KRKhike i KRKbike

Nove aplikacije za promociju turizma: S pametnim telefonom u otkrivanje Bodulije

Mladen Trinajstić

Krčani u aplikacije »spremili« cjelokupnu outdoor infrastrukturu

Krčani u aplikacije »spremili« cjelokupnu outdoor infrastrukturu

KRKhike i KRKbike su nove mobilne aplikacije za Android i IOS operativne sustave, kojima se omogućuje pretraživanje pješačkih, brdskobiciklističkih i planinarskih staza, omogućava GPS navigacija rutama, ali i sam odabir šetnica i staza prema vlastitim željama, kondicijskoj spremnosti, lokaciji



KRK  Nakon dovršetka izrade i predstavljanja objedinjene karte pješačkih i biciklističkih staza otoka Krka te outdoor kataloga, kao potpora razvoju programa i aktivnosti na otvorenom, Turistička zajednica otoka Krka predstavila je sad i svoje dvije nove besplatne mobilne aplikacije nazvane »KRKhike« i »KRKbike«.


– Radi se o novim mobilnim aplikacijama za Android i IOS operativne sustave, kojima se omogućuje pretraživanje pješačkih, brdskobiciklističkih i planinarskih staza, omogućava GPS navigacija rutama te, u konačnici, i sam odabir šetnica i staza prema vlastitim željama, kondicijskoj spremnosti, odnosno sukladno njihovoj težini, ali i prema lokaciji – prenijela nam je, predstavljajući tu prezentacijsko-promotivnu novinu mr. Majda Šale, direktorica TZ-a otoka Krka.


Majda Šale, TZ otoka Krka, KRKhike, KRKbike,


Majda Šale, TZ otoka Krka, KRKhike, KRKbike,



Kulturna baština




Aplikacije, izrađene i razvijene u suradnji s predstavnicima svih krčkih TZ-a, mogu se preuzeti na web stranicama TZO-a Krka (www.krk.hr), kao i na web stranicama svih krčkih lokalnih turističkih zajednica.



TZ otoka Krka pripremila je i virtualnu šetnju po otoku Krku u 360 stupnjeva kao vid novog, suvremenog, inovativnog i interaktivnog vizualnog prikaza svih destinacija i njihove okolice iz zraka, a koji je stvoren uporabom najnovije web VR tehnologije. – Želimo posjetiteljima ponuditi novo i drugačije iskustvo razgledavanja ponude otoka Krka te predstavljanje atrakcija uz mogućnost orijentiranja kroz prirodne, povijesne, kulturne, pa čak i gastronomske znamenitosti. Virtualnu šetnju moguće je koristiti na svim tipovima uređaja, od PC-a, pametnih telefona do tableta, uz dodatnu mogućnost pregleda preko VR naočala.



– Osim razvoja outdoora, Turistička zajednica otoka Krka posjetitelje našeg otoka nastoji upoznati i s bogatom kulturno-povijesnom baštinom Krka, odnosno vrijednim kulturnim sadržajima kojima ovaj otok obiluje. Proteklih smo godina s tim ciljem tiskali turističku kartu kulturnih znamenitosti, napravljena je i digitalna karta koja se također prezentira na interaktivan i multimedijalan način kroz portal www.visit.krk.hr – ističe Šale, naglasivši da je ove godine predstavljen i sadržaj te digitalne karte prilagođen mobilnim telefonima.


Digitalna karta


Cijeli projekt »Kulturno nasljeđe otoka Krka« započeo se razvijati i provoditi još 2016. godine, a nastavljen je i dodatno obogaćen te sadržajno dopunjen i u prošloj godini, i to zahvaljujući predstavnicima Centra za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci.


Projekt objedinjuje kulturno-umjetničku baštinu otoka Krka i omogućuje njenu prezentaciju modernim tehnologijama na multimedijalan i interaktivan način, odnosno primjereno i prikladno telekomunikacijskim i informatičkim uređajima današnjice, kaže Šale, dodajući da ta digitalna karta danas obuhvaća 50-ak lokaliteta. Direktorica otočnog TZ-a naglašava i da je, koristeći se novim komunikacijsko-promocijskim alatima, sad tako omogućeno zasebno »praćenje« tema poput otočnih crkava, mjesta, samostana i utvrda, i to uz vođeni ili pak samostalni obilazak.


– Cilj nam je, posebno u ovoj godini koja je proglašena Europskom godinom kulturne baštine, kulturne sadržaje otoka približiti našim gostima, odnosno ljubiteljima povijesti, ali i ojačati i dodatno oplemeniti kulturni identitet otoka Krka, i to uz uporabu mogućnosti suvremenih tehnologija koje nam stoje na raspolaganju – zaključila je Šale ocijenivši da se spomenutim aplikacijama u tome nedvojbeno i uspjelo.