Presica u Puntu

Ničije ovce haraju Krkom; Maslinari prisiljeni dežurati, u opasnosti i promet

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Problem je u pojedincima čije životinje svakodnevno haraju privatnim okućnicama i u neučinkovitim i nezainteresiranim inspekcijskim službama, kaže načelnik Punta Marinko Žic kojemu se u izrazima nezadovoljstva i zabrinutosti pridružio i gradonačelnik Krka Darijo Vasilić



PUNAT Razlog našeg današnjeg javnog istupa nije iskaz želje da se otočani prestanu baviti ovčarstvom već ukazivanje na problem koji diljem Krka stvara nekontrolirano bavljenje ekstenzivnim oblikom uzgoja ovaca, a kojemu su, nažalost, skloni neki naši sumještani, napomenuo je na početku jučerašnje presice puntarski općinski načelnik Marinko Žic. Njemu su se, u iskazu nezadovoljstva »stanjem stvari na terenu« i na ukazivanju na nedjelotvornost inspekcijskih službi zaduženih za kontrolu i sprječavanje takvih pojava, pridružili i krčki gradonačelnik Darijo Vasilić te tajnik maslinarske udruge Drobnica Goran Marević.


Nećemo tolerirati


– Problem je u pojedincima čije u pravilu markicama neoznačene životinje svakodnevno haraju privatnim okućnicama, kaže Žic napominjući da su najezdom »ničijih« stada već mjesecima napadnute i sve hortikulturno uređene javne površine Punta, kao i zone prometnica unutar kojih, ocjenjuje, slobodno puštene ovce predstavljaju i opasnost za sigurnost u prometu, kaže načelnik Punta Marinko Žic. Općina Punat već dugo i javnosti, ali i nadležnim institucijama odašilje poruku da takvo ovčarstvo ne želimo te da ga nećemo tolerirati. Poduzimamo sve što je u našoj moći na obuzdavanju odnosno zaustavljanju takvih pojava koje, moram priznati, polako izmiču kontroli i to ponaprije zbog neučinkovitosti i nezaintersiranosti za ovu tematiku nadležnih stočarskih i veterinarskih inspektora koje prijavama stalno »pritišćemo«, ali i od kojih do sada ne dobivamo zadovoljavajuću reakciju, konstatira Žic.


Prebacivanje loptice


Problem nedjelovanja i konstatnog prebacivanja odgovornosti i nadležnosti s jedne na drugu inspekcijsku službu kao i nastojanja prevaljivanja svog posla i odgovornosti na komunalna redarstva krčkih lokalnih jedinica razlog je zbog kojeg se Žicovom javnom istupu jučer priključio i Vasilić. Nabrajajući niz »svježijih« slučajeva prodora ovaca u okućnice žitelja svog grada te razmjere učinjenih šteta na poljoprivrednim nasadima u maslinicima na području Grada Krka i on je podcrtao da odgovornost za nered i kaos koji u tom smislu na dijelovima otoka vladaju, osim na neodgovornim pastirima, neupitno leži i u inertnim inspekcijskim službama odnosno njihovim službenicima. A oni zbog samo njima zananih razloga izbjegavaju provoditi vrlo jasne odrednice Zakona o poljoprivrednoj inspekciji, ali i onog kojim se reguliraju nadležnosti i zadaće veterinarskih inspektora, tvrdi Vasilić.


Bježe od posla




Kad se sve zboji i oduzme, konstatiraju Žic i Vasilić, slijedom obrazloženja stočarskih i veterinarskih inspektora ispada da jedino naši komunalni redari moraju trčati za ovcama, da ih sami moramo loviti i zbrinjavati u skloništa dok oni, unatoč tome što zakonska regulativa nedvosmisleno kaže drukčije – ne moraju ništa, primjećuje Žic. Slijedom svega što mu je posljednjih tjedana od nezainteresiranih inspektora »prezentirano«, ova tematika bila bi u potpunosti obveza lokalne samouprave.


