Duhovski utorek

Nikola Fabijanić dobitnik nagrade za životno djelo

Mladen Trinajstić

NIkoli Fabijaniću (lijevo) i Giuseppeu Crepaldiju (desno) Krešimir Kraljić uručuje priznanja / Foto Mladen TRINAJSTIĆ

NIkoli Fabijaniću (lijevo) i Giuseppeu Crepaldiju (desno) Krešimir Kraljić uručuje priznanja / Foto Mladen TRINAJSTIĆ

Nikola Fabijanić dao je izniman doprinos promicanju kulture, kulturnog stvaralaštva i njegovanja tradicijske baštine, dok je počasnim građaninom proglašen Giuseppe Crepaldi iz zbratimljene općine Taglio di Po zbog velikog truda u očuvanju prijateljskih odnosa te iznimne pomoći u vrijeme Domovinskog rata



OMIŠALJ  I ove je godine cijelim nizom prigodnih događanja u Omišlju obilježen Duhovski utorek – Dan općine Omišalj. Jučerašnji zavjetni dan svoje župe Omišljani su tradicionalno otvorili svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi, a potom su Dan općine, šestu godinu zaredom, uveličali i otočni sopci.


Bodulski čuvari vrijednog kulturnog, odnosno foklornog naslijeđa, potpomognuti članovima omišaljskog KUD-a »Ive Jurjević«, na mjesnoj su placi točno u podne upriličili svoj sad već tradicionalni glazbeni susret »Na tenko i debelo«, svojevrsnu smotru otočnih sopaca koju ni ovog puta lokalni folkloraši nisu propustili obogatiti tancom i kantom po domaću.   

Godišnje nagrade


Duhovski utorek nije prošao niti bez prigodnog »općinskog« programa kojim se, u večernjim satima, slavljenički dan najsjevernije krčke lokalne jedinice obilježava na Trgu Prikešte. U društvu brojnih sumještana, gostiju i uzvanika, predsjednik Općinskog vijeća, Krešimir Kraljić, zajedno s načelnicom Mirelom Ahmetović, svojim je najzaslužnijim sumještanima na prigodnoj svečanoj sjednici omišaljskog Općinskog vijeća uručio godišnje nagrade.


Sukladno odluci Odbora za javna priznanja, nagrada za životno djelo ove je godine pripala Nikoli Fabijaniću iz Omišlja, i to za njegov izniman doprinos promicanju kulture, kulturnog stvaralaštva i njegovanja tradicijske baštine u općini Omišalj. Počasnim građaninom Omišlja istom je prigodom proglašen Giuseppe Crepaldi iz s Omišljem zbratimljene talijanske općine Taglio di Po.


Crepaldi je tom titulom nagrađen »na račun« njegove neizmjerne požrtvovnosti, upornosti i truda u očuvanju prijateljskih odnosa dviju općina te za iznimnu pomoć žiteljima općine Omišalj pruženu u vrijeme Domovinskog rata. Spomena je vrijedna i nagrada, odnosno općinska stipendija u mjesečnoj vrijednosti tisuću kuna kojom je na svečanosti nagrađena mlada omišaljska studentica poslijediplomskog studija Lada Vukušić.   




Omišaljska lokalna uprava, na polovici mandata, bilježi izvrsno prolazno vrijeme, ocijenila je načelnica Mirela Ahmetović. – Dječji vrtić je pred dovršetkom i najesen se očekuje useljenje, u tijeku je i izgradnja tržnice u Omišlju, kao i rekonstrukcija njivičkih ulica Kralja Tomislava te Gromačine, dok će se u Njivicama potkraj godine nastaviti i vrlo zahtjevna i važna ulaganja u luku te uređenje Ribarske obale. Sve to okrunili smo stjecanjem prava da naša područna škola od početka iduće nastavne godine profunkcionira kao nova matična škola, zaključila je Ahmetović.



Od šaha do fotoizložbe


Kao svojevrsna uvertira jučerašnjem, ponešto formalnijem dijelu proslave, na području Omišlja i susjednih mu Njivica proteklih je dana održan i cijeli niz prigodnih kulturnih i sportsko-rekreacijskih događanja. Obiljaževanje Duhovskog utorka tako je još u subotu otvorio šahovski turnir koji je u njivičkom Društvenom centru Kijac okupio ponajbolje bodulske majstore šahovske igre.


Svoj obol obilježavanju Dana Općine dali su i njivički boćari – članovi BK »Trstena« – u čijoj se organizaciji, na jogu Sv. Mikul u Omišlju, proteklog vikenda održao boćarski turnir »Duhovski utorek«.


Veliku omišaljsku feštu obogatila je izložba »Fotosofija day Omišalj« u sklopu koje su, u omišaljskoj galeriji »Lapidarij«, otočanima predstavljeni radovi sudionika iznimo cijenjene fotografske radionice koju već nekoliko godina ondje predvodi poznati domaći fotograf Damir Hoyka.