Jesenske 'brazde'

Na Krku iznova aktivni građevinari angažirani na gradnji kanalizacije

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Radovi koji će na Krku do idućeg ljeta angažirati i do pedesetak diljem otoka razasutih građevinarskih timova s ovim tjednom kreću u svim krčkim lokalnim jedinicama, izuzev Općine Vrbnik. Netom otvorena jesensko-zimska runda infrastrukturnih radova na sveotočnom »megaprojektu stoljeća« trebala ti obuhvatiti većinu otočnih priobalnih naselja



KRK Kako je proteklih dana bilo i najavljivano, s ulaskom u drugu polovicu rujna na otoku Krku su na ulice i ceste iznova počeli izlaziti građevinari angažirani na gradnji kanalizacije.


Po završetku glavne ljetne sezone, unatoč činjenici da je zahvaljujući lijepom i toplom vremenu još uvijek prisutna poprilična turistička živost, građevinari su, slijedeći svoje ambiciozne, ali i po pitanju poštivanja zacrtanih rokova i vrlo strogo postavljene terminske planove, ovih dana otvorili još jednu »izvedbenu etapu« radova koji se provode u sklopu realizacije ukupno čak 648 milijuna kuna vrijednog »Projekta prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području otoka Krka«.


Da bi svi tim projektom zacrtani radovi bili izvedeni do ugovorom definiranog završnog roka, postavljenog na početak 2020. godine, nova, netom otvorena jesensko-zimska runda infrastrukturnih radova obuhvatiti bi trebala većinu otočnih priobalnih naselja, pa tako i grad Krk u kojem su s početkom ovog tjedna opsežni radovi krenuli u ulici Slavka Nikolića.




Da će se Krčani silom prilika u narednim mjesecima iznova morati prilagoditi potrebama građevinara i naučiti živjeti s bukom njihovih strojeva, ali i popriličnim ograničenjima, odnosno promjenama u svom uobičajenom prometnom režimu, pokazali su već prvi dani nove »sveotočne građevinarske ofanzive« koja bi, doznajemo od predstavnika otočne komunalne tvrtke »Ponikve voda« (koja je ujedno i nositelj tog projekta), osim spomenute krčke prometne žile kucavice uskoro trebala zahvatiti i drugi, ništa manje važan i frekventan krčki cestovni potez – onaj u Ulici Narodnog preporoda.



»Projekt prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području otoka Krka« jedan je od najvećih i financijski najvrijednijih projekata ikad pokrenutih na otoku Krku. Ukupno »težak« 648,3 milijuna kuna, trebao bi biti realiziran u 27 mjeseci, odnosno do početka 2020. godine.


Projekt će, podsjetimo, kanalizacijsku infrastrukturu otoka na području šest krčkih obalnih aglomeracija (Omišalj, Malinska-Njivice, Krk, Punat, Baška te Klimno-Šilo) ojačati s novih 86 kilometara kanalizacijske mreže, 26 crpnih stanica i nizom tehnoloških objekata, odnosno sustava kojima će se nadograditi ili izgraditi šest uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (s ugrađenim sustavima biološkog pročišćavanja).


K tome, rekonstruira se i 39 km postojećih vodovodnih mreža a na sustav zbrinjavanja i pročišćavanja otpadnih voda priključuje dodatnih 7.730 potrošačkih priključaka (uz već danas postojećih desetak tisuća, op.a.). U sklopu istog projekta na krčkom odlagalištu otpada na Treskavcu izgradit će se i suvremena kompostana za zbrinjavanje mulja iz uređaja za prošišćavanje otpadanih voda, od kojeg će se tehnološkim postupcima dobivati u hortikulturi vrlo uporabljiv kompost.


Rok dovršetka ulaganja u gradnju i tehnološko »kompletiranje« postrojenja pročišćivača otpadnih voda uređajima potrebnim za njihovo biološko tretiranje nešto je dulji u odnosu na rokove izgradnje kanalizacijskih vodova te je zacrtan do 2022. godine.



Pedesetak timova


Usporedno sa zahvatima na kolničkim djelovima tih dviju krčkih ulica, ovih dana kreću i istovrsni radovi u dijelovima starogradske jezgre. Radovima je tako već jučer zahvaćen i trg Kamplin kao i okolne ulice, uključujući i potez Mahnićeve, odnosno Ulice Alojzija Stepinca. Isto vrijedi i za ulične poteze na zapadnom djelu grada, uz ostalo i dijelove u prethodnoj turi radova nezahvaćene »trase« Plavinčke ulice.


