Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. listopada 2019.
Ekološka učinkovitost

Nova rasvjeta na Cresu: Mijenja se svih 1.225 lampi od Porozine do Stivana

Foto W. Salković
Foto W. Salković
Autor:
Objavljeno: 4. travanj 2019. u 9:55 2019-04-04T09:55:03+02:00

Nakon što na cijelom području Cresa zamijenimo javnu rasvjetu energetski učinkovitom, imat ćemo puno manje troškove za električnu energiju, ali i manji negativni utjecaj na okoliš

S prvim danom travnja stupio je na snagu novi zakon o zaštiti od svjetlosnog zagađenja kojem je cilj smanjivanje pretjerane noćne rasvjete za koju se pokazalo da je štetna po zdravlje ljudi, ali i za životinjski svijet.

Nekako u isto vrijeme na području Grada Cresa započela je zamjena javne rasvjete energetski učinkovitim svjetiljkama na bazi LED tehnologije. Posao vrijedan 4,8 milijuna kuna obuhvaća zamjenu svih 1.225 rasvjetnih tijela od Porozine do Stivana, a koristit će se različiti modeli i tipovi rasvjete, ovisno o tome postavljaju li se u zaštićenoj gradskoj jezgri, u novim dijelovima naselja ili u manjim otočnim naseljima.

Otplata uštedama 

Nakon što je Grad Cres proveo postupak javne nabave, kao najpovoljnija ponuda odabrana je ona zajednice ponuditelja koju čine Experta grupa i LED rasvjeta iz Požege te Veritas Esco iz Splita. Kad se sva postojeća rasvjetna tijela zamijene energetski učinkovitima, ponuditelji jamče da će se ostvariti ušteda od 85 posto, tj. da će novi sustav javne rasvjete trošiti barem 600.000 kilovatsati manje nego sadašnji.

Uz veliku uštedu električne energije, gradonačelnik Kristijan Jurjako naglašava ekološki aspekt projekta.

– Još u travnju 2016. godine postavili smo LED javnu rasvjetu u dijelu naselja Martinšćica, a 2017. je takva rasvjeta zasjala i na samom ulazu u naselje Cres. Nakon što na cijelom području Grada Cresa zamijenimo javnu rasvjetu energetski učinkovitom, imat ćemo puno manje troškove za električnu energiju, ali i manji negativni utjecaj na okoliš. Posebno je značajno što će se postavljanje nove javne rasvjete financirati kroz sljedećih deset godina upravo iz ostvarene uštede za električnu energiju – objasnio je Jurjako.

Usklađenje sa zakonom 

Cresko-lošinjsko otočje nedavno je izabrano kao pilot-područje europskog projekta tranzicije otoka prema čistim izvorima i oblicima energije, a i ova creska aktivnost pokazuje da su predvodnici u stvaranju energetski i ekološki učinkovitog okruženja.

Gradovi i općine, odnosno operatori vanjske rasvjete, dužni su postojeću rasvjetu uskladiti s novim zakonom u roku od 12 godina, što podrazumijeva zamjenu svih svjetiljki ekološkima, kao i njihovo usmjeravanje isključivo ispod horizontale. Osim javne rasvjete, za što su se u Cresu već pobrinule gradske vlasti, novim zakonom ograničava se »onečišćenje mraka« i drugim izvorima umjetne svjetlosti – reklamama, svjetlosnim snopovima, dekorativnom rasvjetom na fasadama i sličnim. Propisane su i visoke kazne, pa se svi oni koji su do sada obasjavali okoliš prekomjernom svjetlošću trebaju pobrinuti da je svedu na zakonom propisanu mjeru.U

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.