Sutra otvorenje

Novi školski kompleks – najljepši dar za Andrinju

Mladen Trinajstić

Puntari su i ove godine pripremili bogat program obilježavanja Dana Župe i Općine koji će trajati sve do nedjelje, no ipak će najbitniji događaj biti sutrašnje svečano otvorenje velebne, temeljito rekonstruirane područne škole i njene novoizgrađene sportske dvorane, što će započeti u 11 sati



PUNAT Proteklih dana već održanim kulturnim zbivanjima Puntari su polako krenuli s obilježavanjem Andrinje – dana svoje općine. Proslava dana te otočne lokalne samouprave i nebeskog zaštitnika župe ove će godine biti i posebnija i svečanija no obično, i to stoga što će se u toj prigodi slaviti i vrijedna, 25. obljetnica osnutka Općine Punat – jedne od sedam krčkih lokalnih uprava izniklih iz do 1993. godine zajedničke, »jedinstvene«, bivše Općine Krk. Veliku te za Puntare i Strobašćane važnu proslavu, organizatori svečarskog programa pokrenuli su prošlotjednom predstavom »Stara škola Kreka – Iz tame u svjetlost« popularnog repera Marina Ivanovića – Stoke upriličenom u prostoru Narodnog doma. Višednevno obilježavanje Andrinje nastavljeno je kreativnom radionicom u organizaciji udruge Puntarske užance, a potom i izložbom starih puntarskih slika u galeriji »Toš«.


Najsvečaniji dio


Ipak najsvečaniji, a za mještane ujedno i najvažniji dio slavljeničkog programa tek se ima zbiti, a ono oko čega se u Puntu ovih dana sve vrti zasigurno je za ovu srijedu, 28. studenoga, najavljeno otvorenje temeljito rekonstruirane i osuvremenjene zgrade Osnovne škole te zajedno s njom i premijerno predstavljanje novoizgrađene školske sportske dvorane.


Svečana proslava uspješnog dovršetka nemalih ulaganja u Područnu školu Punat (koja djeluje u sklopu OŠ Frana Krste Frakopana Krk), prema najavama općinskog načelnika Marinka Žica, bit će sutra u 11 sati, i to u vidu prigodnog programa kojeg će, u nazočnosti brojnih gostiju i uzvanika, u novoizgrađenom, velebnom školskom sportskom kompleksu izvesti puntarski osnovci.




U istoj će dvorani već idućeg dana, ili točnije rečeno večeri, biti upriličena i svečana akademija kojom će, umjesto kao dosad u Narodnom domu, članovi Općinskog vijeća i njihovi brojni gosti proslaviti Dan Općine i Župe Punat. Pritom će po običaju biti uručene prigodne nagrade i godišnja priznanja kojima će Puntari nagraditi sve koji su kroz različite oblike društvenog djelovanja ostavili trag u njihovoj, ali i sveotočnoj svakodnevici.


To događanje, koje će ujedno biti i centralna svečanost proslave prvih četvrt stoljeća postojanja Općine Punat, već će idućeg prijepodneva (petak, 30. studenoga) nastaviti i otočni osnovci koji će se svojim puntarskim vršnjacima u njihovom slavlju pridružiti sudjelovanjem u već tradicionalnom malonogometnom turniru osnovnoškolaca.



Završni će vikend obilježiti i niz sportskih manifestacija u sklopu kojih je na boćalištu, u organizaciji BK Punat, pripremljen turnir »Andrinja 2018.«. U večernjim satima subote u školskoj sportskoj dvorani velikom slavlju doprinos će dati i puntarski folkloraši, članovi KUD-a Punat, programom nazvanim »45 godina plesa i pjesme« nakon kojeg će proslavu Andrinje u nedjelju zaključiti sportski ribolovci koji će se u prijepodnevnim satima, u organizaciji ŠRD-a Arbun, na Punćalama ogledati u natjecanju u udičarenju s obale.



Humanitarna akcija


Tijekom petka će proslavi Andrinje i programima uklopljenim u ovaj tjedan, doprinos dati i mališani Dječjeg vrtića »Lastavica« koji će u sklopu Dana otvorenih vrata svoje ustanove roditeljima, prijateljima i rođacima prirediti pregršt programa i pokazati vlastitu kreativnost.


Crkveni dio obilježavanja dana posvećenog zaštitniku Punta u petak će na Starom groblju krenuti od 16,15 sati Obredom odrješenja. Od 16,30 slavlje se seli u župnu crkva Presvetog Trojstva gdje će biti služena svečana misa nakon koje će se, uz druženje i frite, u istom prostoru upriličiti i koncert dječjeg župskog zbora. Obilježavanje andrinjskog tjedna u kojem će se u Puntu, očito, slaviti na svakom koraku, bit će zaključeno u subotu humanitarnom akcijom prodaje adventskih vijenaca koja će u jutarnjim satima biti organizirana na prostoru puntarskog Trga zahvalnosti.