Radovi koji će na Krku do narednog ljeta angažirati i do pedesetak diljem otoka razasutih građevinarskih timova s ovim tjednom kreću i u svim ostalim krčkim lokalnim jednicama, izuzev Općine Vrbnik koja je zbog nedovoljnog broja potencijalnih korisnika budućeg otočnog kanalizacijskog sustava jedina morala biti izostavljena iz projekta koji se s više od 70 posto potrebnih sredstava financira bespovratnim potporama iz Kohezijskog fonda EU-a.


Sveotočni »megaprojekt stoljeća« stanovnici Omišlja i Njivica osjetit će kroz radove koji, sukladno najavama krčkih komunalaca i omišaljskih općinara, kreću u omišaljskoj starogradskoj jezgri, odnono u ulicama Put sten, Vele steni, Papica, Veli dvor, Lokvica i Križ odnosno na Rivi (donji dio ceste od plaže Učka) te u ulici Stran gdje je planirana izgradnja obalnog zida na dionici od trgovine pa prema hotelu Delfin. U Njivicama se pak kreću izvoditi radovi na izgradnji kanalizacije u Krčkoj kao i ulicama Stjepana Radića te I. G. Kovačića. Radit će se i na Rosuljama, u ulici Nikole Jurjevića.


Općina Punat istovremeno je svoje žitelje obavijestila da se zbog izvođenja istih takvih radova tijekom ostatka rujna, ali i cijelog listopada predviđa otežano, a u određenim razdobljima i onemogućeno, prometovanje Ulicom Sv. Nikole, dijelom Krčke ulice (od križanja sa Starobašćanskom do istočnog križanja s Ulicom Buka), dijelom Jadranske ulice (od križanja s Košljunskom ulicom do križanja s Primorskom ulicom), dijelom Ulice Ruđera Boškovića (od križanja s Ulicom Stare brajde do križanja s Ulicom Augusta Cesarca).



Valja reći i da bi sve najažurnije informacije o svim već započetim aktivnostima, odnosno onima koje bi tek trebale krenuti, otočanima trebale biti dostupne na internetskoj stranici ovog projekta, na adresi: euprojekt.ponikve.hr.



Zatvaranje cesta


Bašćani i žitelji okolnih mjesta zbog izvođenja radova na rekonstrukciji sustava vodoopskrbe i gradnji te rehabilitaciji sustava odvodnje moraju do konca prosinca računati na privremeno zatvaranje dijela nerazvrstane prometnice prema Batomlju, jednako kao i dijelova nerazvrstane ceste u Jurandvoru. Isto vrijedi i za dijelove nerazvrstanih cesta u mjestu Draga Bašćanska gdje je do konca godine najavljeno građenje kanalizacije na predjelima Bneci, odnosno Stanušine.


Radovima koji se ovih dana, polako, ali sigurno, poput epidemije počinju širiti Bodulijom bit će zahvaćena i priobalna naselja Općine Dobrinj. Prvi u nizu ondje planiranih radova ovih dana bi se trebali početi odvijati na potezu Nove ceste u Šilu, jednako kao i u dijelu ulice Žvankova. Isto vrijedi i za Staru cestu, odnosno ulični potez u samom središtu najvećeg turističkog središta Dobrinjštine. Radovima će u narednom razdoblju biti obuhvaćene i ulice na predjelu Lokvišća, kao i ulica Borča. Gradit će se i u Klimnu u kojem je, s obzirom na to da u tom mjestu ulice nisu imenovane, nešto teže specificirati poteze koji će biti načeti radovima.


Ipak, svi stanovnici tog mjesta, na lokacijama na kojima će se kopati, obaviješteni su od strane samih izvođača. Slična je situacija i u Solinama, s time da ondje radovi kreću na dijelu županijske prometnice u samom naselju, odnosno na potezu od njena obalnog djela pa do skretanja za Meline, odnosno prema Čižićima. Radit će se i graditi i u središtu Čižića, odnosno na potezu od restorana »Mala sten« prema naselju, jednako kao i na rubnim dijelovima tog mjesta.