Šampionka treće dobi

Neli Lugomer krčka Coco Chanel: Šešir od kamelije, lovora i agave osvojio Maksimir

Mladen Trinajstić

Na natjecanju »Maksimirska modna fantazija« pobjedu su odnijeli korisnici krčkog Doma za starije i nemoćne – Neli Lugomer iz Krasice, autorica jedinstvenog »primorskog« šešira vrlo jake poruke, i njen pratitelj Đorđe Tišme, izvrsni plesač valcera 



KRK » Neli Lugomer iz Krasice, korisnici usluga krčkog Doma za starije i nemoćne »Mali Kartec« i njenom pratitelju Đorđu Tišmi, ovog je tjedna pripao naslov pobjednika »Maksimirske modne fantazije« – po mnogočemu jedinstvenog i drugačijeg modnog natjecanja. Simpatičan i vitalan modno-manekenski krasičarsko-lički duo titulu najkreativnijeg i na reviji najdojmljivijeg para zaslužio je prezentacijom atraktivnog šešira koji je Lugomer svojim rukama izradila od lovora, agave i kamelije. 


   – Šešir sam prema svojoj zamisli stvarala punih deset dana koristeći se materijalima koji predstavljaju kraj iz kojega potječem – dakle Primorje, ponosno nam se pohvalila krčka modna kreatorica čiji je šešir, objasnila nam je, bio predstavljen u sklopu modne prezentacije umirovljeničkog viđenja onog što će biti »in« tijekom sezone jesen-zima 2013/2014. 



Nije pretjerano reći da sam tek sad, pod starije dane, došla na svoje te da sam tek po dolasku na Krk, u Malom Kartecu našla vremena za sebe i aktivnosti koje me vesele i ispunjaju, a za koje ranije i nisam baš uvijek imala vremena, kaže gđa. Lugomer. Cijeli se život bavim umjetnošću i to je nešto što mi pričinja zadovoljstvo. Tom dijelu svoje osobnosti u punini sam se uspjela posvetiti tek po dolasku u dom jer sam se tek tu napokon dobila priliku baviti isključivo onime što me veseli. Tako se već neko vrijeme ovdje okupiram uređenjem interijera i eksterijera, organizacijom izložbi na mjesečnoj bazi te mnogim drugim sličnim aktivnostima koje jednako vesele mene, kao i ljude koji me okružuju, završila je naša sugovornica ističući kako je, koliko god to moglo neobično zvučati – tek u Malom Kartecu »došla na svoje«!





   Na samoj reviji u sklopu koje se gledao i cjelokupni dojam, naglasak je ipak bio stavljen na šešire, a za procjenu i odabir najboljega bio je zadužen stručni ocjenjivački žiri koji su činili iskusni domaći šeširdžije, modni kreatori i dizajneri. Iako je na reviji upriličenoj u zagrebačkom Domu »Maksimir« bilo uistinu prekrasnih šešira, ali i cjelokupnih kreacija, ocjenjivača se prema svemu sudeći najviše ipak dojmila upravo moja kreacija zbog koje nam je naposljetku uručena nagrada – prigodna plaketa i titula pobjednika Maksimirske modne fantazije 2013., prenosi nam još uvijek pozitivnim dojmovima preplavljena gđa. Lugomer. Otkrivajući nam tajnu pobjedničkog šešira, njegova kreatorica otkriva kako je tijekom višednevnog rada u nj’ »uplela« poruku koja se iščitava iz simbolike materijala od kojeg je taj jedinstveni pokrov za glavu izrađen. 


  Pomogao i valcer


S obzirom da smo na reviju došli kao reprezentativci Krka – zlatnog i ekološkog otoka, prirodni se materijal nametnuo sam po sebi. Uzmemo li u obzir da lovor predstavlja slavu, agava dugovječnost, a kamelija ljubav, jasan je i simbolički značaj moje kreacije, koji su naposljetku prepoznali i ocjenjivači, naglašava ponosna modna šampionka otkrivajući kako stvaranje tog originalnog šešira koji »karakterizira ovaj kraj, ali i ženu u cjelini« nije bilo nimalo jednostavno, niti je teklo prema planu. 


Naime, već nakon nekoliko dana, nakon što je šešir bio u visokoj fazi gotovosti, listovi lovora počeli su se svijati i »gužvati«. Prvotnu brigu zbog koje sam u jednom trenutku već počela razmatrati ideju da za odlazak u Zagreb u zadnji čas složim još jednu njegovu inačicu, zamijenila je spoznaja kako je raskuštrani zeleni šešir još ljepši i posebniji, što je na koncu potvrdila i pobjednička titula koju smo donijeli u Krk, zaključuje naša sugovornica, ustvrđujući kako je za ostvareni uspjeh jednako zaslužan i njen pratitelj Đorđe, kojemu je osim zadaće »da lijepo izgleda« pripala i dužnost prezentiranja plesnih mogućnosti. Pokazao se izvrsnim plesačem valcera, što nam je u konačnici sasvim sigurno pomoglo da ovaj šešir, ali i ustanovu koju smo predstavljali, prezentiramo na najbolji mogući način, zaključila je gđa Neli. 


  Uloženo se vraća


Ravnatelj Malog Karteca Mladen Pokrajčić također nije krio zadovoljstvo uspjehom korisnika ustanove kojom godinama uspješno ravna, držeći da je to samo još jedan u nizu dokaza kako se rad i trud na osmišljavanju, pripremi i provedbi različitih programa usmjerenih obogaćivanju svakodnevice osoba starije dobi uvijek »vraća«. 


   – Kad bih vam samo nabrojio što se unutar našeg doma tijekom posljednja dva mjeseca događalo i radilo u sklopu nastojanja obogaćenja svakodnevice naših korisnika, napunili biste cijelu jednu novinsku stranicu, ustvrdio je Pokrajčić, dodajući kako ga stoga nimalo ne iznenađuju nagrade i priznanja koja sa svih strana naše zemlje s različitih manifestacija donose korisnici doma. Sve to dokazuje našu zajedničku aktivnost, pozitivno ozračje koje ovdje vlada, ali i zainteresiranost naših korisnika da kroz različite vidove prezentiraju svoju životnu radost i kreativnost. Sve to najbolji je dokaz kako se, unatoč svemu nelijepom što nas svakodnevno prati, uz trud šireg okružja i u starijoj životnoj dobi može zabavno, zanimljivo i kvalitetno funkcionirati i humano živjeti, zaključio je ravnatelj Pokrajčić.