Prostor sjećanja

Niče Braniteljski vrt u sklopu kamporske bolnice

Ivor Balen

Foto: Ivor Balen

Foto: Ivor Balen

Cilj je, pored stvaranja još jednog ugodnog tematskog eksterijera za oboljele, simbolički urediti prostor sjećanja na naše branitelje s primorskih i otočnih područja, ističe Vesna Šendula Jengić, ravnateljica bolnice



RAB Rapski branitelji i Psihijatrijska bolnica Rab zajedničkim će snagama urediti dio okoliša bolnice u akciji nazvanoj »Rub mora«. Predviđeno je uređenje kamenjara koji će imitirati mediteransku vegetaciju i rapsku obalu.


– Ideja za ovaj projekt nije nastala slučajno i dio je suradnje bolničkog tima i brojnih predstavnika i članova udruga branitelja otoka Raba. Cilj je, pored stvaranja još jednog ugodnog tematskog eksterijera za oboljele, simbolički urediti prostor sjećanja i uspomena na naše branitelje s primorskih i otočnih područja te je već sada kao konačni naziv predloženo ime »Braniteljski vrt«, što je obradovalo sve sudionike akcije – ističe Vesna Šendula Jengić, ravnateljica bolnice Kampor.


U akciji su se okupili članovi Udruge hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Raba s predsjednikom Joškom Deželjinom, koji je ujedno i glavni koordinator akcije, Hrvatski časnički zbor – Gradski odbor Rab s predsjednikom Željkom Peranom, Udruga hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata s predsjednikom Zoranom Dumenčićem te članovi Udruge dragovoljaca Domovinskog rata, Udruge veterana Domovinskog rata i Udruge Domovina 1990.-1995.




– Tijekom ratnih i poratnih godina psihološku pomoć u bolnici zatražio je i dobio velik broj branitelja i članova njihovih obitelji s Raba, okolnih županija, ali i cijele Hrvatske. Također, u Domovinskom ratu sudjelovali su i liječnici i zaposlenici bolnice. Branitelji ističu da su vodili oslobodilački rat i da su pritom nerijetko istovremeno bili vojnici, ratnici, prognanici, članovi obitelji, očevi, braća, prijatelji, djeca poginulih i stradalih. Svaka od ovih uloga nosila je zasebna emocionalno teška iskustva, a višestrukost uloga nerijetko je stvarala i teške zdravstvene i druge probleme s kojima su se nosili – dodaje Šendula Jengić.


Osim djelatnika Psihijatrijske bolnice, branitelja iz spomenutih udruga te branitelja oboljelih od PTSP-a, a koji su trenutno na liječenju i iskazali su želju da se pridruže, u akciji je sudjelovao i student krajobrazne arhitekture Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Mate Rupić, koji je pomogao hvalevrijednim sugestijama i razradom projekta. Pismo podrške projektu uputio je i admiral Davor Domazet Lošo, a potporu je dao i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.