ekootokkrk.hr, u rubrici »dokumenti«. Predstavljenu analizu su, na uzorcima organskog gnojiva s Treskavca, tijekom prošlog listopada sačinili stručnjaci analitičkog laboratorija Zavoda za ishranu bilja Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.