Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
20. siječnja 2020.
Preporuka

Nijemci oduševljeni Rabom: 'Tamo je jedna od najljepših planinarskih staza Europe'

Foto E. Grubišić
Foto E. Grubišić
Autor:
Objavljeno: 20. listopad 2019. u 10:09 2019-10-20T10:09:29+02:00

Uredništvo Wandermagazina oduševljeno je da na otoku prije svega poznatom kao ljetna kupališna destinacija, postoji tako zahtjevan i atraktivan planinarski put te da je to još uvijek gotovo netaknuti dio otoka

Wandermagazin, najčitaniji i najrelevantniji njemački specijalizirani medij za teme aktivnog odmora, odnosno planinarenja, svake godine u rujnu objavljuje listu najljepših planinarskih staza Europe »Europas Schönste Wanderwege«.

Riječ je Wandermagazinovoj svojevrsnoj preporuci koje destinacije obavezno posjetiti i doživjeti. Na listi se tako, uz neka odredišta iz tradicionalno planinarskih zemalja, kao što su Austrija, Slovenija, Njemačka, našao i otok Rab, odnosno rapska transverzala Mišnjak - Kamenjak - Fruga - Lopar.

Riječ je o zahtjevnom planinarskom putu, ukupne duljine 20,8 km, s ukupno 574 metra uspona, na isključivo kamenitoj podlozi koja zahtijeva kvalitetnu opremu i spremne planinare. Zbog težine staze, većini planinarskih rekreativaca preporuča se transverzalu proći u etapama, a mogućnosti za predah nude se na vrhu Kamenjak ili na spustu do Raba, uz nastavak svladavanja kompletne transverzale idućega dana. Naravno, sve ovisi o tome krećete li na planinarenje iz smjera Mišnjaka ili iz Lopara.

Jedan od razloga zašto je Rab uvršten na ovu prestižnu listu, kazao nam je voditelj marketinga TZ-a Grada Raba Luka Perčinić, je i oduševljenje uredništva Wandermagazina time da na otoku koji je prije svega poznat kao ljetna kupališna i nautička destinacija, tako nešto zaista postoji, kao i činjenica da je riječ o dijelu otoka koji je još uvijek gotovo netaknut, a postojeće intervencije u prirodu poput stoljetnih suhozida, ozidanih lokvi, napuštenih mrgara, drvenih ljestvi za prelazak preko suhozida i naravno remek-djela gradnje planinarskih puteva u skladu s prirodom, Premužićeve staze, same su po sebi zanimljivost i atrakcija.

– Nakon gotovo godinu dana, koliko sam radio na ovom promotivnom projektu, moram zahvaliti HGSS-u na suradnji i na ustupanju GPS tragova, a jedno veliko hvala ide i na adresu Planinarskog društva Kamenjak Rab, te posebno Erosu Grubišiću i Ivi Olipu koji su svojim informacijama, ustupanjem tekstova i fotografija, uvelike pridonijeli uspjehu ove priče – kazao nam je Luka Perčinić, i sam veliki zaljubljenik u aktivni odmor, koji je velikom upornošću i vrhunski odrađenom prezentacijom doveo rapsku transverzalu na popis najljepših planinarskih staza Europe.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.