Naravno da znamo da to nije tako, jer to jasno kaže i Zakon o veterinarstvu odnosno Zakon o stočarstvu pa stoga ni ne prihvaćamo praksu neodazivanja inspekcijskih službenika koji, nažalost, ustraju u neprovođenju svojih zakonskih obveza i izbjegavanju obavljanja posla za koji su plaćeni. Vidno revoltirani puntarski načelnik ističe i da je o tom problemu službenim dopisom nedavno izvjestio i nadležno Ministarstvo poljoprivrede. Žic je napomeno i da je lani donesenim Zakonom o zaštiti životinja velik i važan dio ovlasti i obveza u smislu skrbi o životnjama povjeren jedinicama lokalne samouprave, ali je ustvrdio i da je provedba aktivnosti i mjera nužnih u slučajevima »upada« ovaca u dvorišta, vrtove i maslinike otočana nedvojbena zadaća nadležnih inpekcijskih službi.



U Zakonu o stočarstvu jasno stoji odredba da stočarski inspektor nadzire obilježavanje uzgojno valjanih životinja, nadzire držanje i iskorištavanje domaćih životinja te nadzire neovlašteno ulaženje domaćih životinja na tuđi posjed odnosno tuđe poljoprivredno zemljište, iščitao nam je jučer Marinko Žic upitavši se glasno što u toj zakonskoj odredbi nije jasno!? Puntarski načelnik kaže i da je upravo jučer put skloništa za životinje odvezeno 12 neoznačenih ovaca koje je vlasnik dvorišta u kojem su zatečene uspio zadržati. Odvezene su i zbrinute u organizaciji Općine Punat i Veterinarske stanice Rijeka, a što će dalje s njima biti ne znamo, niti je u našoj nadležnosti već u nadležnosti službi koje su se i ovog puta, unatoč našim pozivima, iznova proglasile neovlaštenima za djelovanje, zaključio je Žic.



Alarmantni razmjeri


Krčki gradonačelnik Darijo Vasilić ustvrdio je pak da otočne lokalne samouprave aktivno potiču i pomažu razvoj svih poljoprivrednih i stočarskih djelatnosti te da već dugo sudjeluju i u postupcima zaštite i certificiranja brojnih autohtonih domaćih proizvoda poput krčkog maslinovog ulja, krčkog pršuta i krčkog ovčjeg sira.


Uzgoj ovaca jedna je od djelatnosti koja na otoku stoljećima prisutna i važna za ukupnu prezetnaciju krčkog poljoprivrednog potencijala ali je jednako tako nužno i potrebno svođenje te djelatnosti u korektne i zakonite okvire. Najveći problem su pojedinci odnosno pastiri skloni neovlaštenom uvođenju njihovih stada u privatne poljoprivredne posjede i u privatne okućnice. I u Krku na području Dražice i Vidikovca, kao i u djelovima naselja Punat pojave ulaska ovaca u dvorišta poprimile su alarmantne razmjere zbog čega naši sumještani, s dobrim razlogom, negoduju.


Pred koji dan dobio sam informaciju od jednog maslinara da su mu ovce, nakon što je prethodno srušen suhozid kojim je ogradio svoje nasade, uništile značajan broj mladih maslina.



Tajnik Drobnice Goran Marević rekao je da iznimno mala grupa neodgovornih ovčara sebi daje pravo terorizirati više od tisuću otočnih maslinara čiji se nasadi stalno uništavaju. Preporuke o rezidbi stabala i formiranju krošnji na visini pogodnoj za ručno branje padaju u vodu zbog samovolje nekoliko drskih pojedinaca koji drže ovce bez obzira što sami ne raspolažu površinama za ispašu svojih stada. Štete koje se čine na nasadima i gromačama goleme su i maslinari su zbog toga prisiljeni gotovo svkodnevno popravljati srušene suhozide i praktično dežurati u svojim maslinicima, zaključio je Marević.



Bez posljedica


Praksa malobrojnih, ali iznimno upornih vlasnika nevidentiranih ovaca takva je najviše zbog toga što takvi pastiri ne trpe baš nikakve zakonske posljedice zbog svog potpuno nezakonitog i neprihvatljivog postupanja, ocjenjuje Vasilić složivši se sa svojim puntarskim kolegom da je u tom smislu odgovornost za uvođenje reda isključivo na strani državnih inspekcijskih službi.


Sve naše komunalne službe kao i od lokalnih jedinica angažirani veterinarsko-higijeničarski servisi nadležnima stoje na raspolaganje i više smo nego voljni pomoći, ali igru napokon trebaju provesti oni koji su za to zaduženi, završio je Vasilić priključivši se Žicu u prozivci za otok Krk i PGŽ zaduženih stočarskih i veterinarskih inspektora.