Osorske glazbene večeri

Najljepša glazbena razglednica Lošinja

P. N.

Foto: arhiva

Foto: arhiva

U osorskoj crkvi i na pjaci 110 izvođača izvest će čak 75 djela na 16 koncerata



Osorske glazbene večeri festival su klasične glazbe koji se od 1976. održava u Osoru, čarobnom gradiću na prevlaci otoka Cresa i Lošinja. Koncerti u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije ili pak na osorskoj pjaci, privlače prije svega kvalitetom svojega sadržaja, ali i atmosferom koju ovaj ljetni glazbeni festival nudi. 


Od 15. srpnja pa sve do 18. kolovoza na čak 16 koncerata, impozantan broj od 110 izvođača izvest će čak 75 glazbenih djela. Uz vrhunske domaće soliste poput Srđana Bulata, Krešimira Stražanca, Marije Kuhar Šoša, Ivane Bilić te uz ansamble poput Zagrebačkih solista, Ad Gloriam Brassa i Odak Capele, publika će na 43. izdanju festivala imati prilike čuti i najrenomiranije svjetske izvođače poput Zbora Bečke državne opere Gustav Mahler ili gudačkog kvarteta Arditti. Nastupit će i svjetski poznati francuski ansambl za staru glazbu L’Arpeggiata s posebnim programom naslovljenim Mare Adriaticum, koji obuhvaća tradicionalnu i baroknu glazbu Venecije, Apulije i Hrvatske, a kojim će se na dostojan način obilježiti europska godina kulturne baštine, ukazujući na višestoljetnu pripadnost zajedničkom europskom prostoru.


Monika i prijatelji


Na festivalu će nastupiti jedan od najboljih španjolskih komornih ansambala, klavirski trio Arbos, te švicarska sopranistica Christiane Boesiger koja će uz trio Folksmilch izvesti Piazzollinu operitu Maria de Buenos Aires i to neposredno nakon dvije odavno rasprodane izvedbe na ovogodišnjem prestižnom Festivalu u Bregenzu.




Vođeni prošlogodišnjim izrazito uspješnim nastupima Aljoše Jurinića i Lovra Marušića, organizatori najavljuju prvi festivalski nastup još jedne pijanističke zvijezde u usponu, mladog Ivana Krpana, laureata međunarodnog natjecanja Feruccio Busoni. Pod umjetničkim vodstvom Monike Leskovar, održat će se već tradicionalni segment OGV-a »Monika i prijatelji«, na kojem će slavna hrvatska čelistica sa svojim prijateljima, ujedno vrhunskim glazbenicima, izvesti najpoznatija djela svjetske i domaće glazbene literature. Glazbeni podij mladih talenata, na kojem su prošle godine s velikim uspjehom nastupila dva studentska ansambla, prepustit će se pobjedniku natjecanja Ferdo Livadić i Boris Papandopulo, mladom pijanistu Ivanu Vihoru.


Sve veća posjećenost


Što Osorske glazbene večeri znače za Lošinj i čitavu lokalnu zajednicu, najbolje je opisala gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić.


– Od samih početaka, od 1976. godine, Osorske glazbene večeri bazirale su se na želji svih nas, a ponajviše na želji osnivača ovog hvalevrijednog festivala, pokojnog Danijela Marušića, da se otkrije ljepota hrvatske klasične glazbe protkane poviješću. Posebno nas raduje što je posjećenost Festivala iz godine u godinu sve veća – to je istinska potvrda da se razvijamo u pravom smjeru. Ove Večeri bile su i ostale svojevrsni promicatelji cresko-lošinjskog arhipelaga u glazbenom, ali i turističkom smislu. Međutim, ovaj festival našem je Gradu puno više od toga. Osorske glazbene večeri preobražavaju našu zajednicu i daju uvijek iznova potvrdu kako naša kultura, povijest, baština i izvornost imaju izniman potencijal te kako u domaćim, ali i stranim krugovima uživamo respektabilan ugled. Zahvaljujući prirodnim bogatstvima, brojnim arheološkim nalazima, novoj kulturnoj atrakciji Muzeju Apoksiomena – koji je Lošinj pozicionirao kao neizostavnu destinaciju na kulturnoj karti Europe, te zahvaljujući bogatoj povijesnoj baštini kojom se ponosimo, uvjerena sam kako Osorske glazbene večeri šalju najljepšu razglednicu svijetu – rekla je gradonačelnica Ana Kučić.


Promocija naše glazbe


Objašnjavajući čime se rukovodio pri odabiru programa, Branko Mihanović, umjetnički ravnatelj 43. OGV-a kaže kako festival na kojemu dominira komorna i zborska glazba ima privilegij istraživati zapanjujuće suprotnosti između povijesnog i suvremenog repertoara, najnovijih interpretativnih spoznaja ili njegovanja izvornih praksi.


– Uravnotežen programski repertoar baziran na svjetski poznatim klasičnim naslovima i praizvedbama iz pera hrvatskih skladatelja i skladateljica rezultira glazbenom autentičnošću Osorskih glazbenih večeri. Stoga ne čudi da se na festivalskim koncertima ponovno otkriva naizgled poznato, dok susreti s manje poznatim glazbenim krajolicima otvaraju uši novim razumijevanjima – od klasične glazbe do eksperimentalnih djela. Pritom su Osorske glazbene večeri jedini nacionalni festival koji kontinuirano i u velikom rasponu predstavlja hrvatsku glazbu. Pa i pokrenut je s misijom da domaću i i inozemnu publiku, kao i stručne krugove, upozna s često nedovoljno prisutnom, a iznimno vrijednom hrvatskom glazbom. Na ovogodišnjem festivalu će se, uz velik broj djela hrvatske glazbene baštine, naći čak šest praizvedbi hrvatskih autora, dok je cijeli festival posvećen trojici hrvatskih skladatelja, Frani Paraću, Berislavu Šipušu i Davoru Bobiću – najavio je umjetnički ravnatelj ovogodišnjih Osorskih glazbenih večeri Branko Mihanović.