Renesansno zdanje

Novo ruho creske ljepotice: Na jesen kreću prvi cjeloživotni programi

Ingrid Šestan Kučić

Obnova 1.500 m2 prostora na četiri etaže je pri kraju te kreće opremanje namještajem, računalima i ostalim. S početkom nove akademske godine palača će biti spremna za prve cjeloživotne programe, a s proljećem iduće godine u planu su i prvi znanstveni i konferencijski programi



Obnova creske palače Moise privedena je kraju, a jučer su tu renesansnu patricijsku kuću koja će u funkciji biti početkom iduće akademske godine, obišli predstavnici Sveučilišta u Rijeci, predvođeni prof. dr. Perom Lučinom, voditeljem projekta Palača Moise. Ujedno je održan i redovan mjesečni radni sastank s predstavnicima Grada Cresa, Ministarstva kulture, SAFU-a, konzervatora i izvođača radova, a prema najvama prof. dr. Lučina, već će se tijekom svibnja započeti s opremanjem palače u kojoj će biti smješteni Centar za cjeloživotno učenje te Centar humanističkih i društvenih znanosti Sveučilišta u Rijeci, a do kraja ljeta očekuje se i tehnički pregled zgrade.


– Obnova palače je pri kraju što se tiče građevinskog dijela i instalacija te će zgrada uskoro biti spremna za tehnički pregled i primopredaju objekta. Kreće opremanje namještajem, računalima i ostalom opremom, a kuhinju, odnosno ugostiteljski objekt u palači opremit će Studentski centar Rijeka, koji će voditi ugostiteljski dio. S početkom nove akademske godine palača će biti spremna za prve cjeloživotne programe, a s proljećem iduće godine planiraju se i prvi znanstveni i konferencijski programi. Za iduću sjednicu Senata priprema se i formalno osnivanje Sveučilišnog centra Cres – najavio je prof. dr. Lučin.


Zadovoljstvo obnovom najvećeg povijesnog objekta u Cresu izrazio je i creski gradonačelnik Kristijan Jurjako, istaknuvši kako se radi o 1.500 četvornih metara zatvorenog prostora na četiri etaže, a partnerstvo sa Sveučilištem u Rijeci na projektu ocijenio je značajanim iskorakom, kako za lokalno stanovništvo, tako i za turistički potencijal grada i otoka Cresa.





Palača Moise smještena je unutar povijesne jezgre grada Cresa, guste blokovske izgradnje, te je zatečena u izuzetno lošem stanju. Namjera projekta bila je ovu iznimno vrijednu renesansnu građevinu staviti u funkciju i prilagoditi javnim potrebama, pritom poštujući tradiciju i funkciju prostora te strogo kontrolirajući unošenje novih struktura i sadržaja korištenjem tradicijskih oblika i materijala. Sveučilište u Rijeci je kroz pismo namjere akademika Daniela Rukavine 2008. godine te pismo namjere Filozofskoga fakulteta u Rijeci 2010. izrazilo svoju podršku projektu obnove palače te kroz osmišljavanja odgovarajućih sadržaja u palači Moise u gradu Cresu znatno pridonijelo pozicioniranju projekta obnove palače i njegovu pokretanju. Senat Sveučilišta je 2010. godine jednoglasno donio odluku o zaključivanju Sporazuma s Gradom Cresom o namjeni Ugovora o partnerskom osnivanju edukacijskog centra u palači Moise u Cresu. Temeljem Sporazuma o namjeni palače, Ministarstvo kulture je kao nositelj projekta kandidiralo projekt pod nazivom »Obnova Palače Moise na otoku Cresu« za financiranje iz sredstava programa IPA 2013. Provedba projekta obnove započela je u listopadu 2015., a ukupni trošak projekta iznosi 4.150.000 eura, od čega su 3.527.500 eura sredstva Europske unije, a preostalih 15 posto odnosi se na nacionalno sufinanciranje Ministarstva kulture uz udio Grada Cresa.



Financijska održivost


Dodajući kako je cilj najprije započeti s izvođenjem programa cjeloživotnog obrazovanja koji će pridonijeti razvoju otoka, prof. dr. Lučin je za početak najavio zapošljavanje dvoje ljudi, što je minimum za funkcioniranje palače, dok će se sa širenjem programa koji će se u tom zdanju izvoditi, i broj zaposlenika povećavati. Programe će izvoditi zaposlenici riječkog Sveučilišta, koji će biti i zaduženi za funkcioniranje palače, a jedna od glavnih aktivnosti bit će i osmišljavanje programa koji će se prijavljivati na fondove kako bi palača Moise bila financijski održiva.


– Krenut ćemo s programima cjeloživotnog obrazovanja koji se već izvode na Sveučilištu, a prema potrebama zajednice razrađivat će se i novi programi – najavljuje prof. dr. Lučin.


Potrebno je uspostaviti cijeli pogon održavanja, a intencija je da taj prostor radi cijelu godinu te da se postojeći, kao i budući seminari, radionice, konferencije i znanstveni skupovi koji se održavaju na različitim riječkim lokacijama preusmjere na Cres. U planu je i angažiranje svih sastavnica riječkog Sveučilišta da predlože programe koje bi mogli održavati u palači, a u perspektivi intencija je da palača Moise postane regionalni, pa čak i europski centar izvrsnosti.


Pregovori s TZ-om


U palači će se nalaziti i nekoliko soba kojima će upravljati Studentski centar, no to nikako neće biti dovoljno za smještaj svih sudionika budućih aktivnosti te se iz tog razloga odvijaju i pregovori s Turističkom zajednicom Grada Cresa kako bi se u funkciju programskih aktivnosti palače stavili i drugi creski smještajni kapaciteti. Palača će imati restoran i kuhinju čije će upravljanje također preuzeti Studentski centar, a u planu su i drugi komercijalni prostori poput knjižare i izložbenog prostora. Palača Moise i aktivnosti koje će se u njoj provoditi, uz svoju edukativnu dimenziju, imat će utjecaj na kulturni, društveni te gospodarski razvoj grada Cresa, otoka i regije.


Rekonstrukciju palače provodi zagrebačka tvrtka Ing-grad, a riječ je o jednoj od šest očuvanih gradskih patricijskih kuća u srednjovjekovnoj creskoj jezgri čija se obnova odvija u najvećem postotku sredstvima Europske unije. Budući da su tijekom pripremnih građevinskih radova otkriveni zanimljivi oslici u unutrašnjosti, ali i na pročelju zgrade, većina njih će se restaurirati ili interpretirati kako bi i budući korisnici palače mogli u njima uživati. Otkriveno je i nekoliko stupova s kapitelima te monofore, koji će se sačuvati i uklopiti u konačni izgled zgrade.