Optužen HDZ-ov Alen Andreškić

Načelnik Lopara zaključio 72 ugovora s općinom o pozajmicama od 1000 do 15.000 kuna bez roka povrata

Slavica Kleva

Alen Andreškić / Snimio Sergej DRECHSLER

Alen Andreškić / Snimio Sergej DRECHSLER

U razgovoru za Novi list prije godinu i pol dana načelnik Alen Andreškić nije krio da je uzimao pozajmice, ali »objasnio je da je to učinio za dobrobit Općine. Štoviše, pozajmljenim novcem kupovao je dokumentaciju koju je Općina potom koristila u imovinsko-pravnim postupcima«



RIJEKA  Nakon provedene istrage, USKOK je pred Županijskim sudom u Rijeci podigao optužnicu protiv Alen Andreškić a, načelnika Općine Lopar zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti.


Kako se u kratkom priopćenju USKOK-a navodi, optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je kao načelnik Općine Lopar, od 11. siječnja 2010. do 31. prosinca 2013. u Loparu s namjerom da si pribavi nepripadnu imovinsku korist, protivno Zakonu o lokalnoj, regionalnoj samoupravi i Statutu Općine Lopar, bez odluke Općinskog vijeća u 72 navrata s Općinom Lopar zaključio ugovore o novčanim pozajmicama na iznose od jedne tisuće do petnaest tisuća kuna ali bez ugovorenog roka povrata, premda u Odlukama o izvršavanju proračuna Općine nije bila predviđena isplata sredstava iz proračuna za navedenu namjenu.


Okrivljenik je u navedenom razdoblju na ime pozajmica ukupno podigao 370 tisuća kuna čime si je na štetu proračuna Općine Lopar pribavio nepripadnu imovinsku korist u navedenom iznosu.




Novi list je u razgovoru s načelnikom Andreškićem u siječnju prošle godine, a nakon što je revizija ukazala na postojanje problema, javno progovorio o tim pozamicama i nije ih negirao.


A revizija je utvrdila da je Alen Andreškić  tijekom 2012. i 2013. godine uzeo pozajmice od Općine u ukupnom iznosu od 370.000 kuna. Za te pozajmice, utvrdila je revizija za 2013. godinu, Općina je iskazala potraživanja od 274.000 kuna za 2012. i 96.000 kuna za 2013. godinu. 


Navedena potraživanja se odnose na isplate gotovine s računa proračuna temeljem više ugovora o novčanoj pozajmici zaključenih između načelnika kao primatelja i Općine, odnosno pročelnice jedinstvenog upravnog odjela, kao davatelja pozajmica.


Ugovori o novčanoj pozajmici zaključeni su u pojedinačnim iznosima od  tisuću do deset tisuća kuna, a kako stoji u nalazu revizije, isplate nisu evidentirane na računima izdataka za dane zajmove.


U razgovoru za Novi list tom prigodom načelnik Andreškić nije krio da je uzimao pozajmice, ali objasnio je da je to učinio za dobrobit Općine. Štoviše, pozajmljenim novcem kupovao je dokumentaciju koju je Općina potom koristila u imovinsko-pravnim postupcima.


Te iste dokumente, naglasio je prije više od godinu dana, nije mogla otkupiti Općina sama, budući da su nabavljani od fizičkih osoba koje te dokumente imaju u privatnim zbirkama i arhivima. Općina, kaže načelnik, nije mogla to učiniti jer se nije mogao izdati pravovaljani račun.


 No,  u nalazu revizije stoji kako je u tim  ugovorima određeno da će se kamata na ove pozajmice obračunavati u visini zakonske zatezne kamate od 12 posto godišnje po povratu pozajmice te će se na kraju godine izvršiti obračun kamate za sve uplate u toj godini.


Ali u ugovorima nije određena namjena pozajmica, nije utvrđen rok vraćanja i nije napravljen godišnji obračun kamate. Isplaćena sredstva u 2013. nisu vraćena u proračun, a do vremena obavljanja revizije u lipnju 2014. u proračun je vraćeno deset tisuća kuna, između ostalog stoji  u nalazu revizije, u kojem se napominje i da su sredstva pozajmljivana iz općinskog proračuna dok istodobno općina ima nepodmirene obaveze i koncem 2013. iskazuje manjak prihoda.


Navedeni način isplate sredstava odredbama Odluke o izvršavanju proračuna nije predviđen ističu revizori.


Više možete pročitati u sutrašnjem tiskanom izdanju!